ÖTV’siz ticari araç alabilirsiniz

07.09.2016 Tarihli resmi gazetede yayınlanan 6745 sayılı torba yasa ile önemli değişiklikler getirildi. Bunlardan biriside ÖTV’siz taşıt alım imkânı sağlayan 54. maddedir. Buna göre;

 

Trafik yoğunluğu içinde önemli bir paya sahip olan, çok büyük bir kısmının model yılı (yaşı) ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile tırların yenilenmesine yönelik olarak Torba Yasa’da ÖTV’siz taşıt alımı yönünde düzenleme yapıldı.

 

Buna göre, söz konusu araçların, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019’a kadar ilk alımı ÖTV’den müstesna olacak.

 

Düzenlemeden, ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar yararlanabilecek. Bu kapsamda, kendi şahsının veya şirketinin çalışanını veya yükünü taşıyanlar, bu taşıtların yenilenmesi amacıyla bu istisnadan yararlanamayacak.

 

Yenilenmeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme aktifinden çıkarılması gerekecek. Aksi takdirde yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler tahsil edilecek.

 

Yeni alınan taşıtın, ilk alım tarihinden itibaren üç tam yıl geçemeden devri halinde, adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan; ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi halinde ise bu düzenleme hükmünden yararlanandan ÖTV alınacak.

 

50’den Az Çalışanı Olan Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği ve İşyeri Hekimi Çalıştırma Zorunluluğu Bir Yıl Ertelendi

 

Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma (veya iş sağlığı ve güvenliği hizmetini dışarıdan satın alma) zorunluluğunun 1 Temmuz 2016’da yürürlüğe girmesi Yasa ile öngörülmüştü. Ancak, kamu kurumlarının henüz iş sağlığı ve güvenliği uygulamasına hazır olmaması ve içinde küçük esnaflarında yer aldığı 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan yaklaşık 4.2 milyon çalışanı olan bir milyon işyerine uygulamaya geçiş için zaman tanınması açısından uygulama bir yıl ertelendi. Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan bir milyon işyeri 1 Temmuz 2017’den itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmakla (veya hizmet satın almakla) zorunlu olacaklar.

 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler