Omega-3 her derde deva mı?

Buna geçmeden kısa bir bilgi paylaşmak istiyoruz. 2011 yılında "Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si Karatay Diyeti" kitabını okuduğumuzdan beri...

Buna geçmeden kısa bir bilgi paylaşmak istiyoruz. 2011 yılında "Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si Karatay Diyeti" kitabını okuduğumuzdan beri yaşamımızda pek çok şey değişti. Pek çok hastalığımızdan kurtulduk ve sağlığımıza kavuştuk. Bunun önemli nedenlerinden birinin de Omega-6 yağlarını kesip, Omega-3 yağlarını arttırmamız olduğunu düşünüyoruz.  Hamsi, istavrit, sardalye gibi Omega-3 açısından zengin balıkları tercih ediyoruz. Mevsiminde 200-300 gram balık yiyerek ~ 3 gram EPA + DHA almaya çalışıyoruz. (2) Balık yiyemediğimiz zaman ise Prof. Dr. Canan Karatay'ın  "Her gün 2-3 gr katkısız Omega-3 tüketilmelidir. Omega-3 yağ kapsülleri içinde kesinlikle Omega-6 yağı bulunmamalıdır." (3) önerisine uyuyor ve her gün 3 gram EPA + DHA içeren Omega-3 takviyesi alıyoruz. (4)

untitled-2-057.jpg

Çok da yararını gördük. Yurtdışına kan örneğimizi göndererek Omega-3 / Omega-6 testimizi de yaptırdık. Bizim Omega-3 / Omega-6 oranımız 1/4 düzeyinde. Şimdi daha da iyi olmuştur. "Adam gibi beslenme" öneren ve beslendiğini sananlara da bu testi yaptırmalarını ve gerçeklerle yüzleşmelerini öneriyoruz. 

Bu girişten sonra AA Hocamız bakalım neler diyor: (7'den 70'e Taş Devri Diyeti" kitabını şayet okumadıysanız mutlaka okumanızı öneriyoruz.)

untitled-3-018.jpg

"BALIKYAĞI"

Biraz da balık yağından bahsetsek. Okuduklarımıza göre nerdeyse her derde deva...

Çoklu doymamış yağ asitleri olan omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin hücre yapısının oluşumunda çok önemli görevleri var. Diğer yağlardan farklı olarak her ikisi de insan vücudunda sentezlenemiyor. Yani mutlaka diyetle dışarıdan alınmaları gerekiyor.

Sağlıklı yaşamın temel maddelerinin başında geliyor omega yağ asitleri; insan sağlığındaki yerleri doldurulmaz. Örneğin beyin yapısının %60’ı yağ ve bu yağların üçte ikisi omega yağ asitlerinden oluşmuş.

Omega yağ asitlerinin yapıtaşı olmalarının ötesinde çok sayıda başka fonksiyonları mevcut. Omega-6 yağ asitleri metabolitleri enflamatuvar (iltihap yapıcı), hiperaljezik (ağrı yapıcı), trombotik (pıhtı yapıcı) ve mitojenik (hücre üremesini artıran) özelliklere sahip. Aslında vücudun bu özelliklere ihtiyacı vardır. Aksi halde düşmanlara karşı mücadele edemeyiz (iltihap), kanamalarımız artar, ağrı hissetmeyiz ve hücrelerimiz çoğalmaz.

Fakat omega-6 yağ asitlerinin aşırı etkileri de dizginlenmeli. Aksi halde denetlenemeyen iltihap vücudumuzu tahrip eder, kanımız pıhtılaşır, aşırı ağrı hissi olur ve kanserleşmeye eğilimimiz artar. Omega-3 yağ asitlerinin ise görevleri tam tersidir. Yani omega-3 yağ asitleri iltihap azaltıcı, ağrı kesici, kan sulandırıcı ve kanser önleyici özellikleri ile omega-6 metabolitlerinin aşırı etkilerini dizginler.

Bu nedenle diyet ile aldığımız omega-6/omega-3 oranı dengeli olmalı. Taş devrinde yaşayan insanların diyetlerinde omega-6/omega-3 oranı yaklaşık 1:1 ile 4:1 arasında değişiyormuş. Ama geleneksel beslenme tarzımızdan uzaklaştıkça maalesef çok büyük bir bölümümüzde omega-6 fazlalığı ve omega-3 eksikliği gelişti. Son 50-100 yılda serum kolesterol düzeylerini düşürme (!) amacı ile mısır, soya, pamuk, ayçiçeği gibi yağların aşırı kullanılması, buna karşılık özgür beslenen hayvanlardan kaynaklanan proteinler (et, balık, süt, yumurta) ve lahana, marul ve semizotu gibi yeşil sebzelerin daha az tüketilmesi ile omega-6: omega-3 oranı 20-50:1’e kadar çıktı. Bu durum birçok kronik hastalığın salgın halinde yayılmasına neden oluyor. Öyle ki oluşumunda omega-3 eksikliğinin rolünün olmadığı bir hastalık yok gibi.

 

Omega-3 yağ asitlerinin yararlı olduğu hastalıklar:

▪️Akne

▪️Akıl hastalıkları

▪️AIDS

▪️Alerjiler

▪️Alzheimer

▪️Anjina pektoris

▪️Artrit

▪️Damar sertliği

▪️Davranış bozuklukları Demans (yaşlanma) Diyabet

▪️Egzama

▪️Enfeksiyon Enflamatuvar hastalıklar Felçler

▪️Görme bozuklukları Hipertansiyon Hiperaktivite

▪️Şizofreni

▪️İmmün yetersizlikler 

▪️Kalp hastalığı 

▪️Kanser

▪️Kistik fibroz

▪️Kronik yorgunluk sendromu 

▪️Lösemi

▪️Lupus

▪️Malnütrisyon

▪️Menopoz

▪️Meme kanseri

▪️Memenin kistik hastalığı 

▪️Metastaz

▪️Multipl skleroz 

▪️Otoimmün hastalıklar 

▪️Otizm

▪️Öğrenme bozuklukları 

▪️Reye sendromu 

▪️Şişmanlık

▪️Sedef hastalığı

 

Balıkyağı için önerdiğiniz bir doz var mı?

Birçok hastalıktan korunmak için;

▪️Süt ve oyun çocukları günde en az 250- 500 mg; 

▪️Büyük çocuklar/erişkinler ise en az 500-1000 mg aktif omega-3 yağ asidi (EPA+DHEA) almalılar. 

Bebek sadece anne sütü emiyorsa (ilk altı ay) ve anne yeteri kadar balıkyağı alıyorsa takviyeye gerek yok. Fakat bebek mama ile besleniyorsa hemen balıkyağına başlanmalı.

Kalp hastaları, depresyon, romatoid artrit ve diğer iltihabi kronik hastalıklar için doz 3000 mg’a kadar çıkartılabilir. En iyi etkiyi sağlamak için omega-6’dan zengin yağların (mısır, ayçiçeği, soya, pamuk) tüketimi de iyice azaltılmalı (omega-6/omega-3 oranı), aksi halde balıkyağından istediğimiz etkiyi elde edemeyiz.

Balıkyağı kullanırken aldığınız preparatın ne kadar aktif madde (EPA+DHEA) içerdiğine bakmalısınız. Yukarda bahsettiğimiz dozlar aktif maddeler ile ilgili miktarlardır. Eğer dikkat etmezseniz düşük miktarda omega-3 alırsınız. Örneğin kapsül 500 miligramdır, ama ancak 100 miligram aktif madde içeriyordur. "

Sağlıklı Yaşıyoruz

 

Kaynaklar:

(1) Aydın, Prof. Dr. Ahmet, 7'den 70'e Taş Devri Diyeti, HayyKitap, İstanbul, 2010. ISBN: 978-605-4325-35-1

(2) https://www.facebook.com/saglikliyasiyoruzcom/photos/a.307180999391637.68423.307166446059759/1078737252236004/?type=3&theater

(3) Karatay, Prof. Dr. Canan Efendigil, Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si: Karatay Diyeti, Hayykitap, istanbul, 2011.

(4) https://www.facebook.com/saglikliyasiyoruzcom/photos/a.307180999391637.68423.307166446059759/1074910615952001/?type=3&theater

#

02 Nis 2017 - 11:07 Kocaeli- Hayatın İçinden

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

enis n. özdoğan - Sn.Karatay'dan önce okudugum,hayatımı değiştiren kitap .Ahmet hocamıza saygıyla ...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Nisan 11:07