Ramazan Vergisi de var!

Ramazan aylarında artık geleneksel hale gelen uygulamalar oluşmuştur.

Örneğin firmalar çalışanlarına “Ramazan Paketi” adı altında gıdalardan oluşan paketler veriyor.

İftar yemekleri organize ediliyor. Değişik kurum ve kuruluşlara bağışlar yapılıyor.

Esasen bu tür için yapılan harcamalar incelemeler sırasında hep kuşkuyla bakılan ve eleştirilen konular içinde yer almaktadır.  Bu haftaki konumuzda bu durumların vergiyle ilişkisi değerlendirilecektir.

 

GELİR VERGİSİ AÇISINDAN               

Çalışanlara işyerinde veya işyerinin eklentilerinde yemek verilerek sağlanan menfaatler, tutarı ne olursa olsun vergilendirilmez. Ancak ramazan ayı münasebetiyle yaygın olarak yapıldığı üzere “ramazan paketi” olarak çalışanlara gıda yardımı yapılırsa durum değişmektedir. Zira paket birim maliyetine KDV’si de eklenerek çalışana ödenen ayni net ücret ödemesi olarak kabul edilir. Bu net ücretin brütü bulunarak bu tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanması gerekiyor.

 

İFTAR YEMEKLERİ

Yerel basında her gün kalabalık şirket yemeklerine rastlıyoruz. Bu giderlerin vergi kanunları karşısındaki durumları da doğrusu tartışma konusudur. Vergicilikte giderin anlamı, hasılat yaratmaya hizmet eden harcama olarak anlaşılması gerekmektedir. İşletmenin devamını ve gelirini arttırmayan harcamaların yasal gider olup olmadığı hep tartışılmıştır. Örneğin bu tür iftar yemekleri, bayiler, müşteriler, tedarikçiler için yapılıyorsa, bu harcamanın gelirle ilişkilendirilmesi mümkündür. Bunun dışında hayır yapayım diye veya eşi dostu davet edip iftar yemekleri organize edilerek gider yazılmasına gelir idaresi kesinlikle kuşkuyla bakacağı kanaatindeyiz.

 

YAPILAN BAĞIŞLARIN DURUMU

Bağışların beyan edilen karın % 5 ile sınırlı olan veya sınırsız olan bağışların öncelikle neler olduğunun iyi belirlenmesi gerekir.  Diğer taraftan hangi kurum veya kuruluşlara bağış yapılacağının da iyi araştırılması gerekir. Yoksa her ihtiyacı olana yapılan her doğrudan bağış ve yardımın kurum kazancından indirilmesi mümkün değildir.  Yapılan nakit bağışlar KDV’ nin konusu dışındadır. Aynı bağışlarda da geniş bir şekilde istisna kapsamında yer almaktadır. Bu konular için KDV yasasının 17. Maddesinin incelenmesinde yarar vardır.  Yapılan bağışın mutlaka belgelendirilmesi gerekir. Yapılan bağış karşılığında ilgili kurumlardan mutlaka makbuz alınması gerekmektedir.

Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın Ramazan ayını kutluyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler