Temiz eller hastalıklardan koruyor

Doğru yıkanmayan eller, başta grip olmak üzere ishal ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Uz. Dr. Çiğdem Erol, “15 Ekim Dü...

Doğru yıkanmayan eller, başta grip olmak üzere ishal ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Uz. Dr. Çiğdem Erol, “15 Ekim Dünya El Yıkama Günü” öncesinde, doğru el yıkama kuralları el yıkamanın önemi hakkında bilgi verdi.

 

EL YIKAMAMAK SOĞUK  ALGINLIĞINDAN KUŞ GRİBİNE KADAR  BİRÇOK HASTALIĞA YOL AÇABİLİR

 

Günlük hayatta eller, çevre ile her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organdır.

El yıkama, sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysaki hem kendi hem de toplum sağlığını korumanın yolu düzenli el yıkama alışkanlığı kazanmaktan geçmektedir.

Çevre ile sürekli temas halinde olan eller yoluyla taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, SARS, hepatit A, kuş gribi gibi ölümcül birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

 

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAN  İNER İNMEZ ELİNİZİ YIKAYIN

 

Eller her yemekten önce ve sonra, tuvalet öncesi ve sonrası, iş ya da okuldan eve dönüşte, okulda ders aralarında kısacası yabancı yüzeylere temas edilen tüm günlük faaliyetler sonrasında ve görünür kirlenme varlığında yıkanmalıdır.

Birçok mikroorganizma eller vasıtasıyla yayıldığı için salgın hastalıkların önlenmesinde yeterli sürede ve doğru el yıkama büyük önem taşımaktadır.

Toplu taşıma araçları, okullar, iş yerleri gibi kalabalık ortamlarda yüzeyler ve kişiler arasındaki bu zinciri kırmanın en etkili yolu sık el yıkamadır.

 

 

ELLER YIKANIRKEN  PARMAK ARALARI VE EL  BİLEĞİ İHMAL EDİLMEMELİ

 

Bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin kanıtlanmış en etkili yolu el yıkamadır. Ancak bunun geçerli olabilmesi ellerin yıkanma şekli de çok önemlidir.

Etkin bir hijyen sağlamak için, ellerin su ve sabun ile 30-60 saniye süreyle parmak araları ve el bileği de dahil edilerek yıkanması gerekmektedir.

Su ve sabuna ulaşılamayan yerlerde, ellerde görünür kirlenme olmadığı sürece alkollü el dezenfektanlarıyla ellerin 10-15 saniye aynı şekilde ovalanması yeterli olacaktır.

 

AÇIK VE NEMLİ ORTAMDA  BEKLEYEN KATI SABUNLARIN  ÜZERİNDE BAKTERİLER ÇOĞALABİLİR

El yıkarken sıvı sabunların tercih edilmesinin uzun süre açıkta nemli olarak bekleyen katı sabunlara oranla daha güvenli olduğu söylenebilir.

Nemli ortamda bulunan katı sabunlar üzerinde bakterilerin çoğalması mümkündür.

Burada dikkat edilmesi gereken sıvı sabunları kullanırken sabun kaplarının içindeki sabun tamamen bitmeden üzerine ekleme yapmamaktır.

 Sıvı sabun kapları yıkanıp kurutulduktan sonra yeni sabun eklemek bakteri oluşumunu engellemek açısından daha güvenlidir.

#

23 Eki 2016 - 11:36 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.