• BIST 107.359
  • Altın 151,681
  • Dolar 3,6702
  • Euro 4,3105
  • Kocaeli : 21 °C
  • İstanbul : 22 °C
  • Sakarya : 21 °C

Özkul: Kesim ücreti düşmeden et fiyatlarını indiremeyiz

Özkul: Kesim ücreti düşmeden et fiyatlarını indiremeyiz
Et fiyatları hala ülke gündeminde yer alıyor. Kocaeli Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Rasim Özkul, fiyatların düşmesi için yeni bir öneride daha bulundu. Özkul, “Kesim ücretleri düşmeden et fiyatı düşmez” diye konuştu.

Kıyma ve kuşbaşı ette alınan ‘tavan fiyat’ kararına rağmen kasaplar indirimi etikete yansıtamadı. Türkiye Kasaplar Federasyonu, üyelerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yapılan görüşme sonrasında açıklanan fiyatlara uyulmasını tavsiye etmesine rağmen yüksek maliyet, kıyma ve kuşbaşının fiyatını düşürmüyor.

 

“HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI!”

Kocaeli Kasap ve Celepler Odası Başkanı Rasim Özkul, “Alınan karara göre fiyatlar yağsız etin 23.03 TL, yağlı ette 21.08 TL, kıyma 32 TL, kuşbaşının ise 34 liradan satılması tavsiye edildi” dedi. Kasapların daha ucuza et satarak sürümden kazanmayı istediğini kaydeden Özkul, “Esnafımız taşın altına elini koyuyor. Ancak diğer aktörler bunu yapmalı. Esnafımızca 20.00-22.00 TL/KG aralığında karkas et alınması halinde kıyma ancak 32 liradan, kuşbaşı da 34 liradan satılabilir” açıklamasında bulundu.

 

KESİM FİYATI AŞAĞI ÇEKİLMELİ

Kasapların etin kemiğini, yağını, kıkırdağını, lifini, yenilemeyecek kısımlarını ayırdıktan sonra kalan eti işlediğini söyleyen Özkul, şöyle konuştu: “Kemik, kan, yağ ve satış süreci firesi ile işletme giderlerinin perakendecideki toplam maliyet içerisindeki payı KDV dahil  yüzde 50 dolayındadır. Kesim fiyatı aşağıya çekilmeden, alınan etten belirtilen fiyatta kıyma ve kuşbaşı satılması imkansızdır. İndirim bekleyen bakanımız da kesim fiyatının aşağı çekilmesi gerektiğinin altını çizmiştir. Yüksek fiyattan kesilen hayvanın etinin esnaf tarafından zararına satılmasını istemek haksızlık olur.”

 

“ESNAF HEDEF GÖSTERİLİYOR”

Özkul, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Hayvancılık destekleri ve yemde KDV oranının sıfırlanmasına rağmen kesim fiyatının aşağıya çekilmemesi yetmiyormuş gibi üretici birliklerinin esnafı hedef göstermesi talihsizliktir. Bu durumdan etkilen bazı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri esnafın kıyma ve kuşbaşı satışına hukuksuz olarak müdahale etmektedir. Et ve Süt Kurumu da esnafımıza karkası 26.40 TL/KG+KDV+Borsa tescil ücreti olarak satabileceğini belirtti. ALO 174 hattına veya Bakanlığa yapılacak şikayetlerin önce kesim fiyatları ile ilgili olması gerekir.”

 

SORUMLULUK ALINMALI

Önerilen fiyatların uygulamasının zorunlu olmadığını kaydeden Özkul, “Tüketicilerin istediği etten yapılacak kıyma ve kuşbaşı farklı fiyattan olur. Et fiyatlarıyla ilgili yapılan her haber ve açıklama olumsuz etki yapıyor. Herkes sorumlulukla hareket etmeli. Tavan fiyat belirlendi, ancak İstanbul, Ankara ve İzmir'de daha yüksek fiyattan satılıyor. Karkas etin fiyatı yükseldi. Kasaplar Bakan Çelik ile tekrar bir araya gelecek” açıklamasında bulundu.

 

35 TL'DEN UCUZ OLMAZ

Öte yandan karkas eti yüksek fiyatla satan firmalar tespit edilerek uyarılacak. Fiyatlar düşmediği takdirde ithalat seçeneğine başvurulacak. 26 TL'den alınan karkas etin KDV ile birlikte 36 TL'ye mal olduğu belirtiliyor. Esnafın da belirli bir kâr yüzdesiyle eti satmak zorunda olduğuna dikkat çekildi. Kasaplar, sağlıklı kıymanın 35 liradan aşağıya satılmasının mümkün olmadığını ifade ediyor.

 

BAKAN ÇELİK’E İLETİLEN SORUNLAR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Türkiye Kasaplar Federasyonu arasında yapılan görüşmede masaya; ESK tarafından bayilik açılarak satış yapılması esnaf için haksız rekabet oluşturacağı, ESK’nın yapacağı tek işin mezbaha hizmeti olması gerektiği ve diğer konular iletildi. Borsaların öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi olan illerde toptan et alım ve satış merkezlerinin oluşturulmasının da önemine değinildi.

 

VERGİLER KALDIRILMALI

Isıl işlem görmüş ürünlerde bitkisel yağ kullanılmasına izin verilmesi, kavram ve kasık yağı gibi hayvansal yan ürünlerin kullanımının düşmesine yol açıyor ve hayvancılığa olumsuz etki ediyor. Besilik canlı materyal eksikliği giderilinceye kadar ithalat sürdürülmeli. Aile besiciliğinin teşviki için buzağı ithalatında vergiler kaldırılmalı. Federasyon ve bağlı odalarının üyelerine besilik materyal ithalatı desteklenmelidir. TİGEM üretimleri yaygınlaştırılarak aile işletmeciliği yapan çiftçilere canlı besi materyali ve kaba yem sağlanmalı. Gübre ve yemde KDV’nin kaldırılması uygulamasının perakende et satışlarında da düşünülmeli.

 

HAYVAN ÖLÜMLERİ

Türkiye, hayvan hastalıkları ile mücadele programı uygulamak yerine, hayvan hastalıklarını tamamen yok edecek bir program uygulamalı. Doğum ve doğumu takip eden günlerde yaşanan yaklaşık yüzde 10’lara varan buzağı ölümleri azaltılmalı. Ağırlıklı koyun olmak üzere küçükbaş hayvan sayısı kısa sürede 60 milyon adedin üzerine çıkarılmalı ve azami ölçüde desteklenmeli.

 

BÜYÜK SERMAYE ETKİSİ

Öte yandan geçmiş yıllardaki et piyasasında yaşanan fiyat değişiklikleri ile dikkat çekiyor. 1994’ten 2009 yılına kadar bütün ücretlerdeki düşüş dikkat çekiyor. Et fiyatlarının açıklanan düşük enflasyon rakamlarından da nasibini almadığı gözleniyor. Özellikle son 5 yıllık dönemde milyonlarca insan bu sektörden çıkmış ve boşluğu ise büyük sermaye grupları doldurmaya başladı.

 

“HAYVAN SAYISI AZ”

Açıklamalarında besiciliğin, çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Özkul, “Çiftçi desteklenmediğinden dolayı et fiyatları da sürekli artıyor. Çiftçi kesim ücreti ve kg fiyatını kendisi belirliyor. Fiyatların yüksek olmasının ana sebebi ise kesilmek için gelen hayvan sayısının az olması. Kısacası desteklenmesi besicilikten itibaren başlamalı” dedi.

 

“SÜTE DESTEK VERİLMELİ”

Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen mezbahaların küçük bir kesim ücreti alındığına dikkati çeken Özkul, “Taşıma ücretini küçük bir meblağ karşılığında Kasaplar Odası alıyor. Etin fiyatı ise çiftçi tarafından belirleniyor. Köylü süte desteğin armasını istiyor. Yok pahasına çiftçi sütünü vermektedir. Sütün 2 TL olması durumunda hayvan bakım sayısı artacağından et fiyatları düşecektir” açıklamasında bulundu. Serkan BORLAK

 

ET VE SÜT KURUMU (EBK)’NIN YILLARA GÖRE

KARKAS VE DANA KUŞBAŞI FİYAT VERİLERİ

 

YIL     KARKAS ET FİYATI          DANA KUYBAŞI FİYATI

1994    13 TL                                     19 TL

1995    14 TL                                     20 TL

1996    14 TL                                     21 TL

1997    11 TL                                     17 TL

1998    14 TL                                     20 TL

1999    16 TL                                     25 TL

2000    11 TL                                     18 TL

2001    11 TL                                     18 TL

2002    7 TL                                       11 TL

2003    11 TL                                     17 TL

2004    12 TL                                     18 TL

2005    10 TL                                     17 TL

2006    10 TL                                     18 TL

2007    9 TL                                       17 TL

2008    9 TL                                       16 TL

2009    9 TL                                       17 TL

2010    13 TL                                     21 TL

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
kemal
23 Şubat 2016 Salı 10:13
10:13
Lokantalara bir şey diyen yok.5 tane köfte 10-15 tl.bir döner 15,25 tl.bu ürünleri gramajına bakılıyormu?hep kasaplar hep kasaplar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim