• BIST 97.533
  • Altın 145,647
  • Dolar 3,5801
  • Euro 4,0019
  • Kocaeli : 13 °C
  • İstanbul : 17 °C
  • Sakarya : 13 °C

Tahin pekmezden, tahinli piyaza…

M.Tanzer Ünal

Bugün pazar…
Uzun zaman oldu “pazar yazısı” yazmayalı.
Ülkemizin ve kentimizin yoğun gündeminden fırsat olmadı.
Dün sabah gazetelere baktım, haber kanallarını dolaştım, “Pazar da olsa mutlaka bunu yazmalıyım” diyebileceğim bir konu gözüme ilişmedi.
En iyisi boğaz (yeme-içme)yazayım, diye düşündüm.
Nasıl olsa herkesin ortak konusu…
“Tahin”i yazacağım…
Soğuk, karlı kış günlerinin yiyeceği…
İddia ederim ki, kıtır kıtır taze ekmeği, tahin-pekmez karışımına bandırmayan yoktur aramızda.
Eskiden sofraların değişmez tatlısıydı.
Tatlı çeşitleri artınca, sanki tahin-pekmez geleneğinden uzaklaşıldı gibi…
Halbuki, bir düşünsek…
İkisi de doğal…
İkisi de besleyici…
Ama gelgelelim…
Millet, tahin-pekmezi küçümser oldu.
“Fakir tatlısı” gözüyle bakmaya başladı.
Tabii bunda “kilo alma” kaygısının da etkisi var.
Sofralardan önce tahin-pekmezler, sonra tahinli çörekler, tahinli pideler kalktı…
******
Bilen var, bilmeyen var…
Sahi, nedir tahin?
Neden yapılır?
Tahin helvası, tahinli piyazın tarifi nedir?
Tahin, cilt bakımında nasıl kullanılır?
Tahine, Anadolu’nun bazı bölgelerinde “tahan” da denir.
Tahin, “susam” tohumunun ezilmesinden elde edilir.
Susam, nerede yetişir?
En çok yetiştiği ülkeler Hindistan, Çin ve Sudan…
Ülkemizde ise en fazla Batı Anadolu ve Güneybatı Anadolu’da üretilir.
Doğup büyüdüğüm Isparta ve yöresinde de yetiştiği için susamı iyi tanırım.
Bir metre boyunda, yıllık bir bitkidir.
Ürünü, çok tohumlu kapsül şeklindedir.
Susam tohumları kabuklarından ayrılır, elenir, yıkanır…
150-200 derece sıcaklıkta 2-3 saat kavrulur…
Bir süre, oda sıcaklığına ininceye kadar bekletilir…
Ardından değirmende ezilerek, hiçbir katkı ve koruyucu madde içermeksizin tahin elde edilir.
Bizim oraların tahinleri, marketlerden aldıklarımızdan çok farklıdır.
Yoğundur…
Üstüne pekmez döktüğünüzde, pekmez üstte kalır.
Tahinli pide, tahinli çörek tel tel olur.
Bir de, tahin-haşhaş kullanılarak yapılan yerel ekmekler vardır.
Tadına doyum olmaz…
*******
Bu kadar övdük, bilimsel faydalarını da yazalım.
**Kalsiyum, potasyum, magnezyum, protein, B-C-E vitaminlerini içerir.
**İki çorba kaşığı tahinde, yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır.
**Hücre yapısının bozulmasını engeller, yaraların iyileşmesini hızlandırır.
**Kansere karşı koruyucudur. Damar sertliği ve tıkanmalarını engeller. İdrar söktürücüdür.
**Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
**Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar.
**Safra taşlarının düşürülmesinde, nefes darlığı ve bronşite yararlı olduğu bilinmektedir.
**Anne sütünü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Çocukların beyin ve zeka gelişiminde etkilidir.
**Kemik gelişiminde, yapısında bulunan bazı maddeler nedeniyle oldukça faydalıdır.
**Kolesterol içermez. Sade olarak tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
**Bağışıklık sistemini güçlendirir.
**Çok güçlü bir antioksidandır. Vücuda enerji verir. Seks hormonlarının oluşmasına yardımcıdır.
**Besinlerin midede uzun süre kalmasına yardım eder, acıkmayı geciktirir.
Hani, “Saymakla bitmez” derler ya…
Tahinin faydaları da saymakla bitmez…
Cilt bakımına da iyi geldiği söylenir.
Tarifi şöyle:
“Tahini yüzünüze sürerek hafif masaj yapın, 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayın. Arkasından nemlendirici sürün. Cildin yağını giderir, temizler, besler…”
******
Size, bir de tahin helvasının sırrını vereyim.
Önce yapılışını anlatayım.
“Şeker 150 derece kaynatıldıktan sonra, çöğen kökü suya katılarak çarpılmak suretiyle beyaz bir şeker ağdası elde edilir. Buna tahin katılır ve istenen kıvama gelene kadar yoğrulur. Daha sonra kaplara dökülerek soğutulur.”
İyi bir tahin helvası yapmanın şartları var.
Bir defa şeker yerine kesinlikle glikoz kullanılmaması gerekiyor.
Piyasadaki helvaların yüzde doksanında glikoz kullanılıyor.
Tahin oranı yüzde 55’ten az, yüzde 60’tan fazla olmayacak.
Yine piyasadaki helvalarda gerçek tahin az…
Tahin havası verilerek başka maddeler kullanılıyor.
Helva paketlerinde yazılanları okuyun, neler var neler…
Tıpkı hazır dondurmalarda olduğu gibi…
Mümkün olduğu kadar hazır helva almamaya çalışın!
Helvayı kendisi üreten, bildik yerlerden alın!
******
Tamam… Bitiriyorum…
Bir de şu “tahinli piyaz” ı anlatayım, noktayı koyuyorum.
Tahinli piyazın merkezi Antalya…
Ben ilk orada yedim, başka yerde de rastlamadım.
Köfte ve tahinli piyaz…
Başka bir şey yok.
Usta, tahinli piyaz tarifini şöyle yapmıştı.
“Önce tahinli sos hazırlanır. Tahin, bir miktar zeytinyağı, bir limon suyu, 3-4 diş sarımsak, bir avuç haşlanmış fasulye, biraz tuz mikserden geçirilir. Soğan halka halka doğranıp ovulur. İsteğe göre domates, maydanoz, dereotu hazırlanır. Bunlar, haşlanmış fasulyenin üzerine serpilir. Üzerine tahinli sos dökülür. Acı biber, karabiber… Afiyet olsun!”
*******
Limonlu helva ile fırında helvayı az kalsın unutuyordum.
Tahin helvası üzerine bol limon sıkın, kaşıkla ezip karıştırın!
Limon, tahin helvasına çok güzel bir tat veriyor.
Tavsiye ederim.
Fırında helvayı biliyorsunuz…
Basit…
Güveç veya yanmayan kap içine tahin helvasını koyun, 180 derece ateşte 8-10 dakika fırınlayın!
Nefis olur…
******
Bitti…
Tahin muhabbeti, bu kadar…
Umarım, yararlanmışsınızdır.
Balık üstüne tahin iyi gider.
Afiyet olsun!
İyi pazarlar!

Bu yazı toplam 1186 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim