Türkiye’de Kürt nüfusu,Türk nüfusunu ne zaman geçecek?

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre; Türkiye toplam nüfusu 2016 yılı sonu itibariyle 79 milyon 814 bin 871 iken 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 989 bin 42 oldu. Genç nüfus, toplam nüfusun % 16,3’ünü oluşturdu. Genç nüfusun, % 51,2’sini genç erkek nüfus, %48,8’ini ise genç kadın nüfus oluşturdu.

**

Aile yapısı araştırması, 2016 sonuçlarına göre; 15-24 yaş arasındaki gençlerin % 43,3’ü görücü usulü ve kendi rızasıyla evlenirken % 36,8’i kendi kararı ve ailesinin rızasıyla evlendi. Gençlerin %13,6’sının ise kaçma/kaçırılma ile evlendiği görüldü.

Genç erkeklerin % 45,3’ü, genç kadınların ise % 35,3’ü kendi kararı ve ailesinin rızasıyla evlenirken genç erkeklerin % 33,4’ü, genç kadınların ise % 45’i görücü usulü ve kendi rızasıyla evlendi.

Gençlerin % 51’i aile ve akraba çevresinden evlenirken bu oran genç erkeklerde % 45,5, genç kadınlarda %5 2 olarak gerçekleşti. İnternet aracılığı ile evlenen gençlerin oranı ise % 3 oldu. İnternet aracılığı ile evlenen genç erkeklerin oranı % 5,7 iken bu oran genç kadınlarda % 2,6 oldu.

**

Açıklanan verilere göre Kocaeli’de toplam nüfusu 2016 yılı sonu itibariyle 1. 830. 772 iken 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 281 629 oldu. Genç nüfus, toplam nüfusun % 15,4’ünü oluşturdu. Genç nüfusun, %51,3’ünü genç erkek nüfus, %48,7’sini ise genç kadın nüfus oluşturdu.

**

ADNKS sonuçlarına göre; 2016 yılında genç nüfus oranının en yüksek olduğu il, % 25,5 ile Hakkari oldu. Bu ili, % 23,9 ile Şırnak ve % 23,1 ile Siirt izledi. Genç nüfus oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla; % 13,2 ile Muğla, % 13,5 ile Balıkesir ve % 13,7 ile Sinop oldu.

**

Dikkat edilirse, terör olaylarına rağmen Hakkari, Şırnak ve Siirt’te genç nüfus daha fazla… Bu verilere baktığımda

 

Aklıma 2013 yılında bir değerlendirmede bulunan Akil Adam olarak seçilen araştırmacı Tarhan Erdem'in hesabı geldi… Tarhan şu değerlendirmede bulunmuştu; “Yapılan hesaplara göre 26 yıl sonra, yani 2040'da Türkiye'de Kürt nüfus Türk nüfusu geçecek.

Tarhan Erdem'in KONDA firmasının araştırmasına göre, 2006 yılında Türkiye'de nüfusun % 76'sı Türk, % 16'sı Kürt kökenli idi. 2010 yılında ise bu oran % 73 Türk, % 18 Kürt oldu.

Yani kaba bir hesapla her yıl Türk nüfus % 1 azalırken, Kürt nüfus % 1 arttı. Bu artış oranına göre, yaklaşık 26 yıl sonra yani 2040 yılında Kürt nüfus Türk nüfusu geçecek.

Bunun temel nedeni ise Kürt nüfus arasında doğurganlık oranın, Türk nüfusa göre çok daha yüksek olması.”(Alıntı- Haber 3- 18 Nisan 2013)

Yorumu size bırakıyorum…

 

İşte iş kalitesi budur!

Gazetemiz yazarı Orman Yüksek Mühendisi Necdet Güler, “İşte iş kalitesi budur!” başlığıyla bana bir mail atarak Belsa’nın bir girişine X Ray cihazı konduğunu, diğer tarafında ise girişin serbest olduğunu ifade etti. Necdet Bey, mailde şunları ifade etti. “İzmit halkının bu fırsatı kaçırmaması gerekir. Çünkü dünyada bir başka eşi ve hatta bir benzeri yok. İş bilmezliğin zirve yapması.  Fotoğrafın arka planındaki alana güney tarafından girmeye kalkışırsanız çantanız, elinizdeki eşyalar, telefon vs cihaz donanımlı kapıdan geçecek gerekirse üstünüz aranacaktır. Bunun için sıraya girmeniz de gerekebilecek. Çünkü çok hassas bir yere giriyorsunuz. Tehlike olabilecek bir yere giriyorsunuz.

Ama aynı yere fotoğrafta görülen doğu taraftaki yerden girerseniz orada cihaz filan yok. Oradan girenlere göz- kulak olacak kişi de yok. Günlerdir böyle… İki kapının arası 10-15 m kadar. Belediye bu işi iyi biliyor… İzmit’te tehlike hep deniz tarafından gelmiştir! Yıllardan beri bu kentte oturanlar bunu nasıl fark etmemiş olabilirsiniz? Çok yazık…”

 

Ünlü oyuncular  Gölcük’te sohbet etti

TRT 1’de yayınlanan Abdülhamit Payitaht dizisinin önemli oyuncuları Gölcük’te bir araya geldi. Adem Karadeniz ve İbrahim Özenir’in ağırladığı konuklar güzel bir gün geçirdi. Ekrem Önder, Eraslan Kınık ve Recep Tekin Sezar ile bol bol sohbet eden Özenir ve Karadeniz, önümüzdeki günlerde yapacakları projelerle ilgili fikir alışverişinde bulundu. Nam-ı diğer Köfteci İbo lakaplı İbrahim Özenir “Gölcük’te İstanbul’daki bir ajansın Kocaeli şube sorumlusu Adem Karadeniz kısa bir süre içerisinde Gölcük’te sinema filminin çekileceğini bu anlamda ilimiz oyuncularına da fırsat sunulacağını ifade etti. Filmin konusu ile ilgili bilgi verilmedi.

 

Türk Pirelli İ.O  bilgisayarı kaptı

Ambalaj atıklarının geri dönüşümü sayesinde ekonomiye ciddi katkılar sağlanıyor… İzmit Belediyesi, geri dönüşüme destek veren okullara bilgisayar, yazıcı, fotokopi makinesi, projeksiyon cihazı, kırtasiye malzemesi gibi yardımlarda bulunuyor. Körfez Mahallesi’nde bulunan ve İzmit Belediyesi’nin geri dönüşüm projesine destek olan Türk Pirelli İlkokulu’na bu desteğinin karşılığı olarak bir adet bilgisayar hediye edildi. Daha önce de birçok okul projeye destek verip, hediyesini almıştı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Çepni - Yalnız çok saçma bir hesap şekli. verilerin doğruluğu tartışmalı bu alınan örnekleme göre değişebilen bir şey. istatistikten haberi olmayan bir insan örneklem nedir duymamış bir insan tarafından yazıldığı çok belli bu yazının. 80 milyonun yüzde 75ten 60 milyonu Türk dersek, yüzde 18 ten 15 milyonu kürt dersek. Türklerin nüfusu azalmıyor artıyor ama Kürtler daha hızlı artıyor. 5 milyonda çerkes gürcü, arnavut boşnak, laz hemşinli ki bu milletler nerdeyse tamamen Türkleşti. Türkler yüzde 1.5tan 900 bin çocuk doğururken kürtler yüzde 2.5 tan 375 bin çocuk doğursun. Türklerin yaş ortalamasının kürtlere göre yüksek olduğundan ki zaten sayıları fazla olduğundan ölüm sayısı daha fazla ama kürtlerin zor hayat koşulları yüzünden daha fazla tedavi olabilecekken ölebildiklerinden, yani sağlık hizmetlerine ulaşımın eksikliğinden zor işlerde canlarını tehlikeye arttırdığından ve kötü yaşan koşullarından beklenen yaşam süresi daha kısa ve bu etkenler beklenen yaşam süresini azaltan etkenler. Türkler 150 kişi ölürken kürtler 50 bin kişi ölüyor gibi bir sayı çıkar.yaşlılıktan ölüm daha büyük risk faktörü olduğundan Türklerde ölüm oranı binde 25 iken kürtlerde binde 20 olarak belirledim. Türklerin doğal nüfus artışı 750 bin iken kürtler 325 bin kişi artıyor şeklinde bir hesap çıkar karşımıza. kürtlerde modern yaşama ayak uydurdukça şehirleştikçe ekonomik ve farklı zorluklarla karşılaştıkça daha az çocukl yapacaklar. kürtler Türkleri sadece 15 20 sene öncesinden takip ediyor. yani Türk nüfus artışı durduğunda kürt nüfus artışı biraz daha artmaya devam edecek ve kürt nüfus artışı da duracak. 2040 yılında Türk nüfus yüzdesi %67-68 civarında olurken kürt nüfus %22-23 civarında olur. ortaasyadan gelen kazak kırgız türkmen özbek azerbaycan Türkü Ahıska Türkleriyle %67-68 lik oran %70-72lere çıkar ki asimile olmuş gürcü arnavut, boşnak, pomak, laz, hemşinli, çerkes nüfusuyla birleşince %78 Türk %22 kürt nüfus oluşturur Türkiye nüfusunu. Türkleşen kürtleri de hesaba katarsan kürtler hiçbi

Yanıtla . 2Beğen . 3Beğenme 18 Mart 14:16
01

Spartaliturk - Yani ne olmus geçerse geçsin kürt insan değilimi mal

Yanıtla . 3Beğen . 5Beğenme 05 Mayıs 23:10


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler