Tüpraş, 1,5 milyar karı dağıtacak

Tüpraş 57. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Genel kurulda Tüpraş’ın 2016 yılı mali tabloları onaylanarak, yönetim kurulu ibra edildi. Gündem m...

Tüpraş 57. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Genel kurulda Tüpraş’ın 2016 yılı mali tabloları onaylanarak, yönetim kurulu ibra edildi. Gündem maddelerinin onaylandığı genel kurul toplantısı, Körfez’deki şirket merkezinde yapıldı. Toplantıda Tüpraş’ın 2016 yılı mali tabloları onaylanarak, yönetim kurulu ibra edildi.

 

YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

2018 yılında yapılacak genel kurula kadar görev yapmak üzere yönetim kurulu üyeliklerine Rahmi Koç, Semahat Arsel, Ömer Koç, Ali Y. Koç, Levent Çakıroğlu, Temel K. Atay, Dr. Bülent Bulgurlu, O. Turgay Durak, Erol Memioğlu, Yağız Eyüboğlu, bağımsız yönetim kurulu üyeliklerine Ahmet Turul, Gökçe Bayındır, Kutsan Çelebican ve Osman Mete Altan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Temsilcisi olarak Süleyman Karaman seçildi.

 

KAR PAYI DAĞITILACAK

Yönetim kurulunun 2016 yılı kazancının dağıtımı ve tarihi konusundaki önerisi kabul edilerek, 2016 yılı cari dönem karından 1 milyar 557 milyon 106 bin 585 liranın 4 Nisan’dan itibaren hissedarlara dağıtılması kararlaştırıldı. Karara göre yüzde 621,8 nispetinde ve 1 lira nominal değerde bir adet hisse senedine hissedarların vergi mükellefiyetine göre 6,218 lira brüt, 5,2853 lira net nakit temettü ödenecek.

 

“PARA BİRİMLERİ DEĞER KAYBETTİ”

Genel kurulda paydaşlara yönelik mesaj da veren Koç Holding ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Uzun süredir devam eden düşük küresel büyüme trendi ülkelerin ekonomik yapılarındaki sorunları daha belirgin hale getirmiştir. Fed faiz artırımına ilişkin beklentilere bağlı fon akışlarındaki yavaşlama, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde ilave baskılar oluşturmuştur. Özellikle ABD seçimleri sonrası piyasalarda oluşan tedirginlik ve Fed’in hızlı faiz artırımına gidebileceği beklentisiyle, gelişen ülke para birimlerinin ABD Doları karşısındaki kayıpları hızlanmıştır” dedi.

 

“OLUMSUZLUKLAR SÜRECEK”

Türkiye’nin yapısal ekonomik sorunlarına, hain darbe girişimi, artan terör olayları, anayasa değişikliği ve referandum ortamının yarattığı siyasi belirsizliklerin de eklendiğini kaydeden Koç, “Bu sebepler TL’deki değer kaybını daha da artırdı. Turizm gelirlerindeki düşüş, geleneksel ihraç pazarlarımız olan AB’de toparlanmanın henüz istenen düzeyde olmaması, güvenlik sorunları nedeniyle daralan Ortadoğu pazarı ve Rusya’ya ihracat kaybı gibi nedenlerle zor bir yılı geride bıraktık. Bu olumsuzlukların 2017’de de devam edeceği öngörülüyor” diye konuştu.

 

“CARİ AÇIĞA DESTEK”

Ömer Koç, açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Jeopolitik sorunların kronik bir hal aldığı dengelerin hızla değiştiği bölge, yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile sağlanan ağır ve yüksek kükürtlü ham petrol işleme esnekliği kullanılarak 27,7 milyon ton ham petrol tedariki başarılı bir şekilde sağlanmış, azalan marj ortamına rağmen tam kapasite kullanımına ulaşılmıştır. Artan üretim, ülkemizin tesisin üretime geçişi öncesi döneme göre orta distilat ithalat gereksinimini 5 milyon ton azaltırken, reformat dahil 1 milyon ton daha fazla benzin ihracatı gerçekleştirebilmesine imkan sağlayarak, cari açığın düşürülmesine katkı sürdürülmüştür.”

 

1,9 MİLYAR KAR EDİLDİ

“2016 yılında Türkiye petrol ürünleri tüketimi yüzde 7,6 artarken, şirketimiz yurt içi satışlarını bu büyümenin üzerinde artırmıştır. Toplam ürün satışlarının yüzde 5,3 artışla 30,3 milyon ton olduğu 2016 yılında, 34,9 milyar lira ciro gerçekleştirmiştir. 2016 yılı ilk yarısında düşük marj ortamına bağlı olarak finansal hedeflerin gerisinde kalınırken, yılın ikinci yarısında marjlardaki kısmi toparlanmanın da katkısıyla yılsonu hedefleri büyük ölçüde yakalanarak 1,9 milyar lira vergi öncesi kar elde edilmiştir.”

 

“YATIRIMLAR SÜRÜYOR”

“Tüpraş’ta yatırımlar devam etmektedir. Koç Topluluğu bünyesinde geçen son 11 yılda toplam 5,7 milyar dolar tutarında rafinaj yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir. 2016 yılında ise rafinerilerde enerji ve operasyonel verimlilikte önemli mesafe aldıracak projelere yapılan 212,7 milyon dolarlık harcamanın yanı sıra denizyolu taşımacılığında kapasite artırımına yönelik 78,3 milyon dolarlık yatırım harcaması yapılmıştır. Bu hedefler doğrultusunda 2017 yılında da yatırımlara devam edilecektir.”

 

“BAŞARILARIMIZ DEVAM EDECEK”

“Çevrenin ve doğal kaynakların korunması operasyonel hedeflerimizin bir parçasıdır. 2008-2016 döneminde gerçekleştirilen projelerle karbondioksit emisyonlarında 2,1 milyon ton azalış sağlanmıştır. Ayrıca alanında bir ilk olan 55 milyon liralık kentsel atık sularının sanayide kullanılmak üzere geri kazanımı yatırımıyla İzmit Rafinerisi’nin proses amaçlı ham su ihtiyacının tamamı kentsel atık sulardan karşılanmaya başlanmıştır. Uzun yıllardır operasyonel ve finansal başarılarını sürdüren Tüpraş bu başarılarının yanında ödediği temettülerle de BİST şirketleri arasında temettü verimi en yüksek şirketlerden biri olmuştur. Paydaşlarımız ve ülkemiz için değer üretmeye geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edeceğimize, operasyonel ve finansal başarılarımızı sürdüreceğimize olan inancımız tamdır.”

#

30 Mar 2017 - 13:37 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.