Öğretmeniz acıya sürgün!..

Yazımın başlığı, Kepirtepe Köy Enstitüsü ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü mezunu, eğitimci-yazar Mehmet Başaran’ın aynı adlı eserinden alınmıştır. Kendisini yakından tanıma olanağı bulduğum ve bu eserinin tiyatro örneğini İzmit’te birlikte izlediğim bu değerli insanı geçen yıl 27 Haziran günü bedensel olarak yitirdik. Eserleriyle ölümsüzleşen Başaran’a saygı ve selam olsun.

İlkokul öğretmenim Havva Birkan’dan üniversite yaşamımda iz bırakan Prof. Dr Muammer Aksoy’a kadar bende emeği olan tüm öğretmenlerimi saygıyla ve şükranla anıyorum. Kişiliğimde iyiden güzelden yana bir şeyler varsa, onların sayesindedir. Eksik ve kusurlarım bana aittir!

Bir “Öğretmenler Günü’nde” öğretmenlerimizi düşünüyorum; nasıl geçinir, nasıl yaşarlar? Siyasal iktidarlar değiştikçe nasıl itilip kakılır ve oradan oraya sürgün edilirler!

Derslere nasıl hazırlanırlar? Kendilerini sürekli yenileyecek ve geliştirecek kaynaklara nasıl ulaşırlar? Ya da neden ulaşamazlar? Neden çoğunun yüzü gülmez? Hem eş, hem anne-baba hem de öğretmen olmak kolay mıdır? Beyinleri aydınlık mıdır, karanlıklarla mı örtülüdür?! Yaşamdan keyif alarak mı yoksa çile çekerek mi yaşarlar?

Ve daha bir dolu soru takılıyor kafama.

Biliyorum ki;

Benim ülkemde genel bütçeden en büyük payı alan ikinci kurum eğitim kumudur. Ama, çağa uygun bir eğitim olanağı bulamadığımız kurum da eğitim kurumudur!

Biliyorum ki;

Siyasal iktidarların çıkar hesaplarına göre eğitim düzenimiz bozuktur! 21. Yüzyılın gereklerine aykırıdır! Bağnazlık egemendir. Ezbere dayanan; “ezberle-yarış-unut” düzenidir eğitimimiz.

Biliyorum ki;

Öğretmenlerimiz, yeterli gelir olanağından yosundurlar. İş güvenceleri yoktur ve siyasal iktidarın keyfiliğine tabidir! Bu yüzden öğretmenlerimizin büyük çoğunluğu mutsuz, moralsiz ve düş kırıklığı içindedir!

Oysa, dünyanın her yanında öğretmenlik en saygın mesleklerden biri hatta birincisidir.

Gerçek bir öğretmen; en güzel çiçeği yetiştiren bahçevan gibi, yetişmesinde emeği olduğu başarılı öğrenciler görmek ister.

Gerçek bir öğretmen; sürekli kendini yenilemek, öğrencilerine en iyi bilgi ve eğitimi vermek, iyi bir örnek olmak ister.

Gerçek bir öğretmen; bilim dışı, hurafelere dayalı, öğrenciyi aptallaştıracak yoz ve geri bir eğitim düzeninin maşası olmayı içine sindiremez!

Gerçek bir öğretmen; öğrencisinin yeteneklerini açığa çıkarır, ona kendini geliştirebilecek bir yol haritası çizer ve teşvik eder.

Gerçek bir öğretmen; şiddeti, hakareti, onur kırmayı bir eğitim biçimi olarak göremez!

Ne yazık ki, ülkemizde 21. Yüzyılın bilimsel niteliğine ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun bir eğitim sistemi yoktur!

Ne yazık ki eğitim düzenimiz, düne kadar, İslam dinini kitleleri uyutup uyuşturmak için kullanan ve nihayet bugün “terör çetesi” olarak nitelenen bir cemaatin kontrol ve güdümündeydi! Şimdi, o çetenin eğitimdeki maşaları ve kitapları temizlenmeye çalışılıyor!

Ama o çetenim “işbirlikçisi ve yatakçısı” olanlardan hesap sorulamıyor!

Öğretmenlik mesleğine gönül veren, bu hizmet alanında geçimini sağlamak için çırpınan yüzbinlerce öğretmen adayı çırpınıp duruyor!

Bir kısmı “geçici ya da sözleşmeli” olarak düşük maaşlarla hizmet etmeye, aile geçindirmeye çalışıyor. Öğretmen, “nasıl geçinirim?” kaygısıyla emekli olmaya korkuyor!..

Öğretmenler Günü’nde, bir demek çiçek ve hamasi nutuklarla yetinemiyor öğretmenlerimiz.

İnsan gibi yaşamak, insanca saygı görmek ve DÜZGÜN İNSAN YETİŞTİRMEK istiyor öğretmenlerimiz!

Çağdışı engeller olmasın istiyor!

Öğrenci velileri;

öğretmenlerimizin feryadını duyuyor musunuz?           

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler