• BIST 97.533
  • Altın 145,791
  • Dolar 3,5801
  • Euro 4,0019
  • Kocaeli : 13 °C
  • İstanbul : 18 °C
  • Sakarya : 13 °C

Türkiye’de ekmeklere “Sağlığa zararlıdır” yazılmalı mı?

M.Tanzer Ünal

Bugün pazar…
Geç kalktınız, kahvaltı keyfi yapacaksınız.
Fırından yeni çıkmış, çıtır çıtır bir ekmek.
Peyniri, yumurtası, reçeli, balı…
Değmeyin keyfinize!
Bu yazıyı, kahvaltı yaptıktan sonra okuyorsanız, neyse…
Kahvaltıdan önce okuyorsanız, keyfinize “limon sıktım” demektir.
“Ekmek” nedeniyle…
Bu yazıyı okuduktan sonra elinizi ekmeğe uzatırken durup düşüneceksiniz.
Yesem mi, yemesem mi?
********
Ekmek, geleneksel gıdamız.
Son günlerde çok tartışılıyor.
Rapor üzerine rapor hazırlanıyor.
Gelinen noktada, ekmeğin durumu pek iyi görünmüyor.
Yakında “idam sehpasına” çıkarılırsa, şaşırmayın!
Çünkü, “ekmekle mücadele” için ilginç yöntemler önerilmeye başlandı.
Ekmeği, “sigara” ile bir tutanlar var.
“Ekmeğin üzerine “sağlığa zararlıdır” ibaresi yazılmalı” diyorlar.
******
Ekmeğe karşı savaş açanların başını, Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay çekiyor.
Canan Hanım’a sorarsanız, ekmeğin “zehir”den farkı yok.
“Bizim eve yıllardır şeker ve tuzun yanı sıra ekmek de girmez” diyor.
Ekmekle ilgili görüşü şöyle:
“Ekmek yemezseniz, hiçbir şey kaybetmezsiniz. Ekmek boş ve toksik kalori içerir. Dünya ekmeğin zararını anladı, biz anlayamadık. Dünyanın hiçbir ülkesinde bizdeki kadar ekmek yenmez. Suudi Arabistan, Rusya ve Çin ekmek nedir bilmez. Ekmeği sofranızdan kaldırın. Kahvaltıda dahi yemeyin. Kahvaltıda doyana kadar peynir, yumurta, sucuk, biber, domates yiyin, ama ekmek ve hamur işleri yemeyin. Sonuçta yine doyarsınız ve kendinizi dinç hissedersiniz.”
Canan Karatay, kahvaltıda ekmek yerine bir çay bardağı kavrulmamış badem, fındık veya yer fıstığı öneriyor.
Evet, Canan Hanım tam bir “ekmek düşmanı”…
*******
Geçenlerde “ekmek”le ilgili kapsamlı bir araştırma yayınlandı.
Araştırmayı yapan, “Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi”…
Bu grup, hizmet hedefini, “Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını geliştirmek ve insani kazanımlara dönüştürmek” diye açıklıyor.
Araştırmanın sonuçları, “Ekmek Tebliği” diye kamuoyuna sunuldu.
Tebliğin özeti şöyle:
*Ekmek, ne yazık ki, özen gösterilmeyen, en çok ihmal edilen ürün haline dönüştü. 2011 yılında dünya 220 milyar dolarlık ekmek tüketirken, Türkiye 12 milyar dolarla dünya lideri durumunda.
*Dünya nüfusunun yüzde 1.05’ini oluşturan Türkiye halkı, ekmeğin yüzde 5.45’ini tüketiyor. Bu tablo, dünyanın aksine Anadolu insanının temel gıda maddesinin ekmek olduğunu bir kez daha göstermektedir.
*Zaten Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Türkiye’de insanlar, günlük enerjilerinin ortalama yüzde 44’ünü sadece ekmekten, yüzde 58’ini ise ekmek ve diğer tahıl ve tahıllı ürünlerden sağlamaktadır. Yine aynı verilere göre, dünyanın en sağlıksız ekmeği Türkiye’de üretiliyor.
*Günlük enerjisinin yüzde 44’ünü sadece ekmekten karşılayan bir toplumda, ekmeğin illa ki en sağlıklı gıda maddesi olması beklenir. Oysa Türkiye’de ekmek denince akla en son gelen şey hijyendir.
Bir de Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin hazırladığı, “Ekmek Raporu-2010” çalışması var.
Bu rapora göre, İstanbul’da bulunan 4500 fırından 1500’ü ruhsatsız.
Yani üçte biri…
Bir de diğer şehirlerin halini düşünün!
Türk insanının ortalama günlük ekmek tüketimi, 350-400 gram arasında.
Yoksul kesimlerde bu 800 grama kadar yükseliyor.
******
Türkiye’de üretilen ekmekler neden sağlıksız?
Raporda maddeler halinde sıralanmış.
*Besin değeri düşürülen tohumlardan un elde edilmesi.
*Tahıl üretiminde kimyasalların kullanılması…
*Un yapımındaki hileler ve kimyasal katkı maddeleri.
*Besinin yüzde 90’dan fazlasını oluşturan rüşeym ve kepek kısmının undan atılmasıyla beyaz un üretilmesi…
*Aşırı miktarda maya kullanımı ve mayaların GDO’lu olması.
*Ekmeğe üretim anında katkı maddesi eklenmesi…
*Ekmek üretim tesislerinde çalışanların temizlik şartlarına uymaması…
*Ambalajlanmadan satılması.
Bunun gibi şeyler…
Raporun sonunda çok ağır bir ifade kullanılmış:
“Toplum, ekmek tüketiyoruz derken, adeta zehir tüketiyor.”
******
Bir taraftan, bazı beslenme uzmanları, ekmek için “Ağzınıza dahi almayın!” diyor…
Diğer taraftan, hazırlanan raporlarda, “Dünyada en sağlıksız ekmeğin Türkiye’de üretildiği” ifade ediliyor.
Buyurun bakalım, yiyebilirseniz yiyin!
Biliyorum…
Kahvaltı keyfinizin içine ettim.
Ama ne yapalım, gerçekler böyle…
İyi pazarlar!

Bu yazı toplam 824 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim