Pakistan başkonsolosluğunun tarihi itirafı

Günümüzde devletler arası ilişkilerin, dostlukların tamamen çıkara dayalı olduğu su götürmez bir gerçektir. Bir bakıyorsunuz çıkar azalınca veya bitince 180 derece bir değişimle dostluklarda ya azalıyor ya da bitiveriyor.

Bir Millet iki Devlet olan Türkiye, Azerbaycan arasındaki ilişkiler buna istisnadır. Burada dostluk, kardeşlik her türlü çıkardan önceliklidir ve kalıcıdır.

Gerçek dostluk ve kardeşliğe ikinci bir örnek verecek olursak bu Türkiye, Pakistan’dır. Aşağıda verilecek örnek tarihe de ışık tutacak, insanı gururlandıracak unutamayacağımız gerçek yaşanmış bir olaydır. Pakistan Başkonsolosunun ağzından çıkan sözleri aynen aktarıyorum.

"Ninemin iki kulakları da kesikti. Çocuk olmama rağmen bunun niye böyle olduğunu sordum. Ninem söylemedi. Ben ısrarla sorunca anlatmaya başladı.

Kardeş Türkiye işgal altındaydı. Topraklarını kurtarması ve savaşı kazanması için her şeye ihtiyacı vardı. Bunu duyan herkes neyi varsa onu yardım kampanyasına veriyordu.

Pazar yerinde bir çarşaf açılmıştı. Kimin neyi varsa ve gönlünden ne kopuyorsa çıkarıp çarşafın üzerine koyuyordu. Buna duyarsız kalmak imkânsızdı. Bende kulağımda üç, dört yıl önce taktığım küpelerim vardı. Onu vermek için kulağımdan çıkarmaya çalıştım. Kulağıma iyice yapışıp, kaynaştığı için bir türlü çıkmıyordu. Bende bütün gücümle kulağımı yırtarak çıkartıp verdim. O zamanlar estetik falan olmadığı için bu kulağımdaki yarık bir türlü kapanmadı dedi.

Ben bir türlü anlam verememiştim. Ta ki Türkiye’ye Başkonsolos olarak gelinceye kadar.

Pakistan’da sel felaketi olmuştu. Korkunç bir hasar olmuştu. Neyimiz varsa sel alıp götürmüştü. Bize ilk yardım elini uzatan Türkiye oldu. Türkiye yaralarımızı sarmak için her yardımı yaptı.

İşte o günlerde yaşlı bir bey Başkonsolosluğa gelerek emekli maaşını yardım edeceğini söyledi.

Gelmeden önce komşularıma sordum. Ben bütün maaşımı bağışlasam bana bakar mısınız?

Onlarda biz sana bakarız dediler. Bunun üzerine buraya geldim dedi. Çok duygulandığımız bu durum karşısında yaşlı beyi araba ile bankaya gönderip maaşını alarak bağışını gerçekleştirdik. Yaşlı beye sordum ne iş yapardın? Bana emekli matematik öğretmeni olduğunu söyledi.

Ancak şimdi çok iyi anladım. Ninemin kulağını yırtarak küpelerini kardeş Türkiye’ye bağışlamasının ne anlam taşıdığını!

Türkiye ve Pakistan ilişkileri her zaman çıkardan önce gelen kardeşlik ilişkisidir. İlelebet olmasını diliyorum.

 

AZERBAYCAN’DAKİ DİLENCİ

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki çıkara dayanmayan ilişkiler hepimizin malumudur. Nitekim Kurtuluş Savaşını kazanmamızda en büyük destek Azerbaycan’dan gelmiştir. Halkın arasında da büyük yardım kampanyası gerçekleştirilmiştir.

Bir dilenci akşam üzeri Türk Büyükelçiliğine gelir. Büyükelçi ile görüşeceğini söyler. Görevliler dilenci olduğunu anlayıp, talebini reddederler. Dilenci ısrar ederek evet ben dilenciyim doğrudur. Bu Cuma günü dilendiğim paralarımı kardeş Türkiye’ye göndermek istiyorum der. İçeriye kabul edilir, dilendiği paraları gönderilmek üzere makama verir. Bu olay da unutulmayacak bir davranıştır. Ne olursanız olun, kim olursanız olun, kardeşlik ilişkileri içindeki yardımlaşmalar asla unutulamaz. Çıkara değil, inanca, sadakata ve bilince dayalı bir dayanışma ve dostluk ilelebet devam eder.

Ulu Önder Atatürk bu nedenle “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir.” Veciz sözünü söylemiştir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler