Roman Festivali başlıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 4-6 Mayıs tarihleri arasında 2. Roman Festivali’ni düzenleyecek. Festival ilkinde olduğu gibi yine Kocaeli’nden tüm Türk...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 4-6 Mayıs tarihleri arasında 2. Roman Festivali’ni düzenleyecek. Festival ilkinde olduğu gibi yine Kocaeli’nden tüm Türkiye sevgi, barış ve dostluk mesajları verecek. Festival çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi Güllü, Ciguli, Tarık Mengüç, Ümmiye gibi sanatçıları Kocaelililerle buluşturacak.

BASIN TOPLANTISI İLE AÇIKLANDI
Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenleyeceği Roman Festivali’nin etkinlik programı düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı’nın yaptığı ve Sekapark Palmiye Kafe’de gerçekleşen basın toplantısına Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Raşit Fidan katıldı. Toplantıda ayrıca Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, Roman Dernekleri Başkanı Fehmi Acar ile dernek üyeleri de hazır bulundu.

FESTİVAL ÖNEMLİ BİR SOSYAL YATIRIMDIR
Genel Sekreter Ersin Yazıcı basın toplantısında Kocaeli’nde yaklaşık 50 bin civarında Roman vatandaş olduğunu hatırlatarak, “Roman vatandaşlarımız Kocaeli mozaiğinin en renkli zenginliklerinden biridir. Hıdrellez vesilesiyle düzenlediğimiz Roman Festivali bu bakımdan önemli bir sosyal yatırımdır” dedi.

TOPLUMSAL BARIŞA KATKI SAĞLAYACAK
Genel Sekreter Yazıcı, bu güne kadar yerel yönetimlerin Roman yurttaşların sorunlarını genel olarak bir asayiş sorunu olarak gördüklerini ve sosyal ihtiyaçlarını ise sadece konut sorunuyla sınırlı tuttuklarına işaret etti. Genel Sekreter Yazıcı, bu bakımdan Roman Festivali’nin aynı kentte yaşayan farklı kültürel grupların sevgi, kardeşlik ve hoşgörü içinde kaynaşmasına ve önyargıların kırılmasına vesile olup, toplumsal barışa katkı sağlayacağını kaydetti. Genel Sekreter Yazıcı, festivalin ayrıca hükümetin Roman açılımı kapsamında yapmış olduğu çalışmalara yerel bir katkı sağlayacağına da dikkat çekti.

NEDEN 4-6 MAYIS?
Genel Sekreter Ersin Yazıcı basın toplantısında Hıdrellez ve Kakava Şenlikleri hakkında bilgi aktardı. Roman vatandaşların yıllardır Hıdrellez şenliklerini Kakava şenlikleri adı altında kutladıklarına değinen Genel Sekreter Yazıcı, bu tarihlerin 4-6 Mayısı kapsadığını, Roman Festivali’nin de bu nedenle aynı tarihlerde gerçekleştirileceğini ifade etti.

BAŞKANLARDAN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR
Öte yandan basın toplantısına katılan Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar ve Roman Dernekleri Başkanı Fehmi Acar Büyükşehir Belediyesi’ne Roman Festivali’ne verdiği destek ve hizmetleri için teşekkür etti.

YARIŞMAYI ROMAN DERNEKLERİ DÜZENLİYOR
Roman Dernekleri Başkanı Fehmi Acar bu arada Roman Güzellik Yarışması ile ilgili basında yer alan yanlış değerlendirmelere dikkat çekti. Acar, söz konusu organizasyonun bazı basın organlarında yanlış anlaşmadan doğan haberlere vesile olduğunu kaydetti. Acar, “Bu yarışmayı İzmit Roman Dernekleri olarak biz düzenleniyoruz. Bu geleneksel kıyafetlerle yapılan bir yarışmadır. Büyükşehir Belediyemiz bu konuda bize lojistik destek vermiştir” dedi.

FESTİVAL MERKEZİ SEKAPARK
Genel Sekreter Yazıcı basın toplantısında ikinci Roman Festivali’nin etkinlik takvimini açıkladı. Roman Açılımı çerçevesinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan festivalin merkezi Sekapark olacak. Roman Festivali Cuma günü 15.00’deki kortej yürüyüşü ile başlayacak. Roman Sevgi Yürüyüşü Merkez Bankasının önünden saat 15.00’te başlayacak ve Mimar Sinan Köprüsünden geçerek Belediye önünde son bulacak. Kortejde Serdar ve Kireçocakları Bilgi Evleri’nde eğitim gören çocuklar da yer alacak. Yürüyüşe protokolün yanısıra, Roman Dernekleri yöneticileri, Roman Bilgievleri öğrencileri, 167 polis elbiseli Roman çocuğu ve çiçekçi kızlar yer alacak.

“TÜRKİYE ROMAN STARINI ARIYOR” FİNALİ
Bu yıl ilki yapılan ve 10 ilde elemeleri yapılan ve illerdeki birincilerin katılacağı “Türkiye Roman Starını Arıyor” yarışmasının finali 4 Mayıs Cuma akşamı saat 19.30’da Sekapark alanında başlayacak. Tarık Mengüç-Ciguli-Ümmiye gibi sanatçıların jüride yer aldığı yarışmanın ardından dereceye girenlere ödülleri takdim edilecek. Yarışmanın; 1.’sine Onbeşbin, 2.’sine Onbin, 3.’süne ise Beşbin TL ödülleri verilecek. Ödül töreninin ardından saat 21.30’da Tarık Mengüç konseri başlayacak.

ROMAN MAHALLESİ KURULACAK
Bu sene Seka Park alanı içinde Roman Mahallesi kurulacak. Bu kültürün tüm izlerinin yer alacağı mahalledeki kalaycı, bohçacı, çiçekçi gibi bölümlerin stantları olacak. Mahallede Romanların hayatını anlatan fotoğraflardan oluşan sergi yer alacak ve çeşitli amatör sanatçılar burada gösterilerini gerçekleştirecek. 5 Mayıs Cumartesi günü 19.00’da yine Seka Park’ta Hıdrellez ateşi yakılacak.

GÜLLÜ KONSERİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen festival de ünlü sanatçı Güllü Sekapark’ta 5 Mayıs Cumartesi günü saat 21.00 de konser verecek.

ROMAN KIZLAR DİLEKLERİNİ DENİZE BIRAKACAK
6 Mayıs Pazar günü saat 08.00 de ise Dilek Sabahı kutlanacak. Hıdrellez günü büyük bir ateş yakıp üzerinden atlayarak yüzyıllardır gelen bir geleneği yaşatan Romanlar, 5 Mayıs Cumartesi gecesi de ateş yakıldıktan sonra geç saatlere kadar eğlenecekler. Ardından evlenmek isteyen 100 genç roman kızı geleneksel elbiseler giyerek sabaha karşı suya dileklerini bırakacaklar.

“BİZ BUYUZ” ROMANLARIN YAŞAM ÖYKÜSÜ
6 Mayıs Pazar Günü saat 19.30 da bir Romanın hayat hikâyesini anlatan tiyatro oyunu “Biz Buyuz” Şehir Tiyatroları tarafından gerçek oyuncular kullanılarak sahnelenecek. Bu tiyatro da Roman çocuklar ve büyükler de oynayacak. Bir çocuğun doğumundan, evlenmesine kadar ki yaşam öyküsünü anlatan oyunun sonunda büyü düğün eğlencesi yapılacak. Ümmiye ve Ciguli konseri ise 21.00’de başlayacak.

İLK FESTİVAL GEÇEN YIL DÜZENLENDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi birinci Roman Festivali’ni geçen yıl 5-8 Mayıs tarihleri arasında düzenledi. Roman açılımı çerçevesinde Seka Park’ta gerçekleştirilen festivalde tüm dünyaya kardeşlik, hoşgörü ve sevgi mesajları verildi. Festival çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi Balkan müziğinin dünyaca ünlü besteci ve yorumcusu Goran Bregoviç, efsanevi grup Gypsy Queens – Kings, Kibariye ve Ciguli’yi Kocaelililerle buluşturdu.

HİZMETLERİN ALT YAPISINDA EĞİTİM VAR
Büyükşehir, Roman açılımı çerçevesindeki hizmetlerini yıl boyunca sürdürdü. Eğitimin her zorluğu yeneceği inancını taşıyan Büyükşehir Belediyesi hizmetlerini de bu yönde şekillendirdi.

ROMAN MAHALLELERİNE BİLGİ EVLERİ AÇILDI
İlk olarak Romanların sıklıkla yaşadığı Kireçocakları ve Serdar Mahallelerine Bilgi Evleri açılarak buradaki çocukların eğitimine sunuldu. Büyükşehir Belediyesi KO-MEK kurslarının özellikle mesleki eğitime yönelik branşlarını da Romanlar için açtı. Büyükşehir Belediyesi son olarak, Kocaeli Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği “167 Gülen Yüz” projesine katılarak, eğitime yönelik çalışmalara destek verdi. Bu kapsamda Serdar, Maria-Anne ve Akçakoca Bilgi Evleri Roman çocuklara 'İyi insan nasıl olunur?' konulu değerler eğitimi verdi. Eğitimler yaklaşık bir ay boyunca kesintisiz olarak devam etti. 34 saat süren eğitim kapsamında çocuklara, “Hoşgörü ve yardımlaşma, temizliğe dikkat, dürüstlük ve disiplin, küçüklere sevgi ve saygı” gibi başlıklarda dersler verildi.

#

02 May 2012 - 13:47 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.457.725 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.