Sağlıklı yaşama ilk adım: Mutfağın hazırlanması: Karatay mutfağına dönüşüm

SAĞLIKSIZ GIDA ve MALZEMELERİN ATILMASI: Kitapta yazan mutfağa hiç sokulmaması gereken malzemeleri evden uzaklaştırın. Bu malzemeleri düşmanınıza bi...

SAĞLIKSIZ GIDA ve MALZEMELERİN ATILMASI:

Kitapta yazan mutfağa hiç sokulmaması gereken malzemeleri evden uzaklaştırın. Bu malzemeleri düşmanınıza bile vermeyin.

 

Ekmek kutunuzu atın!

Önce ekmek kutunuzdan kurtulmakla işe başlayın. Sonra erzak dolabınızı elden geçirin. Pirinç, makarna, şehriye, her tür un, iç bakla ve şeker varsa dolabınızdan çıkarın. 

 

Buzdolabını temizleyin!

Şimdi sıra buzdolabınıza geldi. Buzdolabınızı paketlenmiş ürünler, eritme ve krem peynirler, hazır yoğurt, süt tozu, krema, hazır soslar, varsa tost ekmeği, her türlü meşrubat, meyve suyu, sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş et ürünleri, marketten alınma tavuk ve yumurta, her türlü şarküteri ürünlerinden arındırın. Kavun, karpuz, incir ve dut gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri ve mevsimsiz sebze ve meyveleri de buzdolabınızdan çıkarın. 

 

Kuru gıda dolabını temizleyin!

Mutfağınızdan bisküviler, galetalar, tatlı-tuzlu kurabiyeler, cipsler, çikolatalar, şekerleme ve lokumlar, yapay veya doğal tatlandırıcılar, sakızlar, şekerli ve şekersiz reçeller, şuruplar, bal, pekmez, hazır çorbalar, ayçiçeği ve mısırözü yağları, patates, kavrulmuş kuru yemişler gibi sağlıksız ne varsa her şeyi atın. Poşet çaylar, granül kahveler de mutfağınızdan çıkmalı.

 

Teflon ve alüminyum malzemelerden kurtulun!

Sağlıklı yemekler hazırlamak için araç gereçlerimizin de sağlıklı olması gerekir. Bu nedenle, teflon ve alüminyum tencere, tava, çaydanlık vb varsa onların da mutfaktan uzaklaştırılmaları gerekir.

 

SAĞLIKLI GIDA VE MALZEMELERİN ALINMASI:

Şimdi sıra, boşalan dolapları sağlıklı gıda ve malzemelerle doldurmaya geldi. 

Karatay Sağlıklı Beslenmesine yönelik ceviz veya kavrulmamış badem/fıstık/fındık, günkurusu kayısı, serbest dolaşan tavuk yumurtası, hangi zeytinden seviyorsanız zeytin, tam yağlı en çok sevdiğiniz peynir, mevsim sebzeleri, yeşillik, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, köy tereyağı, süt, et veya balık vb malzemeleri eve almalısınız. 

Sütü öncelikle yoğurt mayalamak için aldınız. Maya olarak tanıdıklarınızdan ev yoğurdu bulmanızı tavsiye ederiz. Bulamazsanız nohuttan kendiniz de yapabilirsiniz. (Google'da “yoğurt mayası” diye arayacak olursanız ilk sırada çıkacak olan paylaşım Sağlıklı Yaşıyoruz 'a aittir. Fotoğraf ve anlatımlara bakarak çok rahat evde siz de doğal mayanızı yapabilirsiniz.) Cevizi pazardan kabuklu olarak alıp kendiniz taze taze kırarsanız hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olur.

Zamanla çok kullanacağınız bazı malzemeleri Anadolu'nun çeşitli yerlerinden getirtmeye başlarsınız. Biz, örneğin, cevizi Kaman'dan, kayısıyı Malatya'dan, tuzu Çankırı'dan getirtiyoruz. İnternet yoluyla alışveriş ve kargoculuk o kadar gelişti ki bunu yapmak hiç de zor olmuyor. Hatta fiyatı çok daha ucuza geliyor.

 

HANGİ YİYECEKLERİN SAĞLIKLI OLDUĞUNA KARAR VERME:

Neler yiyip neler yemeyeceğimizi kitaptan öğreniyoruz. Ancak kitapta adı geçmeyen birçok yiyecek var. Biz kitapta söz edilmeyen yiyeceklerin yenip yenmemesi konusunda karar verebilmek için o besinin glisemik indeksini internetten araştırıyoruz. 

Glisemik indeks karbonhidrat içeren besinlerin kana geçtiğinde kan şekerini yükseltme hızını gösteriyor. Örneğin, 50 gram glikozun glisemik indeksi 100 kabul ediliyor. Diğer karbonhidrat içeren yiyeceklerin glisemik indeksleri ise 100'e oranla hesaplanıyor. Karbonhidrat içeren yiyecekler düşük, orta ve yüksek glisemik indeksli olarak üç gruba ayrılıyor.

Besinlerin glisemik indekslerini öğrendikten sonra yiyip yememeye şöyle karar veriyoruz; şayet 

 

Gİ: 0 - 30 arası (düşük) ise doyana kadar yiyoruz, 

Gİ: 31 - 55 (orta) arası ise ölçülü yiyoruz (Örneğin nohut, bulgur, bezelye)

Gİ: 56 - 70 (orta) arası ise yemiyoruz veya eser miktarda yiyoruz (Örnek haşlanmış havuç), 

Gİ: 71 - 100 (yüksek) mutfağa bile sokmuyoruz.

 

Sağlıklı besinlerin yanında gerekiyorsa sağlıklı araç gereçlerimizi de alıyoruz. Paslanmaz çelik, cam tencere, tava, çaydanlık gibi mutfak gereçlerimizi temin ediyoruz.

 

SERBESTLER YASAKLAR TABLOSU:

Biz kendimize kolaylık olsun diye yediklerimiz ve yemediklerimizle ilgili kitaptan edindiğimiz bilgileri özetleyen bir tablo hazırladık. Bilgiler iyice yerleşene kadar bu tablo işinize yarayabilir.

 

YASAKLAR

(Glisemik indeksi yüksek gıdalar)

Un ve unlu her türlü gıda (Ekmeğin her çeşidi) -  Kavrulmuş kuru yemişler

Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü tatlandırıcı ve diyabetik ürünler

Pirinç, patates, pişmiş havuç

Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz

Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk, salam, sosis

Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içecekler

Ayçiçek yağı, margarin

Tahıllar

Ara öğünler, doymadan sofradan kalkmak, saat 20:00 den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak. Şayet ara öğün yeme ihtiyacı hissederseniz bilin ki bir önceki yemeği doyana kadar yememişsiniz.

 

SERBESTLER 

(Glisemik indeksi düşük gıdalar) 

Taze ceviz, taze fındık, taze badem

Kuru Kayısı (Arasında kaymak ve cevizli)  (3 ad)

Pişmemiş havuç

Şeftali, elma, erik, kirazvb (Günde 1 porsiyon)

Serbest dolaşan tavuk, doğal her türlü ürün ve yumurta ile pastırma

Soda, ayran, yoğurt, bol su (günde en az 2 litre), bitki çayı, Türk Kahvesi, filtre kahve

Köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı

Et, balık, sebze, salata, bakliyat, yer fıstığı

 

Kalori hesabı olmadığı için serbest gıdaları kışın saat 19:00’u yazın 20:00’yi geçmemek koşuluyla doyana kadar yiyebiliyoruz.

Tercihan günde 2 öğün yemek yiyoruz Kahvaltı ile yemek arasında genelde 8 saat, yemek ile de kahvaltı arasında da 16 saat oluyor. Aralarda dilediğimiz kadar su, çay, kahve, soda içiyoruz. 

Sağlıklı Yaşıyoruz

#

04 Kas 2016 - 22:28 Kocaeli- Hayatın İçinden

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.