Türkiye’nin vergi profili

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de en yüksek vergi ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin listesi açıklandı.

Gelir vergisinde en yüksek vergiyi 45.158.000 TL ile Semahat Sevim Arsel’in ödediği görüldü. Arsel’i 44 milyon TL ile Rahmi Koç takip etti. Üçüncü sırada ise 35 milyon TL ile Şarık Tara yer aldı.

 

KURUMLAR VERGİSİNDE DURUM

Kurumlar vergisinde ilk sırayı 2 milyar 350 milyon TL ile Merkez Bankası aldı. Kurumlar vergisi sıralamasında ilgimi çeken en ilginç durum ise ilk 10 içinde 7 tane banka yer almış olmasıdır. Diğer 3 firma ise Turkcell, Devlet Hava Meydanları ve Elektrik, iletişim A.Ş.’dir. Görüldüğü üzere kurumlar vergisi ilk 10 firma arasında tek bir imalat sektöründen firma yer almamaktadır.

İlk 20 firma incelendiğinde ise, 10 firma bankalar olup, Türkiye Petrolleri A.O. ve Eti Maden işletmeleri dışında kalan tüm firmalar hizmet işletmeleridir.

 

Bu tablo gösteriyor ki imalat sektörü 2015 yılı içinde oldukça başarısız bir dönem geçirmiştir.

İlk 50 firma incelendiğinde de ana imalat sektöründen çimento, Bakır işletmeleri, Tütün ürünleri ticareti firmaları dışında imalatçı firmalara rastlanmamaktadır.

 

Bu tablonun tercümesi ise ülkemizde paranın ticaretinden kar yaratılırken emtianın imalatından, yani üretimden yeterli karlar sağlanamadığı anlaşılmaktadır. Reel sektörün gelişimindeki olumsuzlukların nedenleri mutlaka araştırılıp düzeltilmesinin sağlanması kaçınılmazdır. Yoksa üretiminde sorun yaşayan ekonomilerin önemli sorunlara gebe olabileceği unutulmamalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler