Rakamlar acı tabloyu ortaya koyuyor!

Kocaeli den örnek veren Akar, son olarak Sungurlu barajının tarım arazileri üzerine inşaa edileceğini belirterek maalesef bu anlayış ülkemizin her ye...

Kocaeli den örnek veren Akar, son olarak Sungurlu barajının tarım arazileri üzerine inşaa edileceğini belirterek maalesef bu anlayış ülkemizin her yerinde kendini gösteriyor sadece son  10 yılda 11 Kocaeli büyüklüğünde tarım arazisi yok oldu dedi.

 

Konya ili kadar yüzölçümüne sahip Hollanda’nın 2015 yılı itibari ile 81 milyar dolar tarım gelirine sahip olduğunun altını çizen Akar, Türkiye 17 milyar dolar gelire sahip rakamlar da gösteriyor ki tarım politikalarımız yanlış ve bu konuda acil önlem alınması gerekli dedi. Akar, Meclisin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini de belirterek Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

 

1,5 MİLYON ÇİFTÇİ TARIMI TERK ETTİ

Çiftçilere verilen desteğin yeterli düzey de olmadığını belirten Akar, Birleşmiş Milletler 2015 yılını ‘Uluslararası Toprak Yılı’’ ilan ederek toprağı işlemenin önemine vurgu yaparken ülkemizde son 10 yılda 1,5 milyon vatandaşımız tarımdan kopmuştur, tarım alanları azalırken o topraklarda çalışan 1,5 milyon çiftçimiz de topraklarını terk etmiştir dedi.

 

Son 5 yılda 2 Milyon 713 bin dönüm yani 2 tuz gölü büyüklüğündeki tarım arazisinin imara açıldığının altını çizen Akar sadece 2014 yılında 1 milyon 100 bin dönüm arazinin inşaata teslim edildiğini söyledi.

 

RAKAMLAR ACI TABLOYU ORTAYA KOYUYOR

Ülkemizde ki bitki türlerinin zenginliğine dikkat çeken Akar, Avrupa kıtasında 12 bin dolayında bitki türü yaşarken ülkemizde 4 bini endemik olmak üzere 13 bine yakın bitki türü varlığını sürdürüyor, ancak üretim ve ihracattaki rakamlar bu zenginliği göstermiyor, maalesef saman ithal eden ülke konumundayız dedi.

 

2002 yılında Tarımın GSMH’daki payının 10,3 olduğunu belirten Milletvekili Akar,  AKP’nin iktidarı ile bu rakam 2014 yılında 7,1-  2015 yılında ise 3,9 düzeyine inmiş yine Tarımın gelişme hızı 2002 yılında 8,8 iken 2015 yılında bu rakam 2,9 olmuştur. Bunda çiftçinin mazot fiyatının yüzde 300 artması, gübrenin tonunun yüzde 360 artmasının yanı sıra çiftçiye verilen desteğin milli gelirin yüzde 1’den düşük olması da etkili dedi. Meclisin de bu konuda görevi olduğunu söyleyen Akar, Meclis Başkanlığına önergesini sunarken, iktidarın da gerekli adımları atması gerektiğinin önemine değindi.

#

09 Mar 2016 - 11:02 Kocaeli- Siyaset

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.457.725 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.