• BIST 84.208
  • Altın 147,160
  • Dolar 3,7746
  • Euro 4,0581
  • Kocaeli : 5 °C
  • İstanbul : 7 °C
  • Sakarya : 5 °C

Sağlıklı bir bayram için öneriler bayramda etleri dinlendirin

Sağlıklı bir bayram için öneriler bayramda etleri dinlendirin
Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin saklama ve pişirme koşulları büyük önem taşıyor.

Lider barbekü markası Weber Stephen, bayramı hem lezzetli hem de sağlıklı geçirmek için doğru et tüketiminin önemine dikkat çekerken, etlerin pişirilmeden önce dinlendirilmesinin önemli olduğunu söylüyor.

 

Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişip kırmızı et tüketimi artıyor. Beslenme düzeninde oluşan bu değişiklikler uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden oluyor. Pişirilecek etlerden maksimum lezzet almak isteyenler ise çoğu zaman yanlış yöntemlere başvuruyor. Weber Stephen, etin marinasyon ve dinlendirme yöntemlerinin altını çizerken doğru sanılan yanlışları da et tutkunlarıyla paylaşıyor.

 

Et Yıkanmamalı, Dinlendirilmeli, Tuzlanmalı

Bayramda etlerin kesilir kesilmez pişirilmesi yerine mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen Weber Stephen Türkiye Genel Müdürü Cem Yılmaz, etlerin yıkanmaması gerektiğinin de altını çiziyor. Yılmaz, tuzun eti sertleştirdiği ve genellikle pişirildikten sonra tuzun katıldığı etler için çözümün pişirmeden önce kaya tuzuyla marinasyon yöntemi olduğunu dile getiriyor.

 

Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Doğru yöntemlerle pişirilmediği takdirde kanserojen öğelerin oluşumuna, vitaminlerin kaybına ve besin zehirlenmelerine neden olan kırmızı etlerin, ızgara, fırın ve haşlama yöntemiyle pişirilmesi öneriliyor. Weber Stephen Türkiye Genel Müdürü Cem Yılmaz: konuyla ilgili; “Kurban bayramında özellikle kırmızı etin tüketimi artış gösteriyor. Ancak kırmızı et pişirirken birkaç konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Ülkemizde kurban kesilir kesilmez hemen evlerde çeşitli yöntemlerle pişirilir ve sonra etin kuruluğu ve sertliğinden şikâyet edilir. Oysa eti dinlendirmek ve tuzlamak kurban etinin hak ettiği lezzeti sağlayacaktır. Özellikle Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinde büyükbaş hayvanların etlerinin en az 24 saat dinlendirilmesi, küçükbaş hayvanların ise en az 8 saat kadar dolapta dinlendirilmesi gerekiyor. Kurbanın derisi yüzüldükten sonra etler bir kez yıkanmalı sonrasında ise herhangi bir yıkama işlemine maruz kalmamalı böyle durumlarda tekrar yıkanan etler üzerinde mikro organizmalar üreyebilir. Ayrıca bir diğer konuda eti sertleştirenin tuz olduğu öne sürülür. Bu aslında doğru olsa da pişmeden önce kaya tuzuyla eti marine etmek, etinizi hem lezzetli hem de sulu pişirmenize olanak sunacaktır” şeklinde konuştu.

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim