Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

Kocaeli Sanayi Odası tarafından 23’üncüsü düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni Başiskele Wellborn Luxury Hotel’de yapıldı. KSO Başkanı...

Kocaeli Sanayi Odası tarafından 23’üncüsü düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni Başiskele Wellborn Luxury Hotel’de yapıldı. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Mustafa Öztürk, Kocaeli Vali Yardımcısı Osman Sarı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KOTO Başkan Vekili Volkan Yılmaz, Kocaeli Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Haluk Görgün, TÜGVA İl Temsilcisi Yusuf Yazıcı, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ve davetliler katıldı.  

 

BUGÜN BİLE KULLANIYORUZ

23’üncü Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni’nde 5 dalda 5 ödül sahiplerine takdim edildi. 2003 yılından itibaren ödüle başvuran işletmeler “Büyük Ölçekli İşletme” ve “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ)” olmak üzere iki kategoride değerlendirildi. Törenin açılış konuşmasında KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Ödülümüzün adını taşıyan ve henüz çevrenin konuşulmadığı 70'li yıllarda, çevre sorunlarının çözümü için yoğun çalışmaları olan kurucumuz merhum Şahabettin Bilgisu'y  bugünü vesile ederek buradan tekrar saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şahabettin Bilgisu'nun; ”Ekonomi’de ve Ekoloji'de denge; işin sırrı bu dengede" sözünü hiç unutmadık ve bugün bile kullanıyoruz” dedi.  

 

ÇEVRE SORUNLARINI DA GÜNDEME GETİRMİŞTİR

Bir sanayi kenti olan ilimizde sanayileşme süreci 1960-1975 yılları arasında başlamıştır diyen Zeytinoğlu “Bugün geldiğimiz noktada; Türkiye’nin en küçük 8.inci ili Türkiye imalat sanayine 9 yüzde 13 katkı veriyoruz. Otomotiv üretiminin (yüzde 38), kimya (yüzde 27), metal (yüzde 20), 2 bin 500 firma, 274'ü yabancı sermayeli, ilk 500'de 80 işletme (ilk 1000'de 9 132), 59 milyar dolar dış ticaret (yüzde 17,3), 35 liman iskele (elleçlenen yük miktarı 65 milyon ton) Avrupa'nın 10'uncu limanı sanayi ve liman kenti, İstanbul'dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,7’sini (58 milyar TL) karşılayan ikinci iliz. 72 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. Kişi başı vergi 9 31.700 TL 9 birinci 9 devlete en fazla kazanç sağlayan il İstanbul 9 13.818 TL ikinci sıradayız. Özetle şehrimiz 9 ekonomik faaliyetlerde sürekli ilk sıralarda yer almaktadır. İlimizde hızlı sanayileşme ve artan göçe bağlı olarak çarpık kentleşme; beraberinde çevre sorunlarını da gündeme getirmiştir. Bu gelişmeler sonrasında 80'Ii yılların sonunda organize sanayi bölgelerinin kurulması çalışmaları başlatılmıştır” açıklamasında bulundu.  

katilimmmmmm-(600-x-400).jpg

YAPILAN YATIRIMLAR

Bugün itibariyle ilimizde 9 14 organize sanayi bölgesi ve 2 serbest bölge ilimizdedir diyen Zeytinoğlu “Bu bakımdan Kocaeli'ni disiplinli sanayi gelişiminin en iyi örneklerinden biri olarak gösterebiliriz. Bununla birlikte toplam rakamı telaffuz edemiyor olmama rağmen, firmalarımızın çevreye yönelik milyar dolarlık yatırımlar yaptığını biliyoruz. Diğer taraftan Vilayetimizin ve Büyükşehir Belediyemizin de çevre ile ilgili altyapı yatırımları Türkiye’ye örnek olacak seviyededir. İlimizde çevreyi koruma adına birçok pilot proje uygulandığını da kısaca hatırlatmak İsterim. Ve bunların birçoğu sadece ilimize özel uygulamalardır. Sürekli (On-Line) Baca Gazı İzleme Sistemi Projesi Türkiye'de ilk defa ilimizde uygulanmaya başlamış ve Türkiye'ye yayılmıştır. İlimizde Hava Kalitesi Belirleme Projeleri yapılmıştır. Araç takip sistemi ile ”tehlikeli atık taşıma lisanslı araçların" 24 saat online izlenmesi projesi yine ilimizde başlamıştır. İlimizde 11 adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmaktadır. (2 tane daha açılacak). Büyükşehir’e ait hava uçağı ile Körfez'de olan kirlilik takip edilmektedir. Akrilatlar ve diğer koku yapıcı kimyasallarda ilk defa İlimizde kara tankeri dolum ve boşaltım işlemleri kapalı sistemde yapılmaya başlanmıştır. (Kokunun engellenmesi için)” ifadelerini kullandı.

 

OYSA SADECE SUÇLANAN SANAYİCİMİZ OLMAKTADIR

İlimizde bulunan bütün atık geri kazanım ve bertaraf firmaları 24 saat kamera sistemi ile online olarak takip edilmektedir diyen Oda Başkanı Zeytinoğlu “Türkiye'de ilk defa kömür eleme ve paketleme tesisleri Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'nde bir araya toplanmıştır. Resmi beyanlarda en çok tehlikeli atık beyanının yapıldığı ilin Kocaeli olduğunu görüyoruz. (Kocaeli Türkiye genelinin yüzde 15’i, İstanbul yüzde 9'u). Marmara Temiz Hava Merkezi tarafından yapılan "2014-2015 yılı Kocaeli Kış Sezonu Raporu", hava kirliliğinin kış aylarında hissedilmesi sebebiyle ilimizdeki kirliliğin ısınmadan kaynaklandığını gösteriyor. Oysa sadece suçlanan sanayicimiz olmaktadır. Bizi en çok üzen konu; ”çevre kirliliğinin nedeninin tamamen sanayiciye yıkılması"dır. Oda olarak bizde çevre konusuna hassasiyet gösteriyor ve birçok çalışma yapıyoruz. Her yıl İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak çevre konularında üyelerimizin bilgilendirilmesi için seminerler ve eğitimler düzenliyoruz. Ayrıca; Odamız öncülüğünde çevre sorunlarının tartışıldığı ve ortak projelerin yürütüldüğü bir ”KSO Çevre İhtisas Komisyonu” oluşturduk” şeklinde konuştu.

 

23 YILDAN BU YANA DÜZENLEMEKTEN GURUR DUYUYORUZ

Sözlerine devam eden Oda Başkanı Zeytinoğlu “İl Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyemiz, Üniversitelerimiz, OSB'Ierin Çevre Birimleri ve özel sektör temsilcileri yer alıyor diyen Zeytinoğlu “Diğer taraftan; atık yönetiminde geleneksel lineer ekonomiden, döngüsel ekonomiye geçiş yapılması gerektiğini biliyoruz. Oda olarak bizde bu kapsamda ilimizde seçtiğimiz bir bölgede ”Endüstriyel Simbiyoz Olanaklarının Araştırılması” için fizibilite çalışmasına başladık. Diğer bir çalışmamız ise bugün burada bir araya gelmemize neden olan ”KSO Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Organizasyonu" Çevreye olan duyarlılığın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz bu organizasyonumuz ile her yıl firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Türkiye'nin ilk ve tek organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerini 23 yıldan bu yana düzenlemekten gurur duyuyoruz. Her yıl getirdiğimiz yeniliklerle ödül organizasyonumuzun canlılığını artırıyoruz. 2003 yılından itibaren KOBİ dalında da Çevre Ödülü vermeye başladık. 2014 yılından itibaren sektörel bazlı bir değerlendirme yaparak, Sektörel Çevre Ödülleri de vermeye başladık. 2016 yılında organizasyonumuzu tüm Türkiye’deki sanayi kuruluşlarına açtık” dedi.

katilim-(600-x-400).jpg

REKOR KATILIM

Bu yılda da ödül organizasyonumuzun tüm Türkiye’de bilinirliğini arttırmak için tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdik diyen Zeytinoğlu “Bu yeniliklerin olumlu sonuçlarını görüyoruz. Ödül törenine bu yıl katılan firma sayısı 26 ile rekor bir sayıya ulaştı. Bu firmaların 10 tanesi İstanbul, Sakarya, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Eskişehir, Manisa ve Batman illerindendir. Öncelikle buradan, bu organizasyona katılma cesaretini gösteren, kapılarını ve tüm proseslerini bizlere açan tüm firmalarımızı kutluyorum. Hepsi birer şampiyon. Ödül organizasyonuna başladığımız ilk yıllarda seçim yaparken firmaların mevzuatsal şartları yerine getirmesini yeterli buluyorduk. Fakat 2013 yılından beri zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yapılan iyi uygulama örneklerini göz önünde bulunduruyoruz. Bu sene organizasyonumuza başvuran 26 işletmemizin en iyilerini seçmekte gerçekten çok zorlandık. Bu ödül organizasyonun çevresel farkındalıkların artmasına ve bilinç seviyesinin yükselmesine de hizmet ediyor olması gurur verici. Bu süreçte sevindirici olan diğer bir konu ise katılan tüm işletmelerimizin çevreye yönelik standartlarının ne kadar yüksek olduğunu görmekti” açıklamasında bulundu.

 

TEMİZ BİR ÜLKEDE YAŞAMASIDIR

Ülkemiz ve şehrimiz için sanayileşme olmazsa olmazlarımızdandır diyen KBB Başkan Vekili Zekeriya Özak “Sanayileşme aynı zamanda çevreyle uyumlu olmak zorundadır. Sanayileşme gelecek nesillerimize yük olmamalıdır. Kocaelimiz Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını içinde barındırmaktadır. Bunca sanayi kuruluşuna rağmen çevre kirliliği eskiye göre azalmıştır. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük arıtma tesislerinden birine sahibiz. Göreve geldiğimizde Körfez’deki arıtma oranı yüzde 20 iken şimdi yüzde 98’e ulaşmıştır. En büyük amacımız, bugünkü ve gelecek kuşaklarımızın daha sağlıklı daha temiz bir ülkede yaşamasıdır” ifadelerine yer verdi. Ardından Vali Yardımcısı Osman Sarı ise, çevreye duyarlı olan sanayicilere teşekkür etti.

katilimm-(600-x-400).jpg

YOĞUN ÇALIŞMAKTAYIZ

Daha sonra kürsüye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Kaynakları nasıl birleştirirsek su ve hammadde kullanımını da milimize edebiliriz. Bakanlık olarak biz İSO 14 bin 64 belgesini almak için çalımalar yaptık. Biz nerede karbondioksit yüksek diye çalışmalarımızı yapmaya başladık. Enerji yoğun sanayiden enerji alt yoğun sanayiye geçmek için özellikle evlerde iş yerlerinde ısı pompalarının yaygınlaştırılması için bakanlık olarak yoğun çalışmaktayız” şeklinde konuştu.

 

BİLMEK DE HAKKIMIZDIR

Türkiye’de bir çevre sanayi sektörü doğurmamız lazım, atık sanayi sektörü doğurmamız lazım diyen Öztürk “Kocaeli gibi yerlerde bu sektörlerin oluşturulması mümkündür. Bazı tehlikeli atıklar var ki bu atıkları yakamazsın, gömemezsin. Bunlara da atığınızı öyle bir işleme tabi tutasınız ki binlerce yüz binlerce yıl çevreyi bozmayan bir atık haline getirerek çözüm üretebilirsiniz. Temiz hava solumak herkesin hakkıdır. Ne tür bir hava soluduğunu bilmek de hakkımızdır” ifadelerini kullandı. Serkan BORLAK

juri-ve-odul-alanlar-(600-x-400).jpg

İŞTE ÖDÜL ALAN FİRMALAR:

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ ÖDÜLLERİ

KİMYA SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

Procter & Gamble Tüketim Malları San. A.Ş.

 

AĞAÇ VE AĞAÇ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

Yıldız Entegre Ağaç San. Ve Tic. A.Ş.- Manisa Fabrikası

 

METAL SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

Gazi Metal Mam. San. Ve Tic. A.Ş. – Sakarya Fabrikası

 

OTOMOTİV VE YAN SANAYİ SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. – Kocaeli Fabrikası

 

KARMA SEKTÖR ÇEVRE ÖDÜLÜ

Nuh Çimento San. A.Ş.

nuh-cimento---(600-x-400).jpg

izaydas-(600-x-400).jpg

ilkay-unal---(600-x-400).jpg

dort-(600-x-400).jpg

aysen-yengin---(600-x-400).jpg

 

#

19 May 2017 - 09:36 Kocaeli- Kültür-Sanat

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.