Türkiye’nin vergi gerçeği

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Türkiye Vergi Profili” araştırmasına göre; Türkiye’nin vergi adaletinin temel unsurunu oluşturan “az kazanandan az, çok kazanandan çok” ilkesini hayata geçirmemesinin faturası yine ücretliye kesildi. Araştırmaya göre, sayıları 5 milyona yaklaşan asgari ücretliler, Türkiye’nin en büyük 90 dev firması kadar vergi öderken, 6 milyon 750 bin civarındaki tüm ücretlilerin ödediği vergi ise Türkiye’deki 652 bin şirketin ödediği vergiyi geçti.

İSMMMO’nun Gelir İdaresi Başkanlığı İstatistikleri, OECD Vergi Tabanı Verileri ve Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilatı üzerinden yaptığı çalışmaya göre; Türkiye ekonomisi bir yandan vergi toplamakta sıkıntı çekerken, öte yandan gelirler politikasının temelinin oluşturması gereken “gelir, servet ve sermaye karları” üzerinden alınan vergiler, kişilerden gelirine bakılmaksızın, aynı oranda alınan ve “adaletsiz vergi” olarak nitelendirilen dolaylı vergilere göre devede kulak kaldı. Özel tüketim vergisi ise adeta devletin kazanç kapısı haline geldi.

Kim Ne Kadar Vergi Ödedi?

Grubu Sayısı Ödenen Vergi (2010 – TL)
Asgari Ücretli 4 milyon 738 Bin 5 milyar 38 milyon
Diğer Ücretliler 2 milyon 12 Bin 22 milyar 649 milyon
Dev Firmalar 100 Büyük 12 milyar 350 milyon
Tüm Şirketler 652 bin 22 milyar 855 milyon

Toplam servet, gelir ve sermaye karlarında elde edilen verginin yüzde 43’ü ücretlilerin cebinden çıktı. OECD ülkelerinde 9 ülke asgari ücrete vergi uygulamazken, 6 ülkede vergi oranı yüzde 10’ un altında. Türkiye yüzde 15’lik vergi oranıyla asgari ücretliden en fazla vergi alan ülke durumunda.

Rapora göre; Türkiye, mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergilerin milli gelire payı açısından yüzde 11 oranı ile OECD ortalamasını yakalarken, gelir, kar ve sermaye kazançlarından elde edilen doğrudan vergilerin milli gelire payı bakımından, kayıt dışı ekonomisinin de etkisi sonucunda yüzde 5,8 ile OECD ortalamasının yarısına bile ulaşamıyor.

ÖTV ve KDV gibi vergilerin milli gelire oranı bakımından Türkiye 33 ülke arasında 17. sırada yer alırken, gelir, kâr ve sermaye kazançları üzerinden alınan vergilerde ise bir tek Meksika’yı geçerek 32. sırada konumlanıyor.

İşte TÜRMOB’un yayınladığı Bilanço Dergisinin Ekim 2011 sayısında yayınlanan bu rapora göre Türkiye’deki vergi açmazının acı tablosu görüldüğü gibidir. Ne yazık ki düzeltilmesine yönelik hiçbir gayret görülmediği gibi, sürekli ÖTV ve KDV oranları ile oynayarak devlet bütçesi dengelenmeye çalışılıyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler