Suç ve Ceza!...

3 Haziran 2017 tarihli bir gazetede; “Hollanda mahkumsuzluktan hapishaneleri kapatıyor” başlıklı haberi okuyunca, önce şaşırdım.

Habere göre; “2013’den bu yana 19 hapishane mahkumsuz kaldığı için kapatılmış. Yaz sonuna kadar 5 hapishane daha kapatılacakmış.”

13 Ağustos 2017 tarihli bir gazete haberinde ise; “Adalet Bakanlığı’nca 10 yeni cezaevinin –pazarlık usulü ile- ihalesinin yapıldığı ve bu cezaevlerinin toplam 1milyar 500 milyon TL’ye mal olacağı” belirtiliyordu.

Üstelik, önümüzdeki 4 yıl içinde 156 cezaevi açılması planlanmış!

Konu üzerinde bir araştırma yaptım. İşte, somut veriler;

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in Meclis’te yaptığı açıklamaya göre; “17 Ağustos 2016’da 671 sayıl KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile 44 bin 800 hükümlü tahliye edilmiş. 4 Ocak 2017 tarihi itibariyle ise cezaevlerinde 201 bin 177 kişi yatıyor! Oysa, cezaevlerinin kapasitesi 180 bin kişi!.”
2005’te 55 bin 870 kişi olan hükümlü ve tutuklu sayısı 2015’te 172 bin 562’ye yükselmiş! Şimdi, 201 bini çoktan aşmış durumda!  Yani; bu ülkede suç ve suçlu sayısı hızla artıyor!

“Suç istatistiklerine” bakalım;  

31 bin 518 kişi Hırsızlık, 27 bin 22 kişi cinayet, 26 bin 764 kişi uyuşturucu, 17 bin 984 kişi yağma ve gasp, 17 bin 931 kişi yaralama, 12 bin 546 kişi cinsel suçtan, 6 bin 577 kişi sahtecilik, 3 bin 140 kişi dolandırıcılık, 2 bin 23 kişi fuhuş suçu ile yatıyor. ( Kaynak: Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü)

Suç ve suçlu sayısının artışındaki en büyük neden eğitimsizlik!

Cezaevlerinde yatan 64 bin 193 kişi ilkokul. 28 bin 221 kişi Ortaokul mezunu. Okuma-yazma bilmeyen 5 bin 311 kişi.

Eğitimden sonra gelen suç işleme nedenleri de şöyle; ekonomik koşullar – işsizlik, işten çıkarılmalar, yoksulluk-  İklim koşulları, coğrafi yapı, gelenek ve görenekler, aile faktörü, göç ve diğer nedenler.

Türkiye’deki eğitim düzenine bir bakalım; “nitelikli işgücü” yetiştirebiliyor muyuz? Ne yazık ki, bilime-teknolojiye sırtını dönmüş, çağdışı bir eğitim düzeni ile çocuk ve genç beyinlerini kirletiyorlar!

Eğitimde ve gelir dağılımında büyük bir adaletsizlik var!

Emekliler, işçiler, memurlar her geçen yıl biraz daha yoksullaşıyorlar.

İŞSİZLİK en büyük sorunumuz!

İş bulan genç insanların “iş güvenceleri yok!” İş buluyor, yuva kuruyor, ama işini kaybettiğinde çoğu yuva yıkılıyor! Yuvası yıkılan, işsiz kalan, toplumdan uzaklaşan bir insanın “ruh sağlığı” kalır mı? Gazetelere bakın; “ayrıldığı eşine ve hatta çocuklarına kıyan” insan örnekleriyle dolu.

Esnaf, büyük sermayenin AVM’leri karşısında süratle yok oluyor. İşini, küçük de olsa sermayesini yitiriyor. Aile düzeni bozuluyor. Çekler-senetler ödenemiyor!

Üniversiteyi kazanamayan, cebinde harçlık olmayan, sevdiği insanla birlikte mutlu olma hayalleri yıkılan gençlerimizi uyuşturucu tuzakları ya da mafya tutsak ediyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açıklamasına göre, bu ülkede 13 milyon kişi devletin dağıttığı yardımlarla yaşıyor!

Bu ülkede 4.5 milyon kişi banaklara olan kredi kartı ve kredi borçlarını ödeyemiyor!

EPDK-Enerji Piyasası Denetleme Kurulu Şubat ayı elektrik raporuna göre; son bir yıl içinde 1077 sanayi tesisi kapanmış!

Akaryakıt, tütün ve içki kaçakçılığı süratle yükseliyor! Çünkü, çok ağır vergilerle vatandaş soyuluyor! Ortalık kaçakçılara kalıyor!

Ya Hollanda’nın sırrı nedir?

Bilgi Toplumu’na geçmeyi başarmış!

Yüksek Teknoloji kullanıyor!

Eğitim’de siyasal hesaplar yok, “ulusal hedefler” koymuş, ülkenin ihtiyacı olan alanlarda “nitelikli işgücü” yetiştiriyor! Din ve mezhep işlerini insanların vicdanlarına bırakmış! “Kindar ve dindar nesil” hayal ve bağnazlığında değiller!

“Sosyal Devlet” eksiksiz işliyor. Örneğin; 24 ay süreyle 1327 euro işsizlik maaşı ödüyor, vatandaşına karşılıksız sağlık hizmeti ve barınacak konut sağlıyor.

Üstelik, 97 bin 600’ü Türk olmak üzere toplam 3 milyon 752 bin yabancı insana iş olanağı sağlıyor!

Bizim cezaevlerimiz neden tıka basa dolu? Eloğlu neden cezaevlerini kapatıyor?

Anlayabildik mi?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler