TBMM, İstiklal Marşı'nın 94. yılı kitapçığı yayınladı

Kitapçıkta Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, İstiklal Marşı'nın yazılma süreci, Mehmet Akif'in öğrencilik yıllarından itibaren çekilen fotoğrafları da yer...

Kitapçıkta Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, İstiklal Marşı'nın yazılma süreci, Mehmet Akif'in öğrencilik yıllarından itibaren çekilen fotoğrafları da yer alıyor. TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişiler Başkanlığı tarafından hazırlanan kitapçık 43 sayfadan oluşuyor. TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu'nun sunuş yazısıyla başlayan kitapçık, Dr Nihan Altınbaş tarafından kaleme alındı. Kitapçıkta Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, Milli Mücadele, Kurtuluş Savaşı ve Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nın yazılması, Türkiye Büyük Millet Meclisince seçimi, İstiklal Marşı'nın bestelenmesi gibi başlıklar ve Mehmet Akif'in fotoğrafları yer alıyor.

 

TÜRKLER ÖZGÜRLÜKSÜZ YAŞAYAMAZ

Milli Mücadele, Kurtuluş Savaşı ve Mehmet Akif başlığı altında ise şu satırlara yer veriliyor: "Mehmet Akif, Milli Mücadele'nin başlangıcında İstanbul'da bir kısım çevrelerin vatanın kurtuluşu için İngiliz veya Amerikan mandasından medet ummasından büyük rahatsızlık duyuyordu. Mustafa Kemal Paşa ve diğer askerler, sivil aydınlar gibi Akif de vatanın kurtulacağından ve yeniden bağımsız olunacağından ümitliydi. Akif şöyle diyordu: 'Türklerin 25 asırdan beri özgürlüğünü muhafaza etmiş bir millet olduğu hakikattir. Hâlbuki Avrupa'da bile özgürlüğünün kaynağı bu kadar eskiye dayanan bir millet yoktur. Tarih de göstermiştir ki Türkler özgürlüksüz yaşayamaz.'"

 

YAZISINI KAZIRKEN GÖRDÜM

İstiklal Marşı'nın yazılması sürecinin de anlatıldığı kitapçıkta Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı yazarken adeta dünya ile ilişkisini kestiği, Tacettin Dergâhı'nda ikamet eden Konya Milletvekili Hafız Bekir Efendi tarafından şöyle anlatılır: "Üstat bir gece birden uyanır. Kâğıt arar. Bulamayınca kalemi ile yattığı yer yatağının yanındaki duvara marşın 'Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım' mısraları ile başlayan kıtasını yazar. Ben sabah namazına kalktığımda üstadı çakısıyla duvardaki yazısını kazırken gördüm."

 

HERKESİN SABIRSIZLIKLA BEKLEDİĞİ

İstiklal Marşı'nın yazılışına dair kitapçıkta yer alan şu satırlar da dikkat çekici: "Dostları Akif'in İstiklal Marşı'nı yazarken derin tefekküre daldığını, saatlerce düşünüp yazdığını anlatmışlardır. Herkesin sabırsızlıkla beklediği şiir, 10 gün içinde tamamlanır ve 17 Şubat 1921 tarihinde Sebilürreşad Dergisi'nin ilk sayfasında kahraman ordumuza ithaf edilerek yayımlanır."

 

HAKKIDIR HAKK'A TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL

TBMM İdari Teşkilatı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından hazırlanan kitapçıkta Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın İstiklal Marşı'nın önemini şu sözlerle anlattığına yer veriliyor: "Bu marş bizim inkılabımızın ruhudur. İstiklal Marşı'nda davamızı anlatması bakımından büyük manası olan mısralar vardır. En beğendiğim yeri şu mısralardır: Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet/ Hakkıdır Hakk'a tapan milletimin istiklal"

#

13 Mar 2015 - 15:58 Kocaeli- Kültür-Sanat

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.