Sarıkamış Hareketi

Savaşan ülkelerin galibiyetleri olduğu gibi mağlubiyetleri de vardır. Osmanlı İmparatorluğunun zayıf dönemlerinde bu mağlubiyetleri biz de yaşadık.

Sarıkamış Hareketi bir düşünceye göre de (faciası) tarihçilerin değerlendirmelerine göre komuta heyetinin zamansız ve basiretsiz kararları yüzünden mağlubiyetle sonuçlanmıştır.

1877-1878 deki 93 Harbi Osmanlı İmparatorluğunun yenilgisi ile sonuçlanınca Batum savaş tazminatı olarak Rusya’ya verilmiştir. Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin de Berlin anlaşması ile Ruslara bırakılmıştır.

Başkomutan vekili olan Enver Paşa daha önce yitirilen bu yerleri geri almaya karar verir.

Komuta heyetinin itirazlarına rağmen bu hareket gerçekleştirildi.

Doğuyu korumakla görevli Üçüncü Ordu’da malzeme ve iaşe noksandır. Kışın dondurucu soğuğunda ve her tarafın karlarla kaplı olması nedeni ile bunları taşıyacak yeterli araç gereç yok.

Karadeniz yolu ile gelecek askeri malzemeler Zonguldak açıklarında mevcut Rus donanması tarafından silah, araç, gereç ve malzeme taşıyan dört gemi batırılmış. Bunun anlamı deniz yolundan yararlanmak imkânsızdır.

Askerin büyük bir kısmının kış donanımı yok. Açlık, susuzluk, şiddetli soğuk nedeni ile binlerce askerimiz mermi atmadan donarak ölmüşler.

Ermenilerin iki tümeninin de yardımı ile Rusya Sarıkamış hareketini galibiyete çeviriyorlar. Ruslar 200 subay, 7000 eri esir alıyorlar. Esirleri kırımda domuz çiftliğinde çalıştırarak ve aç bırakarak öldürmüşlerdir.

22 Aralık ile 15 Ocak 1914 tarihleri arasındaki Sarıkamış hareketlerinde suçsuz, günahsız hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Sarıkamış hareketinde verdiğimiz kayıplar Rus kaynaklarına göre 90.000 kişi olduğu söyleniyor. Tarihçi- Yazar Mehmet Niyazi ise tüm araştırdığı belgelere göre ise 23.000 kişi olduğunu yazıyor. Sarıkamış Hareketi artısı ve eksisi ile bizim yaşadığımız geçmişimizdir. Unutmamamız gerekiyor.

 

RAYLI SİSTEMİMİZ HAYIRLI OLSUN

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin projesi raylı sistem Nisan 2015 yılında ilk kazma vurularak hayata geçiriliyor. Projenin 2016 yılında bitirileceği sunumda açıklandı. Sekapark ile Otogar arasında yedi kilometrelik bir bölüm içinde on bir istasyon olmak üzere hizmet verecektir. Trafik yönünden büyük rahatlama yaşayacağımız kesin olan bu proje Kocaeli’mize hayırlı uğurlu olsun.

 

KÖFEZ TİCARET ODASI

Akredite çalışmalarını büyük emek sarf ederek başarı ile tamamlayan Körfez Ticaret Odası geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlenen törenle Akredite Oda Sertifikasını aldı. Geniş bir katılım vardı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu katılımları ile önemli mesajların da verildiği toplantıda yağmura rağmen yoğunluk vardı.

Körfez Ticaret Odasının 15. Yıl kuruluş yıldönümünde Akreditasyon sürecini başarı ile tamamlayıp aldığı belge teşvik edici olacaktır. Hayırlı olsun dileğimle tebrik ediyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler