Sağlığınızı ortaya koyan tırnaklarınızdaki 10 durum

Tırnaklar şekli, yapısı ve rengi ile vücudunuza açılan bir pencere görevi yapar. Bazı tırnak semptomları masumken, bazıları kronik hastalıkların ki bu...

Sağlığınızı ortaya koyan tırnaklarınızdaki 10 durum
Sağlığınızı ortaya koyan tırnaklarınızdaki 10 durum
+8
Haber albümü için resme tıklayın

Tırnaklar şekli, yapısı ve rengi ile vücudunuza açılan bir pencere görevi yapar. Bazı tırnak semptomları masumken, bazıları kronik hastalıkların ki buna kanser de dahil göstergesi olabiliyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi  tarafından da böyle belirtiliyor.(2)

“ Tırnaklarımız genellikle genel sağlık durumumuzu yansıtır. Tırnaklardaki değişiklikler örnegin: renk değişikliği veya kalınlaşma, kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalıkları, anemi ve diyabetin göstergesi olabilir.”

Tırnakların uzama hızı bile sağlığı belirtmek adına  bazı ip uçları verebilir. Sağlıklı bir tırnak 1 ayda 3,5 mm büyüyebilir. Fakat bu süreci beslenme, ilaç kullanımı, travma, kronik hastalıklar ve yaşlanma etkileyebilir.(3)

Tırnaklardaki şişme, renk değisikliği, şekil değişikliği kalınlık gibi değişiklikler birçok şeyin göstergesi olabileceğinden bir dermatologun görmesi en doğrusudur. Bu değişiklikler yeni gelişen bir durumun altını çizmekte de olabilir, hiçbir anlamı olmaya da bilir. (Örneğin diyabetlilerde, tırnak problemleri daha çok görülüyor.)

Aşağıda hayatınız boyunca karşılaşma ihtimaliniz olan 10 tırnak semptomu ve bunların sağlığınız için ne anlama  geldiğine bir bakalım.

10 tırnak semptomu ve sağlığınız açısından anlamı:

 

1. Sarı tırnak

untitled-2-037.jpg

Sarı tırnak yaşa bağlı veya akrilik tırnak ya da tırnak cilası kullanımına bağlı olarak gelişebilir.  Sigara kullanımı da tırnakta sararmaya sebep olabilir. Eğer tırnaklarınız kalınlaşmış, ufalanmış ve sarı ise mantar enfeksiyonundan dolayı olabilir.

Daha az görülse de bazen de sarı tırnaklar tiroid hastalıkları, diyabet, sedef hastalığı ve kronik bronşit gibi solunum hastalıklarıyla da ilişkili olabilir.

 

2. Kuru, kırılgan ya da kırılmış tırnaklar

2-145.jpg

Yaşam tarzınızda ki birçok faktör burada rol oynar. Örneğin; elleriniz sürekli suda ise (bulaşık yıkama, yüzme, vs.), çok sık tırnak cilası çıkarıcı kullanıyorsanız, kimyasal maddelere maruz kalıyorsanız (temizlik ürünleri gibi ) veya az nemli bir bölgede yaşıyorsanız.

Kırılma ve çatlama yaşıyorsanız  mantar enfeksiyonu veya tiroid kaynaklı olabilir özellikle de hipotiroidizm kaynaklı olabilir. Kolay kırılan tırnaklar ise A,C veya B vitamini eksikliğine bağlı gelişebilir.

 

3. Çomaklaşma (clubbing)

3-113.jpg

Çomaklaşmanın tanımını yapacak olursak; parmak uçlarının genişlemesi ve tırnağın assagi dogru kavisli hale gelmesidir. Kanda oksijen miktarinin azaldiginin ve akciger hastalığının göstergesidir. Çomaklaşma aynı zamada karaciğer, böbrek, kalp hastalıkları, IBS ve AIDS de de görülebilmektedir.

 

4. Beyaz lekeler

4-066.jpg

Tırnağınızdaki küçük beyaz lekeler genellikle tırnak travmalarının sonucudur.  Bu lekeler endişeye neden olmaz, tırnak uzadıkça kaybolur. Az görülmekle birlikte mantar enfeksiyonu, bu beyaz lekelerin gitmemesine sebep olabilir.

 

5. Yatay çizgiler

yatay-cizgiler-001.jpg

Yatay çizgiler travmaya veya ciddi bir hastalığa bağlı yüksek ateşten (kızıl veya zatürre gibi) dolayı meydan gelebilir.  Ohio Cleveland Clinic de dermatolog olan John Anthony'nin bu alandaki tanımlaması:

“Eğer aynı anda birden fazla tırnakta görüyorsan, tipik bir direk travmaya ugramis tirnak veya ciddi bir hastaligin sonucu olabilir.Bu durumda vücudunuz açıkça size “tırnak yapmaktan daha önemli işlerim var” deyip tırnakların uzamasını da durdurur.”

Yatay çizgiler, Beau çizgisi olarak bilinir. Sebepleri arasında sedef hastalığı, kontrolsuz diyabet, dolaşım sistemi veya çinko eksikliği olabilir. Bir diğer yatay çizgi Mees çizgisidir ve yatay renk değisikliği yapar, arsenik zehirlenmesi, Hodgkins hastalığı, sıtma, lepra veya karbon monoksit zehirlenmesinde görülür.

 

6. Dikey yükseltiler

dikey-yukseltiler-001.jpg

Dikey çizgilenmeler yaşlanmaya bağlı normal bir işarettir endişeye neden olmaz. Yaşlandıkça belirginleşir. Bazı vakalarda B12 ve magnezyum eksikliklerini de içeren beslenme bozuklugunda geliştiği gösterilmiştir.

 

7. Kaşık tırnak

kesik-tirnak-001.jpg

Yukarı doğru kavislenmis, kaşık şeklinin ortaya çıkmasi durumudur. Demir eksikliği anemisi, hemokromatozis (aşırı demir emilimi), kalp hastalıkları ve hipotiroidizmde görülür.

 

8. Çukurlaşma

cukurlasma-001.jpg

Eğer tırnaklarınızda çukurlaşma ve çökmeler varsa, sedef hastalığının göstergesi olabilir. Ayrıca bağ dokusu hastalıkları (reier sendromu gibi) veya otoimmün hastalıklar nedeni ile de olabilir.

 

9. Koyu renk değişimi

koyu-renk-001.jpg

Siyah leke ve ağrılı büyümesi, derhal doktora baş vurmanız gereken bir durumdur. Bu durum ölümcül bir cilt kanseri olan melanoma nedeniyle gelişmiş olabilir.

 

10. Beyaz tırnak ve pembe çizgilenme

beyaz-tirnak-001.jpg

Tırnaklarınız çoğunlukla beyaz ve üst ucunda pembe bir çizgi ile bitiyorsa bunun adı terry tırnağıdır ve karaciğer hastalığı göstergesi olabilir.  Konjestif kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği veya diyabette de görülebileceği gibi bazen de  yaşlılığa bağlı da görülebilir.

 

Çeviri: Uz. Dr. Tuğba Karakuş Bildik

Sağlıklı Yaşıyoruz Danışma Kurulu üyesi

 

Kaynakça:

• TIME November 25, 2015

• Mayo Clinic

• Prevention January 28, 2015

• Cleveland Clinic May 27, 2015

• 1 Huffington Post January 25, 2013

• 2, 3,  American Academy of Dermatology, Nail Care

 

Çevirisi yapılan kaynak: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/12/07/10-nail-symptoms.aspx

#

01 Mar 2017 - 16:54 Kocaeli- Hayatın İçinden

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.