• BIST 89.371
  • Altın 146,677
  • Dolar 3,6426
  • Euro 3,9175
  • Kocaeli : 19 °C
  • İstanbul : 19 °C
  • Sakarya : 19 °C

Reklamsa reklam, işte söylüyorum…Bu bayramda bir de Wellborn baklavaları

M.Tanzer Ünal

Bu bayramda bir de Wellborn baklavalarını deneyin!
*********
Peşin söyleyeyim.
Ben karışmam…
Sonra suçu benim üzerime atmayın!
Eğer niyetliyseniz, bu yazıyı iftardan önce okumayın!
Neme lazım, yazıyı okuyunca havaya girersiniz, başınıza bir iş gelir, “oruç kazası” vuku bulur, sonra da “ne olduysa benim yüzümden olduğunu” söylersiniz.
Sorumluluk kabul etmiyorum, bir de sizin günahınızı üstlenemem.
********
Tamam mı, devam mı?
Madem karar verdiniz, buyurun okumaya devam edin!
Her şey iki hafta önce bir cumartesi akşam Wellborn Otel’de Haluk Ulusoy’u ziyaretimde başladı.
Çay söyledik…
O anda odadan ayrılmak üzere olan otelin genel müdürü Behiye Şalk hanımefendi, ateşe kömürle yaklaştı, “Reşit ustamız bugün baklava yaptı, çayın yanında gönderiyorum” dedi.
Kesinlikle kabul etmedim.
Yazık günah, kilo vermek için bu kadar mücadele ettim, bu gayretimi iki dilim “baklavaya” feda edemezdim.
Ben olmaz deyince, Haluk da yemeye cesaret edemedi.
Böylece baklava meselesi kapanmıştı.
Otelden ayrılıyorum, görevlinin elinde iki paket…
“Bunlar ne?”
Haluk, devreye girdi, “Abi sen yemiyorsun da evdekilerin günahı ne?”
Kurtuluşumuz yok, paketleri eve götürdüm.
Hafta sonları “büyük aile” toplanırız.
Gelin, damat, torunlar, dokuz kişiyiz.
Yemek yendi, sıra tatlıda…
Ben masadan kalktım.
Otursam dayanamayacağım.
Kendime güvenemiyorum, bir dilim, iki dilim derken, ipin ucu kaçacak.
Baktım, baklavayı her yiyen çığlık atıyor.
*“Şahane!”
*“Böyle baklava az bulunur!”
*“İnanılmaz bir tat!”
Dedim, bunlar ağızbirliği etmişler beni kışkırtıyorlar…
Eşim, bir dilim baklavayla yanıma geldi, “Söyledikleri doğru. Sadece şunu ye, hak vereceksin!” dedi.
Baklava dilimine şöyle bir baktım, “görsel şölen” sunuyor.
Bol fıstıklı…
İyi pişirilmiş…
İnce açılmış yufkaları öyle kabarmış ki, otur say!
Şerbeti kararında…
Daha karşıdan “Ye beni!” diye çağırıyor.
Ağzıma götürdüm, aman Allah’ım!
Saf tereyağının o kokusu… Mis gibi…
Keçi sütünden olduğu muhakkak!
Fıstığın rengi koyu yeşil, aroması yoğun…
Belli ki, yeni olgunlaşan ve halk arasında “frik” denilen cinsten.
Malzeme mükemmel, işçilik mükemmel!
Dört dörtlük…
Baktım kesmedi, bir dilim daha…
************
Ertesi günü beklemedim, hemen Haluk’a telefon açtım.
Dedim arkadaş, otel hizmetleri süper, kebapçılık şahane, şimdi de baklavacılığa mı başladınız?
Kutladım, teşekkür ettim.
Baklavacılık öyle her babayiğidin harcı değil. Önemli püf noktaları var.
*Doğru malzemelerin seçimi…
*Hamurun mayalanması…
*Yufkanın ince açılması… Bir tarafından bakınca öbür tarafını göreceksin.
*Dilimlenmesi…
*Şerbetinin tam kıvamında hazırlanması…
*Pişirilmesi…
Demek, Wellborn Otel’in baklava ustası Reşit Beyhan, bu işin piri…
Ertesi gün otelin Yeme İçme Müdürü Mehmet Alaca ile görüştüm.
Reşit Bey, 30 yıldır baklava ustasıymış.
Söylemeye gerek var mı bilmem, Gaziantep’ten…
“Baklavakent”ten…
Baklavasız Antep, Antep’siz baklava düşünülemez.
Gaziantep, baklavanın Türkiye’deki başkenti…
Dünyadaki başkenti ise, Şam…
Baklava, dünyaya Şam’dan yayılmış.
Şam’a her gidişimizde defalarca tattık.
Yüz üzerinden yüz…
Gaziantep’e baklavayı getiren de Güllüoğlu ailesi.
Mehmet Alaca’ya, “Beş yıldızlı oteller genelde baklavaları dışarıdan temin ederler. Sizin baklava yapmak nereden aklınıza geldi?” diye sordum.
İşte cevabı:
“Reşit Beyhan, bizim hem kebap, hem baklava ustamız. Her iki konuda da çok iyi… Böyle bir ustayı bulmuşken baklava ve kadayıf üretimini de kendimiz yapıyoruz. Kullandığımız malzemelerin çoğu, özellikle tereyağı, fıstık, kaymak Gaziantep’ten geliyor.”
“Kaç çeşit baklava ve kadayıf üretimi var?”
“Fıstıklı baklava, cevizli baklava, parça fıstıklı özel baklava, havuç dilimli baklava… Kadayıfta ise burma kadayıf, fıstıklı burma, cevizli kadayıf, kaymaklı kadayıf…”
“Şimdi ben bu baklavayı yazacağım. Okuyup yemek isteyen otele mi gelmek durumunda? Dışarıya satış yapmayacak mısınız? Ramazan Bayramı yaklaşıyor, bayram siparişi almayacak mısınız?”
“Bayram ve diğer zamanlar için sipariş kabul ediyoruz. Bayram tatlılarını tepsilerde hazırlıyoruz. 1. 5 kiloluk, 2 kiloluk, 3 kiloluk ve 4 kiloluk tepsilerde… Kilo fiyatları da 25-38 lira arasında değişiyor. “
“Siparişleri sadece otelden mi teslim ediyorsunuz, yoksa eve teslim de var mı?”
“Arzu edilirse eve ve işyerine de teslim ediyoruz. 300 00 00 numaralı telefonumuzu aramaları yeter.”
************
Bir tadı, Wellborn Otel baklavalarının tadını sizlerle paylaştım.
Benden bu kadar…
Reklamsa reklam… Ben derim ki, bu bayramda da Wellborn baklavalarını deneyin!
Memnun kalacaksınız, bana teşekkür edeceksiniz.

Bu yazı toplam 1278 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim