Sağlıkta sınıfta kaldık

Çağ atlamayı bırakın sınıfta kaldık. Rakamlar “Çağ atladık” diyenleri yalanlamaktadır. Türkiye OECD ülkeleri arasında en son sıraya yerleşti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Raporu, Türkiye’nin sağlık alanında gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu bir kez daha göz önüne serdi.

Türkiye’de her yüz bin kişiye sadece 176 doktor düşmektedir. Üstelik bu sayı içinde doktorlardan başka eğitimci, araştırmacı ve yönetici olarak çalışan doktorlar dahil.  Türkiye’nin doktor sayısı bakımından OECD ülkeleri arasında son sırada bulunması düşündürücüdür. Şili, Meksika, Güney Kore bile doktor sayısı bakımından bizden ilerdeler.

Komşumuz Yunanistan’da yüz bin kişiye 629 doktor düşmektedir. Yunanistan doktor sayısı bakımından OECD ülkeleri arasında birinci sırada bulunmaktadır. Nüfus bakımından Yunanistan’ın yedi, sekiz kat büyüklüğündeyiz. Türkiye hemşire sayısı bakımından da iyi durumda değil. Ne yazık ki bu meslek dalında da OECD ülkeleri arasında sonuncu sıradayız.  Türkiye’de her yüz bin kişiye 183 hemşire düşmektedir.  İsviçre’de bu sayı 1736’ dır. Yani Türkiye’deki hemşire sayısının neredeyse on katıdır.

OECD ülkeleri arasında hemşire sayısı bakımından İsviçre birinci sırada yer alırken, onu sırasıyla Norveç, Danimarka, İzlanda, Finlandiya izlemektedir. Meksika’da bile her yüz bin kişiye 262 hemşire düşmektedir. Türkiye’de doktor sayısının bu denli az olması, doktorların hastalara ayırdığı zamanı azaltmaktadır. Ortalama olarak bir doktorun hastasını muayene edip, onu dinlemesi, reçetesini yazması on yedi dakikadır.  Oysa bizim hastanelerde bir doktorun bir hastasına ayırdığı zaman üç, dört dakikadır.

Doktorların ve hemşirelerin sık, sık nöbet tutmaları onların verimini azaltmaktadır. Bu da hastalara yansımaktadır. Bu nedenle hastanelerde doktorlar ile hastalar veya hasta yakınları arasında zaman, zaman istenmeyen tatsız olaylar olmaktadır.  Aslında tüm bu olumsuzlukların kaynağı yeni tıp fakültelerinin açılmaması ve sağlık alanındaki yatırımların yeterli olmamasıdır.  Bugün Üniversitelerin tıp fakülteleri batma noktasına gelmektedir. Bunu özellikle siyasi iktidar bilerek yapmaktadır. Çünkü gündemde üniversite tıp fakültelerinin özelleştirilmesi var. Korkarım çok yakında devlet hastaneleri de özelleştirilir.  Eğer bir ülkede eğitimden sonra sağlık alanında da özelleştirme yapılıyorsa, o ülke batmış demektir. Sağlık alanında da sonumuz karanlık.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kamil Çöpür - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

cenk - Evet , sınıfta kalış, hem de ne kalış ! Aşağıdaki haberler hemen hemen bütün basın - yayın organlarında 3 ay önce çıkmıştı... İşte bunaldan 3 tanesini alıntıladım :

İşitme cihazları artık ücretsiz ! Akşam Gazetesi : 12 Haziran 2017 Pazartesi

İşitme cihazları bedelinin tamamını SGK ödeyecek ! Haberx.com: 17.07.2017

SGK artık işitme cihazını da karşılıyor ! Sabah Gazetesi : 20.6.2017

Bu haberler doğrultusunda gittim -işitmem çok sağılıksız olduğu için- kendime birişitme cihazı raporu aldım... Raporu doldururken doktor bana "Cihazın bir miktar parasını siz

ödeyeceksiniz." dedi ! Ben ;"Nasıl olur bu paranın tamamını SGK karşılayacak diye haberler çıktı." dedim. Doktor ; "Sen yine de bir sor!" dedi. Gittim bir cihaz satıcısına "SGK 650 TL. veriyor,

sanırım siz de 750-800 TL. ödersiniz !" dedi . Şimdi soruyorum bu ülkede haber yapanlara ve Saülık yetkililerine : "Bu nasıl bir haber anlayışı ve sağlıkta nasıl bir çağ sıçrama ?..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 16:00


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler