• BIST 108.883
  • Altın 151,001
  • Dolar 3,6635
  • Euro 4,3233
  • Kocaeli : 15 °C
  • İstanbul : 20 °C
  • Sakarya : 18 °C

Tatlandırıcı kullanımına dikkat!

Tatlandırıcı kullanımına dikkat!
Hayatımızda mutluluk verici olarak adlandırdığımız besinler ve tatlılar zamanla vazgeçilmesi zor bir alışkanlık haline gelebiliyor

Sıklığına ve miktarına dikkat edilmediği takdirde, kilo ile birlikte sağlık problemlerine neden olabilen şeker içeren besinler hakkında Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, bilgiler verdi.

 

TATLI TÜKETİMİNDE SIKLIĞINA VE MİKTARINA DİKKAT!

Dengeli bir beslenmede vücudumuzun temel enerji kaynağı olan glukoz (şeker) ihtiyacı, doğal besinlerden sağlanmaktadır. Çocukluktan itibaren insan hayatında sürekli çikolata, dondurma, çeşitli şekerlemeler yer aldığından, yetişkinlik döneminde de beslenmede aynı alışkanlık devam etmekte, tatlı yerken mutluluk duyulabilmektedir. Tatlı yenilmemesini gerektiren şeker hastalığı gibi bir durum söz konusu değilse, tatlı yenilebilir. Ancak sıklığına ve miktarına dikkat etmek, aşırıya kaçmamak gerekir.

 

BERABERİNDE BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR

Hızla ve hemen kana karışan, saflaştırılmış ve rafine şeker içeren besinler, kan şekerinde ani bir yükselmeye neden olurlar. Vücut hücreleri, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye, kaloriye dönüştüremez. Kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıktığında; pankreastan salınan insülin hormonu fazla şekerin depolanması için karaciğer, kas ve diğer hücreleri uyarır. Glukozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen şeklinde depolanır. İhtiyaçtan fazla kalori alımı durumunda, glukoz, yani şeker vücutta yağa dönüşür. Böylece obezite ve beraberinde çok sayıda hastalık ortaya çıkmaya başlar.

 

ÇOĞU BESİNDE TATLANDIRICI KULLANILIYOR

Formuna önem veren, fakat tatlı alışkanlığından vazgeçemeyenler ve şeker hastaları için şeker yerine tatlandırıcıların kullanılması uygun görülmektedir. Tatlandırıcılar, şekerden daha tatlı olan ve çok daha az enerji içeren tablet ya da bazı tatlıların yapımında toz formları ile kullanılabilen kimyasal maddelerdir. Tatlandırıcılar, başlangıçta şeker hastalarının tatlandırma gereksiniminin giderilmesi için kullanılmış olmakla birlikte, günümüzde fazla kilosunu azaltmak, vücut şeklini korumaya çalışmak, şekerin zararlı etkilerine maruz kalmamak, ağız tadından vazgeçmemek, şekerin diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak isteyenler tarafından, yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

 

 Kalori almadan şeker yerine lezzetini artırmak için tatlandırıcı kullanılan besinler

•        Diyet ya da şekersiz ifadesi bulunan meşrubatlar ve meyveli içecekler.

•        Dondurmalar.

•        Pudingler, çikolatalı, meyveli sütler, kakaolu içecekler,

•        Soslar, tatlı soslar, reçel ve marmelatlar ve ketçap.

•        Şekersiz çikletler, nane şekerleri, şekerler ve çikolatalar.

•        Kahvaltı gevrekleri, hazır tatlılar,

•        Meyveli yoğurtlar, yağsız veya az yağlı yoğurtlar,

•        Diş macunları, gargaralar.

•        Bazı çaylar, hazır kahveler, kahvelere eklenen şuruplar, tatlandırılmış soğuk çaylar, tatlandırılmış sular ve proteinli besleyici içecekler

 

TATLANDIRICILARIN KULLANILMASINDA ÖZELLİKLE NELER ÖNERİLİR?

Sağlıklı bir hayat için, özellikle çocuklar olmak üzere, yetişkin bir insana dengeli bir diyet, beslenme şarttır, tatlandırıcıların aşırı miktarlarda tüketilmesi önerilmemektedir. Hatta, yeni doğanlara ve çok küçük çocuklara tatlandırıcı kullandırılmamalıdır.

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim