• BIST 97.726
  • Altın 145,622
  • Dolar 3,5781
  • Euro 4,0001
  • Kocaeli : 15 °C
  • İstanbul : 19 °C
  • Sakarya : 15 °C

Prof’ların yumurta ve köfte kavgası…

M.Tanzer Ünal

Onlar, isimlerinin başında “Prof “ yazan akademik insanlar…
Kitap yazmışlar…
Öğrenci yetiştirmişler…
Hasta bakmışlar…
Ameliyat yapmışlar…
Televizyon ekranlarına çıkıp, ahkam kesmişler…
Kimi kardiyolog…
Kimi metabolizma ve beslenme uzmanı…
Kimi de göğüs hastalıkları konusunda otoriter…
“Prof” olmuşlar, ama basit bir konuda anlaşamıyorlar.
Yumurta…
Evet, bildiğimiz yumurta…
Yararlı mı, zararlı mı?
Sarısı mı yensin, beyazı mı?
Her gün mü, iki günde bir mi?
Günde bir tane mi, yoksa en az iki tane mi?
Bir türlü anlaşamıyorlar…
*******
Hatırlarım da, eskiden böyle bir kavga yoktu.
Zaten neyin kavgasını yapacaksın.
Yumurta, ailelerin temel gıdasıydı.
Bahçede kümes…
Evin atıklarıyla beslenen tavuklar, hindiler, ördekler…
Yumurtayı ya haşlayıp ekmek arası yaparsın…
Ya da yoğurtla çılbır…
Böreği, çöreği, tatlısı derken…
Evlerde yumurtasız sofra kurulmazdı.
******
Yıllar geçti, Türkiye iletişim çağına girdi.
Prof’lar televizyon ekranlarına çıkıp…
İnsanların yiyip içtikleriyle ilgili ahkâm kesmeye başladılar.
Hastalıkları, yiyecek ve içeceklerde arar oldular.
Yumurtayı, sağlığımızın baş düşmanı ilan ettiler.
“Aman yumurta kolesterol yapar, kolesterol da kalbimizin baş düşmanıdır…”
Millet yumurtadan soğudu.
Bırakın her gün yemeyi, haftada bir gün yemeyi dahi bıraktı.
Böylece “en ucuz hayvansal protein” olan yumurta, sofralarımızdan kalktı.
Tüketim düştükçe düştü…
Arkasından başımıza bir de “kuş gribi” çıkardılar.
Anadolu’da her evin bahçesinde olan kümesleri kapattılar.
Vatandaş, tavuk yetiştirmekten de uzaklaştırıldı.
Sonuç?
Türkiye’de yıllık kişi başı yumurta tüketimi, bazı kaynaklara göre 90 adet, bazı kaynaklara göre ise 110 adet.
Biz, en yükseğini alalım, diyelim ki, 110 adet…
Diğer bazı ülkelerde bu rakam ne?
Avrupa Birliği ülkesi vatandaşları, yılda ortalama 250 yumurta tüketiyor.
Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları ise 270…
Bir İsrailli, yılda 300 yumurta yiyor.
Bir Japon ise 330 yumurta…
Vay gâvurlar vay!
Demek, onlar akılsız oldukları ve sağlıklarını düşünmedikleri için çok yumurta tüketiyorlar…
Bizler ise akıllı ve sağlığımıza çok düşkün olduğumuzdan, az yumurta yiyoruz…
Manzara bu!
Bu millete yıllardır yumurta yedirmediler.
Bu milleti yıllardır proteinsiz beslediler.
Dayadılar karbonhidratı… Dayadılar karbonhidratı…
İşte sonuç ortada…
******
Prof’lar yumurtanın yanı sıra kırmızı et konusunda da kavga ediyorlar.
Bir grup Prof. diyor ki, “Sakın kırmızı et yemeyin, kırmızı et kolesterolü artırır, kalp ve damar hastalıklarına neden olur”
Bu görüşü savunanlar genelde Türk Kardiyoloji Derneği yöneticileri.
Karşıt görüşü savunanlar ise, Prof.Dr.Canan Karatay ve arkadaşları…
İzlemişsinizdir…
Geçen günkü basın toplantısında, çok ağır sözlerle, yumurta ve et karşıtı meslektaşlarına yüklendiler.
“Et, süt, balık, yumurta, tereyağı serbest. Kalori hesabı yok. Kolesterol de ne oluyormuş. Kolesterolün kalbe ve damarlara zararı yok.”
Hatta Prof.Canan Karatay diyor ki: “Her gün en az iki yumurta yiyin! Bir oturuşta 4-5 kalem pirzola yiyebilirsiniz”
Bu sözler, karşıt Prof’ları deliye çeviriyor.
“Siz ne yapıyorsunuz? Milleti hasta edeceksiniz. Sizin yüzünüzden ölüm oranları artacak. Çok kırmızı et yemek sağlıklı olur mu?”
******
Gülünç bir tartışma.
Dışarıdan bakanlar da sanacak ki, Türkiye’de aileler her gün et yiyor…
Bu nedenle de Prof’lar, “Aman ha fazla kırmızı et yemeyin!”diye uyarıyor.
Sürdürülen tartışma ne kadar da gereksiz.
Kırmızı et yararlı…
Kırmızı et zararlı…
Yararlı olsa ne olacak, zararlı olsa ne olacak, Türkiye’de zaten et yenmiyor ki!
Olmayan şeyi tartışıyorlar.
Kayıkçı kavgası yapıyorlar…
Tıpkı yumurta tüketiminde olduğu gibi…
Ülkemiz et tüketiminde de, listenin en gerilerinde.
Doktorlar, “Et yemeyin” veya “Et yiyin” diye boş konuşuyorlar.
Et yok ki…
Milletin satın alma gücü yok ki et yesin.
Bir defa şunu belirtelim.
Dünyada en pahalı et Türkiye’de.
Böyle olunca da et tüketimi çok düşük.
Şimdi rakamları vereceğim, inanmayacaksınız.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık kişi başı et tüketimi 170 kilo.
Avrupa Birliği ülkelerinde 130 kilo…
Türkiye’de?
Türkiye’de sadece 6 kilo…
Bizim Prof’lar da tutturmuşlar, “Fazla et yemeyin, kolesterolünüz yükselir” diyorlar.
Allah akıl fikir versin!
Olmayan bir sorun tartışılır mı?
Türk insanı zaten et yiyemiyor ki, neyi tartışıyorsun?
Diğer taraftan da, yumurta ucuz, vatandaş yumurta yiyebilecek durumda…
Bu defa da diyorlar ki, “Yumurta yemeyin, kolesterolünüz yükselir”
Milletle dalga geçiyorlar.
Vallahi dalga geçiyorlar…
İyi pazarlar!

Bu yazı toplam 1232 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim