Öğretmenevleri

Benim şu güzelim ülkemde bazı işleri veya bazı kararlar bazı yetkililer tarafından iyi niyetle alınır. Sonra bir bakarsınız o iyi niyetle alınan kararla bir süre sonra ya amacından saptırılmış ya da uygulamadan kaldırılmıştır.

12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra 1983 yılında kurulan Anavatan Partisi’nin Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam, “ Askerlerin orduevleri var. Öğretmenlerin de gidip geleceği, rahatlıkla oturabileceği, sohbetler edebileceği öğretmenevleri olsun.” diyerek Türkiye’nin her ilinde veya ilçelerinde öğretmen evlerinin açılmasına karar verilmiştir.

Öğretmenevlerin başlangıçta öğretmenlere hizmet veren kurumlardı.

 Öğretmenlerden belli bir aidat kesiliyordu.

Yabancılar pek bu evlere giremiyordu.

Ancak siyasi iktidarların yöneticileri Valiler, Kaymakamlar bu evlerin yozlaşmasına neden olmuşlardır.

Öğretmenevlerine müdür atmalarında hiçbir zaman o kişinin bilgisine, yeteneğine bakılmadı.

Bugün öğretmenevleri öğretmenleri pasifize etmek için mi, yoksa gerçekten öğretmenlerin de bir evinin olması için bu evlerin açmıştır?

Şahsen o günkü Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam’ın iyi niyetinden şüphe etmek istemiyorum. Bu evlerin iyi niyetle açıldığını düşünüyorum.

Gelin görün ki; bugün öğretmenevlerinin işleyişi, öğretmenlerin bu evleri sadece bir oyun evi olarak görmeleri, onların pasifize olduğunu, ülke sorunlarından soyutlandığını, kabuklarına çekildikleri göstermektedir.

Şu yaşadığımız kentte yani İzmit’te veya diğer ilçelerin öğretmenevlerine bakalım. İzmit Öğretmen evinde öğretmenler akşamın saat beşinde, altısında kadar zamanlarını oyun oynayarak geçirmektedirler.

Hiçbiri kendi yaşadığı kentin sosyal bir etkinliğine katılmamakta, ülke sorunlarına kafa yarmamakta veya çözüm sunamamaktadırlar.

Bir zamanlar orduevleri nasıl ki halktan kopuk, kendi dünyaları ile baş başa kalmışlarsa, bugün öğretmenler de öğretmenevlerinde kabuğuna çekilmişlerdir.

Nerede kaldı o TÖS üyesi öğretmenler, nerede kaldı o TÖB-DER üyesi öğretmenler.

Bu örgütlere üye öğretmenler bile bugün kendi kabuklarına çekilmişlerdir.

Sistem kadınlarımızı televizyon karşısında evlendirme programlarıyla, öğretmenlerimizi de sözüm ona öğretmenevlerine hapsetmektedir.

Örgütlü toplum olmanın gücünü ve önemini bilen eski öğretmen arkadaşlarımın biran önce kendi öz benliklerine dönmelerini bekliyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kamil Çöpür - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler