Türkiye’nin Oscar yolcusu Kalandar Soğuğu Türkiye’de 20 bin kişi tarafından izlendi

ABD'de şubat ayında Los Angeles'ta düzenlenecek 89. Akademi Ödülleri'nde (Oscar) Türkiye'yi, yönetmenliğini Mustafa Kara'nın yaptığı Kalandar Soğuğu f...

ABD'de şubat ayında Los Angeles'ta düzenlenecek 89. Akademi Ödülleri'nde (Oscar) Türkiye'yi, yönetmenliğini Mustafa Kara'nın yaptığı Kalandar Soğuğu filmi temsil edecek. Ulusal ve uluslar arası film festivallerinden ödülleri toplayarak dönen filmde karakterlerin tamamı daha önce hayatlarında hiç oyunculuk yapmayan isimler tarafından canlandırıldı. Karadeniz bölgede yöre halkı tarafından Ocak ayı olarak tanımlanan ve filme ismini veren Kalandar Soğuğu’nun yönetmeni Mustafa Kara, filmin Oscar yolculuğundaki heyecanını anlattı.


Özellikle bağımsız sinema cephesinin Türkiye’de istenilen oranda salon bulamadığı için geniş kitlelere hitap edemediğine dikkat çeken Yönetmen Kara, “Geniş dağıtım ağına giremiyoruz. Kısır bir dağıtım ağıyla gitmemize rağmen bizim beklentimizin çok daha üzerinde bir seyirci sayısına ulaştım. Seyirci sayısının da ötesinde o alışa geldikleri kısır sinemanın ötesinde yeni bir şey sunduğumuzun onlar da farkındalar. Ben çok memnunum. Seyirci tarafından bu derecede beğenileceği ve ilgi göreceğini düşünmemiştim. Oscar, elimizden gelen ne ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT işbirliği ve biz Los Angels’ta iyi bir çalışma başlattık ve önümüzdeki haftalarda biz de oraya giderek yaklaşık 2 ay orada kalarak bu çalışmaları yerinden yürütmeye çalışacağız" dedi.

 

“Gece yarılarına kadar nöbet tuttuk”

4 yıllık bir süreçte çekimleri tamamlanan filmde, insan ve doğa ilişkisinin ele alındığı görülürken, Karadeniz’in sadece mizahın adresi olmadığı dört mevsim ruh haliyle beyaz perdeye taşındığı dikkat çekiyor. Birçok filmde belgesel-reklam çekimelrinde yöntemine ve yardımcı yönetmenlik yapan Kara çekimler esnasında zorlandıklarını açıklayarak, “Türkiye şartlarında böyle bir filmi yapmak başlı başına zaten zor.Biz bu zorluğu bir yıla yayılarak dört sene yaşadık.Her mevsim yeniden set kurduk.Ara verdik isatanbula döndük.Sonra yeniden bir filme başlarmışçasına ekibiyle oyuncusuyla mekana yerleştik ve bu filmi tamamladık. O ineğin doğumu için nereden baksanız 1, bir buçuk ay bekledik. Beklerken her gün kolluyor,gece yarılarına kadar bekliyor, nöbet tutuyorduk. Nihayetinde beklediğimiz bir bayram günü o doğum gerçekleşti” dedi.

 

“Karadeniz hep şen şakrak değil”

Özellikle fıkra ve karikatür sanatı denilince mizahın adresi olarak Karadeniz’in gösterilmesini eleştiren Yönetmen Kara filmle bu anlayışı da ötelemeye çalıştıklarını söyledi. Kara, Karadeniz’in hep bu karikatür hiç de sevmediğim o şen şakrak tarafından bahsedilmiştir.Karadeniz’in özellikle bu yoksulluğundan hiç bahsedilmemiştir .O tarafa da bir ayna tutulma ihtiyacı olmuştur ama aslolan mühim olan maddi yoksunluğun yerine insanın ruhundaki yoksunluk ve buna bir karşılık bulamayışı meselesidir. Kalandar Soğuğu’nda asıl temelden gizli olan hikaye budur” diye konuştu.

 

Amatörler profesyonelleri solladı

Filmde gerçek hayatlarında hemşire, sınıf öğretmenliği gibi farklı meslek dallarında görev yapan isimlerin neden oyuncu kadrosunda yer aldığı sorusunu da yanıtlayan Yönetmen Kara şunları söyledi: “ Bir sürü profesyonel oyuncu ile deneme çekimleri yaptım.Kendim ofisimde kaydetmeye çalıştığım Mehmet’e bir türlü inanamadım bu Mehmet o değil cevabı beni ikna etmeyince ,bir çok şehirden amatör profesyonel tiyatrocu arayışına girdim ve bu oyunculara karar verdim.”

 

“İzleyicilerin gözünden Kalandar Soğuğu”

Oscar yolculuğundaki film izleyicilerden de tam not aldı. Türkiye’nin farklı coğrafya insanlarının gözünden değerlendirilen film için yapılan yorumlar şu şekilde: “Bir Karadenizli olarak kendimi Rize’de Trabzon’da hissettim. Buna benzer bir sürü hikayeler biliyorum ve gerçekten filmin içine gömüldük. Bizim oranın insanların kadınları çok mücadeleci erkeklerden bir şey beklemezler. Filmi güzel buldum. Yalnız Karadeniz’in insanı değil bizim insanımızı genel anlamda anlatıyor. Hep bir umutla yaşayan insanımız var.Her şey doğasında işlenmiş. rahmeti hatırlatıyor çünkü Oscar’ı bu filme layık görmüyorum açıkçası. Oscar törenlerinde filmlerin hangi kriterlerde yarıştırılma şekillerini biliyoruz. Aslında çok değerli ve kıymetli bir film. Oscar içinden başarılı çıkacağına inanıyorum.Tüm ruh hallerini çok iyi verdi oyuncular“.

#

21 Eki 2016 - 16:08 Kocaeli- Kültür-Sanat

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.