Uzmanlardan sünnet öncesi muayene uyarısı

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Türk, erkek çocukların sünnetiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Sünnetin sağlık kuruluşlarında ve hekimlerce yap...

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Türk, erkek çocukların sünnetiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Sünnetin sağlık kuruluşlarında ve hekimlerce yapılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Erdal Türk, sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu, en uygun yerin de ameliyathane olduğunu ifade etti. Türk, "1 Ocak 2015 tarihinden itibaren sünneti yalnızca hekimlerin yapabileceği hüküm altına alınmış ve toplumda sünnetçi diye tabir edilen kişilerin sünnet yapması yasaklanmıştır. Sünnet işleminin uygun olmayan koşullarda ve ehliyetsiz kişilere yaptırılması, özellikle bulaşıcı hastalıklara ve sünnet sonrası oluşabilecek bazı komplikasyonlara davetiye çıkarır” dedi.

 

Psikolojik sorun oluşturabilir 

Sünnet için en uygun yaş aralığının 0-2 yaş ya da 6 yaş sonrası olduğunu kaydeden Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Türk, "Biz 2-6 yaş arasındaki çocuklarda sünnet yapılmasını özellikle psikolojik nedenler yüzünden önermiyoruz. Fallik-odipal dönem olarak adlandırılan bu evre, çocuğun temel anatomik farklarını keşfetmesi ve kendi cinsel kimliğinin temellerinin oluşumu için önemlidir. Bu dönemde çocukların cinsel organına yapılacak müdahalelerin çocukta ileride psikolojik sorunlara yol açabileceği görüşü yaygındır. Bu yüzden zorunlu haller dışında 2-6 yaş aralığında sünnet yapılmasına sıcak bakmıyoruz” diye konuştu.

 

"Sünnetin mevsimle ilgisi yok"

Sünnetin mevsimle ilgisi olmadığını belirten Türk, şöyle devam etti:

"Sünnet Türk toplumunda hijyen, tıbbi, dini ve sosyokültürel nedenlerle yapılmaktadır. Bazı aileler kış aylarında, çocuklar genelde evde olduğu için yarıyıl tatilinde çocuklarını sünnet ettirerek çocuklarının yaz tatilini rahat geçirmelerini arzu ediyor, bazı aileler ise yaz tatili döneminde çocuklarını sünnet ettiriyorlar. Bu karar tamamen ailelerin kişisel tercihleriyle ilgili bir durumdur. Sünnetin yaz veya kış döneminde yapılması çocuk üzerinde gerek iyileşme gerekse psikolojik yönden herhangi bir fark oluşturmaz. Sünnet öncesi ön muayenenin yapılması çok önemlidir. Bu ön muayene ile kasık fıtığı ve inmemiş testis gibi cerrahi tedavi gerektiren sağlık sorunlarına tanı konmasında ve tedavi edilmesinde büyük öneme sahiptir. Sünnetle birlikte bu işlemlerin tek anestezi ile yapılması çocuğun ikinci bir travmaya maruz kalmasını önlüyor. Sünnet tüm dünyada tıbbi, hijyenik, dini ve kültürel nedenlerle yapılmaktadır. Sünnetin en önemli tıbbi faydasının çocuğu olası bir idrar yolu enfeksiyonundan korumak olduğu ifade edilmektedir. Eğer sünnet 0-1 yaş aralığında yapılıyorsa koruyuculuk daha ön planda oluyor. Bir yaşından sonra yapılan sünnetlerin ise enfeksiyondan koruma özelliği daha az. Biz hastanemizde özellikle 0-40 gün aralığındaki yeni doğanlarda lokal anestezi ile, eğer bu dönem geçirilmiş ise 6-18 aylar arasında genel anestezi ile sünnet yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu dönemde dokunun kendini yenileme yeteneği daha fazla."

#

23 Mar 2017 - 16:38 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.