Olimpiyat Komitesi Kurucusu Tokgöz unutulmadı

Osmanlı Olimpiyat Cemiyetinin ilk başkanı da olan Ahmet İhsan Tokgöz’ün Değirmendere Garipler Mezarlığındaki anma etkinliğine, Kocaeli Üniversitesi S...

Osmanlı Olimpiyat Cemiyetinin ilk başkanı da olan Ahmet İhsan Tokgöz’ün Değirmendere Garipler Mezarlığındaki anma etkinliğine, Kocaeli Üniversitesi Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. Yavuz Taşkıran, İzmit Belediyesi Başkan Danışmanı Öğretim Görevlisi Zeki Kutlu ve bir grup öğrenci katıldı.

 

1908 yılında kurulan bu cemiyet, daha sonraki yıllarda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi adını almıştı. Üniversitedeki Spor Tarihi derslerinde de hayatından bahsedilen Ahmet İhsan Tokgöz, o zamanın Servet-i Fûnun Dergisinin sahibi ve başyazarı idi. Olimpik hareketin bir başka ismi olan Selim Sırrı Bey, ilk komitede genel sekreterlik görevini üstlenmişti. Bu isimler, spor tarihi derslerinde her zaman sorulan isimlerin başında geliyor.

 

Ahmet İhsan Tokgöz, yaşamında mebusluk görevi de yapmıştı. İstanbul’un mezarlıklarının tanzim edilmesi ve güzelleşmesi için gayret göstermesi yanında, ölünce mezarına çiçek ya da çelenk gönderilmemesini vasiyet etmişti. Her ne kadar bunu istedi ise de öldüğünde o güne kadar görülmeyen miktarda çiçek ve çelenk mezarına gelmişti. Ahmet İhsan Tokgöz’ün mezarı Gölcük Değirmendere’deki Garipler Mezarlığı’nda bulunuyor.

#

29 Ara 2015 - 12:10 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.