Türkiye’deki vergi açmazı

TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalar Birliği) vergi raporu yayınladı.

Yayınlanan raporda yer alan bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. 2016 yılının ilk 10 ayında Maliye 365 milyar TL vergi tahsilatı gerçekleştirdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre vergi gelirlerindeki reel artış % 7 civarındadır.

Bu 365 milyar tahsilatın 119 milyar TL kısmı gelir ve mülkiyet üzerinden alınan vergilerdir. Yani dolaysız vergilerdir. Oranı % 32’ler düzeyindedir.

119 milyar TL dolaysız vergiler içinde 78 milyarlık kısmı gelir vergilerinden oluşmaktadır. Esas ilginç olanı ise, bu 78 milyarlık verginin 73 milyarlık kısmı çalışanların ücretlerinden stopaj yolu ile alınan vergilerdir. Sadece 5 milyar TL kısmı ücret kazancı dışındaki ticari, serbest meslek vs. kazançlardan alınan tutarlardır. Bu tespitlere göre tahsil edilen gelir vergisinin % 93’ü ücretlilerden alınmaktadır.

Şirketlerden alınan kurumlar vergisi tutarı ise 31 milyar TL’dir. Türkiye’de 2016 itibariyle 721.524 adet kurumlar vergisi mükellefi olduğu değerlendirildiğinde şirket başına düşen vergi ortalama 42.965 TL olmaktadır.

Bu hesabı gerçek usulde vergiye tabi ticari kazanç sahipleri için yaparsak toplam 1.827.867 vergi mükellefinin ödediği 5 milyar TL vergi değerlendirildiğinde mükellef başına düşen vergi 2.735 TL’dir. Asgari ücretle çalışan bir çalışanın yıllık ödediği vergi 2.450 TL civarında olduğu düşünülürse gerçek usulde gelir vergisine tabi mükelleflerin asgari ücretliler kadar gelir sahibi olduğu anlaşılmaktadır. !

Toplam verginin % 68’inin dolaylı yoldan (KDV – ÖTV vs. gibi) alındığı, gerçek usulde gelir vergisi mükelleflerinin asgari ücretli kadar ortalama vergi ödediği, şirketlerimizin de yılda ortalama 200 Bin TL civarında kazanç sağladığı şeklinde bir fotoğraf ortaya çıkmaktadır. Bu tablo tersine dönmediği yani gelir ve mülkiyet üzerinde alınan vergilerin % 60 – 65 düzeyine getirilemediği sürece vergi adaletinden söz edilemez. KDV ve ÖTV oranları ile oynayarak devlet giderlerini finanse etmek şeklinde maliye politikalarının ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerektiği düşünüyorum. Bu tür anlayışlar enflasyonist baskılarında bir nedeni olacağı ihmal edilmemelidir. 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler