Türk vatandaşı olmanın yeni şartları

Ülkemizin içinde bulunduğu şartlarda sıcak paraya ihtiyaç duyduğu bir dönemdeyiz. Sıcak para girişini destekleyen ve teşvik eden politikalar çok uzun vadede iyi bir çözüm olmadığını yaşayarak görmekte ve bilmekteyiz. Sıcak para girişi kısa vadede bir rahatlama yaratmaktadır. Bu durum ülkede rehavet ortamı yaratıyor.

Geçmiş yıllarda çok gördük ve yaşadık sıcak para ürkektir. En ufak politik ve ekonomik bir krizde aniden kuş gibi uçar, kaçar. Sıcak para kendisine sakin ve sağlam limanları arar. Sıcak paranın aniden, büyük miktarda çıkışı az gelişmiş ekonomileri felce uğratır. Bir gecede döviz yükselir, milli para büyük değer kaybederek pula döner. Bu kritik dönemlerde döviz ile borcu olanların borçları bir anda artar. Miktar çok olunca iflaslar başlar. Bu yüzden kapanan iş yerleri olur. İflas eden işyeri sahiplerinin intihar ettikleri bile görüldü.

 

SICAK PARA GİRİŞİ TEŞVİKLERİ

-Yüz kişi istihdam eden yabancılar Türk vatandaşı olabilecek.

-Üç milyon dolarını üç yıl bankada tutan yabancılara vatandaşlık verilecek.

-Bir milyon dolar sabit sermaye yatırımı yapanlar da Türk vatandaşı olacaklar.

Bunun gibi teşviklerde bizim acil sıcak paraya ihtiyacımızın olduğunu göstermektedir.

 

TÜSİAD

TÜSAİD İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan Genel Kurulda ekonomi ile ilgili önemli açıklamalar yaparak bir dizi çözüm önerileri dile getirdi.

-Enflasyon hızla artıyor,

-Üretim azalıyor,

-İşsizlik çoğalıyor,  diyerek bazı düşüncelerini şöyle açıklıyor.

 

" FED KARARI BİZİ  DERİNDEN ETKİLEYECEK"

- Fed bugün karar açıklayacak. Biz de yakından takip ediyoruz. İster bugün ister daha sonra karar verilsin: bizi derinden etkileyecek. Elbette hükümetten temel önceliğimiz seçimin sakin bir ortamda yapılmasıdır.

- Değerli üyelerimiz, morallimizin yüksek olmadığın biliyorum ama her şeye rağmen umutsuzluğa kapılma lüksümüz yoktur. Cumhuriyetimizin değerleri en güçlü özelliğimizdir. Bugünkü konuşmamamın büyük bir bölümünü  terör, terörün etkisi ve siyasi konulara ayırdım. Oysaki bugün sizlerle dünyanın yaşadığı büyük teknolojik devrimi ve sanayideki yeni hareketleri ele almak istiyordum.

 

"SİYASET VE EKONOMİDEN BİRİ  KÖTÜ GİDERSE DİĞERİ DE KÖTÜ GİDİYOR"

- G20 ülkesinde büyük saldırıların yaşandığı günleri görüyoruz. Türkiye 10-15 yılda azımsanmayacak bir dönüşüm yaşadı. Bu toplumun tüm bileşenleri için iyi bir kazanım oldu. Ancak şu anda bu kazanımlarımız tehdit altında. Artık Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki birçok bölgede yaşananlar sivil yaşamı ve sivil yönetimi tehdit ediyor. Bu kadar sorunla baş edebilmek hiç kolay değil. Bu kadar sorun varken de bir de erken seçime gidiyoruz.

-Biliyoruz ki ekonomi ve siyaset sıkı sıkıya birlikte. Birine ilgi gösterirken diğerine ilgi göstermemek doğru değil. Şöyle demek gerekirse biri iyi giderken diğeri de etkileniyor.

- IMF her sene olduğu gibi bu sene de büyüme tahminini aşağı çekti. IMF, dünya piyasalarındaki oynaklığa dikkat çekmiş ve Fed’i faiz konusunda dikkatli hareket etmeye davet etmişti. Bugün yapılacak toplantıdan çıkacak karar diğer gelişen ülkeler kadar Türkiye için de oldukça önemli.

-Uzun vadede düşünmeyi imkânsızlaştıran kurdaki oynaklık, zaten zayıf olan yatırım iştahını tamamen ortadan kaldırma riskiyle karşı karşıyayız. TL’nin değer kaybetmesinde ithalatı daha pahalı hale getiriyor. Değer kaybeden TL’ye rağmen cari açık sorunu azalmıyor, korunur. 

- Sözlerimi tarihi bir süreçten geçtiğimizi söyleyerek devam ettirmek istiyorum. Tarihi sorumluluğumuzu yerine getirmemiz gerekiyor. Bunu anlamak için de tüm siyasilerin yan yana durması gerekiyor. Bu konuda birbirimize destek olalım.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler