SP'li Şengül: Masayı değil, Cenevre’yi terk edin

SP İl Başkan Yardımcısı Halit Şengül yazılı basın açıklaması yaptı. Şengül “Cenevre’deki teklifler Kıbrıs Türk halkının uluslararası anlaşmalarla ile...

SP İl Başkan Yardımcısı Halit Şengül yazılı basın açıklaması yaptı. Şengül “Cenevre’deki teklifler Kıbrıs Türk halkının uluslararası anlaşmalarla ile kazandığı hukuki, fiili kazanımları ve hakları ile statüsünü kaldırmaya yöneliktir. Türkiye’nin de ada üzerindeki haklarının içi boşaltılıyor. Türk tarafının Rumların samimiyetsizliğini, anlaşmazcı olduğunu ispat gibi bir gayretin içine girme iddiasıyla masaya oturması beyhudedir. Çünkü 50 yıldır, yüzlerce defa yapılan müzakerelerde konuşulmamış, hiçbir konu kalmamıştır. Yunanistan’ın ve Rum kesiminin samimi olmadığı bu görüşmeler vesilesiyle yüzlerce kez ortaya çıkmıştır. Bugün sadece harita üzerinden masadan kalkmak ve bir hafta sonra yeniden masaya oturmayı konuşmak yanlış bir yaklaşımdır. O masaya bir daha dönülmemelidir. Masayı değil, Cenevre’yi de terk edin” dedi.

 

GETİRİLEN TEKLİF ‘ANNAN PLANI’NI ARATIYOR

Getirilen teklifte Türk tarafının masaya oturmasını gerekli kılacak hiçbir değişiklik yoktur diyen Şengül “En son Annan Planı Rum tarafından reddedilmiştir. Bunun ötesinde Annan Planı’ndan daha da kötüleştirilmiş bir durum söz konusu. Masaya getirilen teklif Annan Planı’nı da aratacak durumdadır. Yeni bir ortaklık teklifi de değildir. Kıbrıs’taki Türk halkının varlığını yok etmeye yönelik düzenlemeler içermektedir. Rum tarafının tezlerinin AB şemsiyesi altında öne sürülerek Türk tarafı azınlık durumuna düşürülmek istenmektedir. Bu azınlık hakları da ‘AB garantisine alınıyor’ denilerek bir uyutma operasyonu gerçekleştirilmektedir” açıklamasında bulundu.

 

DIŞİŞLERİNE ÇAĞRI: CENEVRE’YE GİTMEYİN

Şu anda anlaşılamayan konuların en tepesinde üç esas gelmektedir diyen Şengül “Biri toprak, ikincisi garantörlük, üçüncüsü ise adadaki Türk askerinin varlığıdır. Bunların üçünden de vazgeçilemez. Dış İşleri Bakanımızın ‘Türk askerinin bir bölümünün adada kalmasından yanayız’ şeklindeki açıklaması üzücüdür. Bir bölümünün de çekileceği anlamı taşıyor. Böylece Yunanistan, garantörlük sistemini de bitirmek istiyor. Bu noktadaki tavırlar aldatmacadır. Bu üç nokta masaya getirildiği müddetçe de Türkiye, Cenevre’ye gitmemelidir” ifadelerini kullandı. Serkan BORLAK

#

15 Oca 2017 - 15:22 Kocaeli- Siyaset

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.