SURİYE VE SURİYELİLERİN DRAMI

                                        

 

                Ne oldun değil ne olacağım diye düşünmek gerekir. Çevremiz olan devletlerde yürürlüğe önceden tasarlanarak, planlanarak konan değişiklikleri anlamakta ve inanmakta insan zorlanıyor. Bütün kavga, hırgür Ortadoğu Coğrafyasında ne ilktir ne de son olacaktır. Burası iğneli fıçı gibidir. Ortadoğu Baharı adı ile başlanan ayaklanmalar güya bunlara özgürlük ve demokrasi getirecekti.

            Libya, Sudan, Mısır, Irak ve diğer birçok ülkelerde liderler kibrit kutusu gibi peş peşe yıkılıp gittiler. Ama ortalık bir türlü durulmuyor. Binlerce insan telef oldu. Ekonomileri berbat hale geldi. Acı, gözyaşı, patlamalar, ölümler hala devam ediyor.

            Irak’ın hali ortada. Bu durumda üçe bölünmüş vaziyettedir. Çok yakın zamanda resmen ilan edilecek Kürt Devleti bütün kurumları ile ayaktadır. Her gün yüzlerce insan silah ve bombalarla öldürülüyor. Radikal örgütler mezhep savaşı ile ortalığı toz duman duruma getirdi. Böl, parçala, yönet taktiği ile karanlık ortam aylarca hatta yıllarca devam edeceğe benziyor.

                                                                   SURİYE

 

            Komşumuz Suriye ile 800 kilometre bir sınırımız mevcut. Sınırımız delik deşik olup kontrol oldukça zorlaştı.

            Daha düne kadar Suriye ile kanka durumundaydık. Sınırlar ortadan kaldırılarak gidiş gelişler serbest olmuştu. Ortak bakanlar kurulu toplantısı bile yapıldı. Beşar ve Esma Esat Türkiye’de koyları Başbakanımızla birlikte gezip tatil yapıyorlardı.

            Birden bire ortalık toz duman hale getirildi. Suriye de amansız bir savaş ve katliam devam ediyor.

            Özgür Suriye Ordusu Beşar Esat’a karşı amansız bir mücadele içindedir. Bizim desteğimiz de mevcut. Özgür Suriye Ordusu içindeki unsurlar kendi aralarında da mücadele ve çatışma içindedir. At izi it izine karıştı.

            Beşar Esat’a birkaç hafta veya birkaç ay ömür biçilmişti. Ömür biçenlerin hepsi yanıldı. Esat yeniden seçildi.  Git gide eski gücüne kavuşuyor.

            Binlerce insan öldürüldü. Her taraf bombalarla yıkılıp yakıldı. Suriye vatandaşı üç milyon insan ülkesini terk etti.

            İki milyona yakın insan Türkiye’ye sığındı. Ülkenin her ilinde Suriye uyruklu insana rastlıyorsunuz.

            Yerleşik kamplar tıka basa doldu. Ülkelerini terk eden Suriyeliler dramı yaşıyor. Parası olan ev aldı, işyeri açtı. Parası olmayanlar bütün verilen desteğe rağmen gün geçtikçe mutsuzluk ve umutsuzluk içinde kıvranıyorlar.

            İnsani duygularla kucak açılan bu insanlar problem olmaya başladılar. Ufak tefek gibi görünen çatışmalar, kavgalar git gide büyüyecektir. Bunu görmek için kâin olmaya gerek yok.

            Kontrolü ve denetimi kolay olmayan bu insanlar her türlü suça karışmaya başladırlar.

            Kapkaç, uyuşturucu ticareti, silah ticareti, hırsızlık fuhuş ve dilencilik her tarafta yayılıyor.

            Adana ve Kahraman Maraş’ta halk ayaklanarak Suriye plakalı arabaların camlarını kırarak tahrip ettiler. İşyerlerini basarak Arapça levhaları indirip cam ve çerçevelerini kırıp yağlamaya başladılar.

            Devleti idare eden sorumlu siyasiler bir an önce Suriye rejimi ile buzları eritip bu insanları vatanlarına dönmeleri temin edilmelidir.

            Yoksa yarın çok şeylere gebe olunup daha karanlık ve vahim olaylara şahit olacağız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler