Süs bitkilerinin çelikle çoğaltılması

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle süs bitkilerinin çelikle çoğaltılması ile ilgili bilgileri paylaşacağım. Süs bitkilerini üretme şekilleri, çok değişik olmakla beraber en fazla üretme şekli sırası ile tohum, çelik, daldırma, dip sürgünü, yumru, rizom, yavru soğanlarının ayrılması ve aşı ile yapılmaktadır. Süs bitkilerinin üretiminde çabuk ve kolay bir çoğaltma şekli olan çelikleme usulünün kullanılması pek yaygındır. Çelikler kendi arasında sert ve yumuşak dal çeliği olarak ayırt edilir. Süs bitkilerinin çelikle yetişmesi mümkün olan ve odunlaşmış dallarından kesilerek düz, ölçekli ve dipçikli olmak üzere boyları, yirmi veya yirmi beş santim olmak üzere sert dal çelikleri hazırlanır. Ökçeli ve dipçikli çeliğin tutma yüzdesi, düz çeliğe göre daha fazladır.

Karanfil, sardunya ve diğer bazı süs bitkilerinin dallarından kesilerek yumuşak dal çeliği yapılır. Yumuşak dal çeliği yapılırken, bunların çabuk çürümemesi ve kolay köklenmesi için çeliklerin ne çok körpe, ne de çok kart olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Dalları sütlü olan ve kesildiklerinde süt kıvamında bir salgı çıkaran bazı süs bitkilerinde, ilk önce sütün akması için bir müddet bekletilir; daha sonra süt salgının dalın kesim yerindeki borucukları kuruyup tıkamaması için ılık su içine bırakılır. Yapraklı çeliklerin su kaybını önlemek ve tutmalarını kolaylaştırmak için fazla yaprakları kesilir. Fazla buharlaşma sebebiyle solmanın önüne geçmek için de çelikleri serin ve gölge yerlerde hazırlamak gerekir.

Çeliklerin kökleşmesini kolaylaştırmak ve onları nemli bir çevrede bulundurmak için dal çeliklerinin bulunduğu kapların üstü, cam kavanozla veya plastik torba ile örtülür. Bazı süs bitkilerini su içine koyarak, çabuk kök salmalarını sağlayabiliriz. Zakkum, lastik ağacı, akuba ve kolyos dalları; su içinde çabuk kök salarlar. Bu çelikleri su dolu olan bilhassa renkli şişelere koyup şişenin ağzı pamukla tıkandıktan sonra aydınlık ve ılık bir yerde tutarız. Çelikler burada yirmi ile otuz gün içerisinde kök salar; köklenen çelikler, içinde kumlu gübreli toprak bulunan saksılara dikilir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Tınaztepe - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler