• BIST 89.292
  • Altın 146,904
  • Dolar 3,6514
  • Euro 3,9389
  • Kocaeli : 7 °C
  • İstanbul : 12 °C
  • Sakarya : 7 °C

Tarihi Osmanlı Börekçisi - Yaşar Yılmaz: Poğaça, börek sat; ayda 3 bin lira kazan

Tarihi Osmanlı Börekçisi - Yaşar Yılmaz: Poğaça, börek sat; ayda 3 bin lira kazan
Gazetemizin her yıl düzenlediği DORUKTAKİLER 2015’te Yılın Esnafı seçilen Pastacılar Odası Başkanı ve Tarihi Osmanlı Börekçisi sahibi Yaşar Yılmaz ile röportaj yaptık.

Yılmaz, günümüz pastacılarının sentetik pastalar ürettiklerini belirterek, 20 yıl önce organik malzemelerden kullanarak pastalar yaptıklarını,  bu pastaları 1 Şubat’ta hizmete girecek olan Pastacılık Okulu’nda halka öğreteceklerini söyledi. Yaşar Yılmaz’a biz sorduk, o cevapladı.

Tarihi Osmanlı Börekçisi sahibi Yaşar Yılmaz, “Vatandaşlarımıza kendi iş yerlerini açabilme fırsatı sunuyoruz. Düşünün okulun yanında küçük bir yer açmışsınız, açma poğaça yapıp satıyorsun 100 lira para kalıyor sana. Ayda ne yapar 3000 lira. Bundan büyük bir şey olabilir mi? Asgari ücret verilecek deseler herkes kuyruğa giriyor. İşte bunları iyi anlatmamız lazım iyi tanıtım yapmalıyız” dedi.

 

Yaşar Bey kendinizi kısaca tanıtıp, pastacılık mesleğine nasıl atıldığınızı okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Ortaokulunu bitirdikten sonra İzmit’te 3-5 tane pastane vardı. Kendimize ait İnci Pastanesi, amcamın Rize Pastanesi varken ben de bu sektörün içerisine atıldım.  1990 yılında Pastacılar Odası Başkanı seçildim. 1990’dan bu yana da (25 sene) oda başkanıyım. Pastacılar Odasını temsil ediyoruz.

 

“USTA BULAMIYORUZ”

Pastacılık sektöründen biraz bahseder misiniz?

4+4+4 eğitim sistemine geçişle birlikte çıraklar yetişmemesinden dolayı mesleğimizde ehli usta ve eleman eksikliği açısından büyük bir açık meydana geldi.  İş yerleri çoğaldı. Cafe ve pastaneler çoğaldı. Ne kadar çoğaldıysa yetişen eleman yeterli olmadı. Yeterli olan elemanlarda çok büyük bir ücret talep ettiler. İş yerlerimizde usta bulamıyoruz. Alt yapısı bizden yetişmiş, altını çizerek söylüyorum bizim imalathanelerimizde her şeyiyle beraber yetişen bir eleman ustaların yanında birkaç sene sonra, iyi bir meslek öğrenmiş olarak donanıyor. Bugün pastacılık, bilhassa bayanların çok fazla rağbet ettiği sektör haline geldi.

 

NEDİR BU DOĞAL PASTA?

Doruktakiler  2015’te Yılın Esnafı seçilmenizde Pastacılık Okulu Projenizin etkili olduğunu biliyoruz. Bu okulda doğal pasta yapımından bahsettiğinizi duyduk nedir bu doğal pasta?

Biz şuan doğal pasta öğretiyoruz. 20 sene önce, şimdiki pastalarda kullanılan malzemeleri kullanmıyorduk biz. Ne kullanıyorduk? Sütten krema yapıyorduk. Şimdi pasta malzemelerinin çoğu toz haline geldi. Eski, doğal dediğimiz hani son zamanlarda organik lafını tutturduk ya işte biz de pastacılık okulumuzda organik pastayı öğreteceğiz. Sütten yumurtasına kadar organik malzemeler kullanıp 15 sene önceki pastaları yapacağız. Bir bakıyorsunuz jöleler var pastaların üzerinde. Hiçbir faydası olmayan jöleler… Bazı arkadaşlarımız bana kızıyor. “Ya başkan sen niye böyle söylüyorsun” diye. Eeee niye söylemeyeyim? Kremayı hazır kullanırsanız, toz şantiden, şanti yaparsanız organiğin dışına çıkan çoğu sentetik olan bir ürün ortaya çıkarmış olursunuz. Şimdi bir bakıyorsunuz, onkoloji servislerinde kanser hastaları kuyrukta… Yani ben özellikle şunu iddia ediyorum; pastalarda doğala dönmeliyiz, süt ürünleri kullanmalıyız, gerçek çikolata kullanmalıyız, sosları kullanmamalıyız, öz meyveleri kullanmalıyız, çünkü 20 sene önce bunlar yoktu. 20 sene önce doğal olarak yapıyorduk. Biz ehli ustalarımızdan pastacılık okulunda bunun eğitimini vereceğiz. Hedefimiz budur.

 

“ŞEKER UNUNDAN PASTA OLMAZ!”

Günümüzde pastalara karşı sağlıksız yakıştırması var. Organik malzemeler ile kullanılan pastaların sağlığımıza olumlu veya olumsuz etkisi nedir?

Şeker unundan pasta yapıyoruz. Olmaz öyle şey! İddia ediyorum yenmez! Şeker hamuru yenmez. O bir görüntü açısından süs olarak yapılır. Onun insan vücuduna (sağlığına) olumlu yönde katkısı yok. Ülkemiz tarım ülkesi, pasta yapabilecek bütün malzemelerimiz var. Niye, dışarıdan toz şantiyi alalım? Niye kremayı alalım? Kendi ürünlerimizden yapalım. Doğal malzemelerden yapılan ürünlerin ne kadar sağlıklı olabileceğini herkes tahmin eder.

 

“GASTRONOMİ YEMEK ÖĞRETME BÖLÜMÜ DEĞİL”

Sohbetimizin başında yetişmiş eleman sıkıntısından bahsettiniz, üniversitelerimizdeki gastronomi bölümü bu anlamda yeter olmuyor mu?

Gastronominin açılımına ben baktım. Gastronomi dediğimiz zaman Türk toplumu hangi gıda ile ne kadar, nasıl tükettiğini araştıran bir bilimdir. Yemek yapma veya öğretmen bölümü değildir. Türk toplumunun gıda taleplerini araştıran bir bilimdir. Yani bildiğinizden çok daha farklı bir şeydir. Ben yine de şunu söylüyorum. Eğitimli elemanlar, mevcut düzeyde az olan ustalarımız nezdinden bizim esnaf odalarının gözetimi altından iyi bir şekilde, faydalı hedefi çok büyük olan, kendine güvenen elemanlar yetişir. Çünkü, pastacılık apayrı bir sektör. Bilgi, birikim, zaman, el becerisi, görüntü becerisi ister. Bunlar kulaktan duyma olacak şeyler değil. El becerisi gerek bizim meslekte. Onun için bu tür konuları üniversitelerde öğretilmesi yeterli olmaz.

 

Pastacılık Okulu projenizde destek adlını mı? Aldıysanız hangi kurumlar ya da kişiler bunlar?

Bizim bu proje İŞKUR ve İzmit Belediyesi destekli. Özellikle belediye başkanı Nevzat Doğan bizim bu projemize çok öncülük yaptı. Her ne kadar bu proje bizim fikrimiz ise de bunun hayata geçirilmesinden en büyük faktör Nevzat Doğan’dır. Bayındırlık’taki binayı bize vermeleri ve projenin temelinin oturtulmasında çok büyük kolaylık sağladı. Bu projemizde Medine Eyüpoğlu Hanım da çok yorulmuştur. O da en az benim kadar uğraşmıştır. Pastacılık Okulu projemizde adını sayamadığım ama emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Okulun malzeme masraflarında bazı odalardan destek alarak satın alındı. Fırıncılık malzemeleri satan sektörlerden yardım aldık. Esnaf Odaları Birliği’nden yardım aldık. Kocaeli Ticaret Odası’ndan aldık. Toplayarak okulumuzu kurduk. İzmit Belediyesi’nin ayrıca un yağ gibi malzemelerde de yardımı oldu.

 

AYDA 3000 TL GELİR

Pastacılık Okulunu açma sebepleriniz arasında istihdam konusu dışında başka bir sebep var mı?

Vatandaşlarımıza kendi iş yerlerini açabilme fırsatı sunuyoruz. Güven vermek ve o güvenden cesaret almasını sağlamaktır asıl amacımız. Küçük bir yer açsa börek poğaça satsa, hem devlete katkısı olacak hem de kendisini geçindirecek. Düşünün yani okulun yanında küçük bir yer açmışsınız, açma poğaça yapıp satıyorsun 100 lira para kalıyor sana. Ayda ne yapar 3000 lira. Bundan büyük bir şey olabilir mi? Asgari ücret verilecek deseler herkes kuyruğa giriyor. İşte bunları iyi anlatmamız lazım iyi tanıtım yapmalıyız.

 

Ne zaman açılacak Pastacılık Okulu?

Büyük ihtimal ile 1 Şubat’ta açılışı olacak. Kesin değil ama yetiştirmeye çalışacağız.

 

“BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE TALEP VAR”

Kayıtlara olan ilgi, alaka nedir? Kaç başvuru aldınız?

Umduğumuzun üzerinde bir taleple karşılaştık. Gördük ki insanlar bu işi meslek olarak edinmek istiyorlar. 2 yıllık üniversiteyi bitirmiş, genç kardeşlerimizin kaydını aldık. Bu okul öyle bugün gideyim yarın geleyim şeklinde olmayacak. Kayıt tutulacak. Aynı okul gibi. Yoklama alınacak. Devamsızlık fazla olursa kaydı silinir arkadaşımızın. O yüzden süreklilik daim olacak. Belli olan saatlere uyulması esas olacak. Ben bunu meslek olarak seçeceğim diyen bilhassa da bayanlardan büyük talep aldık. Kapasitemizin üzerinde bir talep ile karşılaştık. 30 kişinin kaydını alabildik. Yedeklerde olan arkadaşlarımız var. 6,5 aylık okulu bitiren arkadaşlarımıza kurs bitirim belgesi vereceğiz.

 

1999 ÖNCESİ VE SONRASI

Tarihi Osmanlı Börekçisi iş yeriniz var. Kaç yılında açtınız burasını, mazisi nedir?

1969’dan itibaren 1999 depremine kadar İnci Pastanesi adı altında bizim bir işyerimiz vardı. Depremde yıkılınca biz bunun adını Tarihi Osmanlı Börekçisi diye yeni bir marka oluşturduk. Bizim alanımız asıl pastacılık ama bu isim altında işimizi icra etmeye devam ediyoruz. İmalathanemizde ana temamız börekçilik olsa da baklavadır, yaş pastadır yapıyoruz.

 

Tek oğlunuz var, babanızdan size kalan mesleği oğlunuz devam ettirecek mi?

Yok o yapmadı. İki torunum var onlara yaptırtmaya çalışacağım. Röportaj: Buket SEZER

pas-001.jpg

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim