Pazarcılar rantları kesildi diye mi isyan ediyorlar?

Sevgili okurlar;

İzmit Belediyesi’nin ocak ayı Meclis toplantısı önceki gün yapıldı…

Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Serim ve sayıları 100’ü bulan pazarcı esnafı da Meclis’i salondan izledi…

Meclis’te bazı maddeler görüşüldü…

Sıra pazarcılarla ilgili maddeye geldi…

AKP grubu, devir sırasında dönen yüksek rantı önlemek amacındaydı…

İddiası buydu…  

Ama Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Serim ve diğer pazarcılar Meclis’in devir işlemleri ile ilgili maddenin gündeme gelmesine tepkiliydi…

AKP grubu, işgaliye bedellerinin 100 liradan 500 liraya çıkarılmasını istiyordu…

**

Pazar yerlerinin devriyle ilgili madde de CHP’li üyelerin karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile kabul edildi. Bunun üzerine toplantıyı takip eden bazı pazarcılar karara tepki gösterdi. Ortamın gerginleşmesi üzerine Başkan Doğan oturuma ara verdi. CHP’liler ara verilen oturumun ardından Meclis toplantısına katılmayacaklarını açıkladılar. AKP’li meclis üyesi Zekeriya Özak “ burası milletin meclisidir ve halk adına seçilmiştir. Yapılanlar halka saygısızlıktır” dedi.

**

Maddenin Meclis’ten geçmesi, pazarcıları isyan ettirdi…

Salonda bulunan pazarcılar, belediye başkanı Nevzat Doğan’ı yuhaladı…

**

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, yaşanan olayla ilgili şu açıklamayı yaptı;

Her şeyimiz şeffaftır. Halkla bütünleşen, halka hesap verebilir, alnı açık, başı dik duruşumuzdan hiç taviz vermedik. 5,5 yıldan beri bu duruşumuzu gösterdik.  Meclis, İzmit halkının oylarıyla seçilmiştir. Kanunlara uygun oylama yapıldı. Alınan kararlar bazı kişileri memnun edebilir bazılarını da memnun etmeyebilir.

 

İZMİT HALKINA SAYGISIZLIK

Memnun olmayan kişilerin meclisin çalışma ahengini bozması, meclis iradesinin sesini susturmaya çalışması hoş bir durum değil. Bizim de bunlara pabuç bırakacak halimiz yok. Biz burada milletin temsilcisiyiz. Keşke tepkilerini dışarıda gösterseydi.  Farklı platformlarda konuşarak ifade etseydi. Burada yapılanlar İzmit halkına yapılmış bir saygısızlıktır.


RANTLARI KESİLECEK

Bizim gerçek pazarcımız böyle bir tavır içine girmez. Bu tavrı gösteren Pazarcılar Odası yönetiminin içinde bulunan yöneticilerdir. İzmit Belediyesi aldığı bir kararla bir şeyi daha ifade ediyor. Biz tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimseye yedirmeyiz. İster parlayın ister gürleyin. İster yer çatlasın ister gök yarılsın eğer doğru bir iş yapıyorsak halkta bizi bu işleri yapmak için buraya getirmişse hiçbir şeye pabuç bırakmayız. Burada olduğu gibi. Alınan karar, yıllarca Pazarcılar Odası’nın hukuksuz, haksız yere vatandaşlar arasında ayrım yaparak, birinden iki lira birinden beş lira birinden hiç almayarak, pazarcılar arasındaki devirler sırasındaki rantın durdurulmasıdır. Bu haksızlığın önlenmesidir. Alınan kararla pazarcılarımızın devirleriyle ilgili ölüm, akrabalık haklarından doğan hiç birinde herhangi bir kayıp yoktur, para da alınmayacaktır.

 

KEYFİ UYGULAMAYA SON

Tam tersi eskiden alınıyordu. Aldığımız kararla bundan böyle Pazarcılar Odası’nda bulunan kişilerin keyfi kederlerine göre hakkı hukuku olmadan, pazarcılar arasındaki devirlerinden bir lira alamaz. Meclisimizin aldığı karar aslında pazarcılar lehinedir. Burada sesi çıkanlar, buradan rant sağlayan rantiyecideler. Gerçek pazarcı kardeşimizin lehine bir karardır. Hiçbir pazarcımız bu uygulamadan rahatsız olmayacak teşekkür edecektir. İyi ki böyle bir karar adlınız diyecektir.

İzmit Belediyesi’nin pazar yeri devirlerinden alınacak üç kuruşa ihtiyacı yoktur. Buradaki mücadele İzmit Belediyesi’nin gelir kazanma mücadelesi değil pazarcının hukukunu koruma, haksızlıkların önüne geçme ve temizliğini, bakımını her şeyini yaptığımız, kapalı pazarını yaptığımız yerin yönetimini üstlenmektir.

 

KİŞSEL MENFAATLER KESİLECEK

Eğer İzmit’te birisi İzmit Belediyesi ile kavga ediyorsa, İzmit Belediyesi’nin bir uygulamasında böyle büyük bir gürültü çıkıyorsa bilin ki İzmit Belediyesi milletin halkının hakkını hukukunu koruyor. Bilin ki İzmit Belediyesi tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyor. Karşı taraf ta kişisel rantlarının gitmesinin feryadını gösteriyor. Bu gün olan tablo da budur. Bu tepkiler olacaktır. Keşke daha medenice seviyeli olsaydı güzel olurdu. Ama ben inanıyorum ki buraya katılan bazı arkadaşların bile alınan kararın içeriğini tam olarak bilmediğini düşünüyorum. Normalde bu karar pazarcılar tarafından teşekkür edilmesi gereken bir karardır. Buradan bir sonuç daha ortaya çıktı. Sivil toplum örgütleri, odalar üyelerinin menfaatleri doğrultusunda çalışmalıdır. Kendi ceplerine, kişisel menfaatlerine değil. Şu andaki tepkinin kaynağı kişisel menfaatlerin kesilmesidir. Biz bunlara alaşıkız. Buna benzer gürültüleri simitçi tezgahlarındaki rantın nasıl bazı kişilere giderken Belediye kasasına  girerken de gördük”  şeklinde konuştu.

**

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın açıklaması böyle…

Doğan, alınan kararla Pazarcılar Odası’nın rantının kesildiğini söylüyor…

Bu kararın pazarcıların lehine olduğunu söylüyor…

Şu bir gerçek ki; devir işlemlerinde büyük rantlar dönüyor…

Pazar yerleri, değerinin çok üzerinde bir fiyatla devrediliyor…

Anlaşılan bu olay epeyce gündemi meşgul edecek…

 

"Yuva" belgesel film gösterimi
 
Kocaeli Barosu Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenlenen, Yönetmenliğini Ebubekir ÇETİNKAYA'nın yaptığı ve beş dalda ödül alan (Documentarist Yeni Yetenek Özel Mansiyon 2012, 49.Antalya Altın Portakal Film Festivali Belgesel Kategorisi Jüri Özel Ödülü 2012, 11.Boston Türk Filmleri Festivali Belgesel Kategorisi  Jüri Özel Ödülü 2012, 24.Ankara Uluslararası Film Festivali Belgesel Film Yarışması En İyi Yönetmen Ödülü, 2.Ayvalık Uluslararası Film Festivali Mansiyon Ödülü) "YUVA" Belgesel Filminin gösterimi bugün saat:17.00'de Fuar İçi Sivil Toplum Merkezi Toplantı Salonu'nda yapılacak.

 

1 milyon 91 bin175 kişi sıcak çorba içti

İzmit Belediyesi’nin başlattığı çorba çeşmesinden bir yıl boyunca 1 milyon 91 bin175 kişi sıcak çorba içti. 2012 yılından itibaren çorba çeşmelerinden yararlananların sayısı ise 2 milyon 156 bin 766’dır.   2014 yılı içerisinde 438 ibadethanenin (Cem evleri dahil) 125.332 metrekare halı temizliğini yaparken 73 adet camiye de cenaze namazı tarifi levhası astı. Vefat eden 1165 vatandaşın yakınlarına 27.361 kişilik yemek hizmetinde bulundu.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler