Tüpraş kendi suyunu kullanacak

Tüpraş, küresel iklim değişikliğinin oluşturduğu risk öngörüsü ile doğal kaynak tüketiminin azaltılması ve su kaynaklarının verimli kullanımı sorumlul...

Tüpraş, küresel iklim değişikliğinin oluşturduğu risk öngörüsü ile doğal kaynak tüketiminin azaltılması ve su kaynaklarının verimli kullanımı sorumluluğu gereği İzmit Rafinerisi'nde yeni su hazırlama ünitesi kuruyor. Bu sistemden üretilecek su, üretim süreçleri ve acil durumlarda yangın suyu sisteminde kullanılacak. Arıtılmış atık suların yeniden kullanımı için 'Ön Arıtım ve Ters Ozmoz Membran' teknolojisi ile kurulacak ünitenin tutarı yaklaşık 50 milyon lira. Yatırım ile Sapanca Gölü'nden su temininin asgariye indirilerek, su geri kazanımının en üst düzeye çıkarılması hedefleniyor.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü ile geliştirilen proje çerçevesinde, Körfez bölgesinin arıtılmış atık suları işlenerek, yeniden kullanıma hazır hale getirilecek. Ünitenin saatte 450 metreküp su üretecek ilk bölümü 4 ay, bin metreküplük ikinci bölümü ise 12 ay sonra devreye alınacak. Bu miktar yılda yaklaşık 12 milyon ton su anlamına geliyor.

Açıklamada, 2000'li yıllarda ortalama 10 milyon ton su kullanan İzmit Rafinerisi'nde süreç ve sistem iyileştirmeleri ile geri kazanım çalışmaları sonucunda, su kullanımı yılda 7.4 milyon ton seviyelerine indiğini hatırlatılarak, şöyle devam edildi: "Ayrıca İzmit Rafinerisinde gerçekleştirilen enerji verimliliği ve su tasarrufu çalışmalarıyla Sapanca Gölü'nden alınan su miktarı Ocak-Mayıs 2014 döneminde 2013 yılı ortalamasına göre yüzde 25 oranında azalmıştı. Su Hazırlama Ünitesinin devreye girmesi ve planlandığı şekilde çalışması sonucu Tüpraş, Sapanca Gölü'nden kullandığı üretim amaçlı su miktarını atık sudan karşılayacak. Alternatif su kaynaklarının devreye alınmasının yanı sıra, yüksek ısı ve basınç altında çalışan rafineri üretim faaliyetinin emniyetle sürdürülebilmesi, ürün güvenliği, afet ve su taşkını riski için Sapanca Gölü su nakil hatları çalışır halde tutulmaya devam edilecektir."

"2008-2013 yılları arasında Tüpraş'ın, rafineri üretim süreçlerinin tamamında kaynakların verimli kullanımı, çevre üzerinde oluşması muhtemel etkilerin bertarafı, doğal kaynakların korunması amaçlı yatırımlarının toplamı 848 Milyon TL'ye ulaşmıştır." denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "İklim değişikliği ile mücadele ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının ulusal ve yerel mevzuatlar ile güvence altına alınarak, Sapanca Gölünden fiili su çekiş miktarını içeren envanterin tespiti, havzanın korunması için alınan önlem ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyoruz."

#

01 Tem 2014 - 09:45 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.457.725 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.