Vadi Besicilik Kurban Bayramına hazır

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşların doğal ve sağlıklı hayvanların tüketilmesi için kaliteden ödün vermeden çalıştıklarını belirten Çiçek, Kur...

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşların doğal ve sağlıklı hayvanların tüketilmesi için kaliteden ödün vermeden çalıştıklarını belirten Çiçek, Kurban Bayramı için hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.

 

Herkes sizi su işinizle tanıyor, besicilik işine girmeye nasıl karar verdiniz?

2008 yılında Gölcük’teki arazimizi satın aldığımızda inek alıp beslemeye karar verdim ve besicilik yapmaya başladım. Gittim yurtdışından küçük ve büyükbaş hayvan getirdim. Bir süre sonra, bunu kasaba veriyorsun parada sıkıntı oluyor. Nasıl olur diye düşündük ve kurban işine döndük. İzmit’in en büyük açığı bence bu. Doğru düzgün gidip kurban kesebileceğiniz bir yer yok. Daha önce ben bir yerde hayvan kestirdim, hayvanı vinçle kaldırdılar, çamura düştü. O eti de yememiştim. Bu durum kentteki açığı görmemde etkili oldu.

cezmi-cicek-(3).jpg

Kurban piyasası şuan size göre nasıl?

Bakanlık bir açıklama yaptı ve düve kesimini yasakladı. Pazarlara girmesini engelleyeceklerini söylediler. Biz bu sene de düve keseceğiz. Bu düveler damızlık özelliğini yitirmiş hayvanlar. Yani süt hayvanı değil. Bakanlığın açıklaması damızlık ve süt hayvanı olan dana doğurabilecek hayvanlarla ilgili. Bizim düvelerimiz ise veteriner kontrolünde damızlık özelliği kaybolduğu belirlenen hayvanlar. Bakanlığın düveyle ilgili kararını Kurban Bayramı’na yakın bir tarihte açıklaması iyi olmadı. Bu açıklama tosun fiyatlarını artıracak. Kurbanda kesilen hayvanın 3’te biri düveydi. Şimdi düvenin yerine vatandaş büyük ölçüde tosuna yönelecek. Bu durum da fiyatları olumsuz etkileyecek. Bu sene et fiyatları yüzde 40 daha pahalı. Piyasada durum bu.

 

Bu seneki kurbanlık hayvan fiyatları geçen seneye göre nasıl?

Geçen sene karkas eti 23 liraya satıyorduk. Bu sene 30-32 liraya kadar çıkıyor fiyatlar. Burada Tarım Bakanlığı’nın yanlış politikaları etkili oluyor. Çok büyük hata yaptılar ve işi ET ve Balık Kurumu’na bağladılar. Şimdi hiçbir besicinin ahırında bir tane hayvan yok. Bir de bayrama kısa bir süre kala düve kesmeyin dediler, besicileri iyice zora soktular. Yurtdışından hayvan getiriyorlar. Bu da çözüm değil. Şu anda yurtdışından hayvan da getirilemiyor. 3. ayda vatandaş et ve balık kurumuna para yatırmış ancak bekliyor, hayvanı gelmiyor. Benim tek bir arkadaşım sadece 2.4 milyon lira para yatırdı ancak hala hayvanları gelmedi. Neredeyse 4 ay oldu.

cezmi-cicek-(2).jpg

Peki et fiyatları nasıl düşer?

Türkiye’de hayvancılık gelişirse et fiyatları düşer. Bugün mera alanlarımız bile adeta eriyor. Bu alanların sanayiden ve konutlardan kurtulması lazım. Diyelim ki 500-1000 dönümlük bir arazi var. Bunun yanına bir sanayi tesisi geldiğinde orada hayvancılık bitiyor. E n’oluyor? O adam da arazisini satıyor. Zincirleme bir şekilde zarar görüyor yani besici. Şimdi mesela Kartonsan’ın karşısında yapılan büyük bir konut projesi vardı. O konut projesinin yerinde eskiden çok büyük bir mera vardı. Ne yaptı o adam? Aldı 40-50 daire. Hayvancılığı bıraktı. Böyle böyle ülkede hayvancılık sona eriyor. Hal böyle olunca et fiyatları da yüksek kalıyor. Bir tarım arazisine tek bir sanayi kuruluşu geldiğinde orada hayvancılık ve tarım 5 yıl içerisinde sona eriyor. Birbirini tetikliyor yatırımlar. Bu hayvancılık işi artık fabrikasyona döndü. Koyuyorlar ahıra ve merada otlatmadan yemle besleyip şişiriyorlar hayvanı. Bu böyle olmaz. Devlet yatırımcıya sahip çıkmalı. Doğudan gelen havyan kamyonları maksimum 40 adet büyükbaş hayvan taşıyor. Ama bizim büyükbaş hayvan taşımak için yaptırdığımız iki katlı kamyonlarımız var. Bunlarla tek seferde 80 adet büyükbaş hayvan nakli yapılabiliyor. Böylece maliyet düşüyor.

 

Hayvancılıkta kredi ya da hibe desteği var mı peki?

Hibe maalesef yok. Devlet Ziraat Bankası üzerinden hayvancılık yapanlara yüzde 5 süspansiyonlu kredi veriyor. Ben müracaat ettim alamadım. Hiçbir gerekçe de öne sürmediler. Bakan bey televizyona çıkıyor ve bu süspansiyonlu kredi projesini açıklayarak hayvancılığı desteklediklerini söylüyor. Başbakan çıkıyor bunu söylüyor. Fakat ben 5 yıldır burada hayvancılık yapıyorum devletten destek görmedim. Gördüğüm tek destek bir tane ahır yaptım, 5 milyon liraya mal ettim devlet bana 750 bin lira yardımcı oldu. Hepsi bu. Şimdi benim dışımda biri olsaydı bu ahırı da yapamazdı. Şimdi burada Ziraat Bankası’nın başındaki adamlar alanı dolaşmıyorlar. Hayvancılığı ve sistemi bilmiyorlar, incelemiyorlar. Sadece yıllık bilançolara göre hareket ediyorlar. Tarımın, hayvanın faturası olmaz. KDV zaten yüzde 1. Köylüden hayvanı alırken ne faturası alacağım ben? Nasıl alacağım? Benim bilançolarımda yüksek rakamlar olmaz ki. Senin gelip işletmemi görmen lazım. Öyle kredi vermen lazım. Ziraat Bankası’nın buradaki şubesi bana bu krediyi vermek istiyor. Ancak genel merkez engelliyor.

cezmi-cicek-(8).jpg

Kurban bayramında tüketilen hayvanlar nasıl daha sağlıklı olur?

Tarım Bakanlığı insanların Kurban Bayramı’nda antibiyotikli et yemesine göz yumuyor. Vatandaş hayvanı Kars’tan yükledi. Arabaya koydu. 50 hayvanı TIR’a yükledi ve Kocaeli’ye getirdi. İster Kars’ta yola çıkarken, isterse Kocaeli’ye geldiğinde vatandaş hayvanına iğne yapmak zorunda. Bu iğne yapılmazsa hayvan rahatsızlanır. Kars’tan 40 saat yolculuk eden hayvan yolda güneşi görüyor, soğuğu görüyor, rüzgar yiyor. Ayakta seyahat ediyor. Stresli oluyor, yorgun oluyor. Eğer o hayvana antibiyotik ve ateş düşürücü yapılmazsa, ayak uyduramaz kente. Kars’ta 400 kilo ise Kocaeli’de 200 kiloya kadar düşer. Ben hayvan ahıra girdiğinde 3 gün boyunca o hayvana iğne yaparım, antibiyotik yaparım. Yaptığımız antibiyotikler de çok güçlü antibiyotikler. Bu antibiyotiklerin prospektüsünde 28 gün boyunca kesime sevk yapılamayacağı yazar. Çünkü ilaç kalıntıları ortalama bir ay ette kalıyor.

 

Sizin yetiştirdiğiniz hayvanlarda diğerleri arasında ne fark var?

Kurban Bayramı’nda pazarlar bayrama 15 gün kala açılıyor. Erzurum’dan Kars’tan ve yurdun dört bir yanından hayvan bu pazara getiriliyor. Yapılan antibiyotiklerin hiçbiri kesim tarihinden önce etten atılmış olmuyor. Yani vatandaş Kurban Bayramı’nda antibiyotikli et yemek zorunda kalıyor. Benim bir arkadaşımın çocuğunda erken gelişim oldu. Doktor bu durumun hormonlu ve antibiyotikli gıdadan dolayı yaşandığını ifade etti. Antibiyotikli etin zararı çok büyük. Çocuk gelişimini ve gebeleri çok etkiliyor. Aynı durum yemler için de geçerli. Yemlerin neredeyse tamamında GDO’lu soya, kanola ve mısır kullanılıyor. Yemci dükkanlarındaki çuvalların üzerinde bu yazar. Biz bu konuda farklı bir tarz izliyoruz. Kendi yemimizi kendimiz üretiyoruz ve hiçbir GDO’lu ürünü de kullanmıyoruz.

cezmi-cicek-(9).jpg

Kurbanlık hayvanların bakımları nasıl yapılıyor?

Etlerimizde antibiyotik olmaması için biz Ocak ayında hayvanlarımızı getirdik. Erzurum, Kars ve Ağrı’dan 2 bin hayvan getirdik. İlk önce karantina ahırlarına aldık ve hastalıklar konusunda incelemelerimizi yaptık. 5. ay itibariyle bütün aşı ve ilaç çalışmalarımız tamamlandı. İlk dönemde 3 adet antibiyotik ve ateş düşürücü iğne yaptık. Aradan 10 gün geçtikten sonra şap aşısı yaptık. 10 gün daha geçti aradan çiçek aşısı yaptık. Bir 10 gün sonra tekrar şap aşısı yaptık. Şap bittikten sonra 10’lu karma aşısı yaptık. Karaciğer, akciğer, böbrek gibi organlardaki rahatsızlıklarla ilgili yapılıyor bu karma aşı. Karma aşı bittikten sonra hayvanlara iç ve dış parazit ilaçlarını veriyoruz. Bu hayvanın içerisindeki parazileri ve istenmeyen canlıları vücuttan atıyor. Bu aşılama süreci yaklaşık 5 ay sürüyor ve aşılamalar sona eriyor. Ahırlarımız son derece temiz ve hijyeniktir. Hayvanlar sulama sistemleri ile serinletilir, altları kanallı sistemdir ve çalışanlar yanlarına girmeden alttan kanallı sistemle temizlenir.

 

Kurbanlıklar nasıl daha lezzetli olur?

Hayvanlar erken geldiği için bu süreç içerisinde yemine, ahırına alışıyor. Stresi kalmıyor. Kars’ta, Erzurum’da nasılsa, eti nasıl lezzetliyse öyle oluyor. Hiçbir gerginliği bulunmuyor. Bizim yemlerimizle günlerini geçiriyor ve bu da hayvana ayrı bir güç ve etine lezzet veriyor. Bilindiği gibi Türkiye’de tarım arazilerinde GDO’lu mısır ve soya ekmek yasak. Yapılan yemlerin içerisindeki malzemeler ithal malzemeler. Biz bakanlığımızın aldığı bu karara uyarak Türkiye’de yerli üreticiden yem malzemelerini alıyoruz. Mesela arpayı Eskişehir’den, ayçiçeğini Trakya’dan, mısırı Adana’dan getiriyoruz. Un fabrikalarından da kepek alıyoruz. Bu dört ürünle hazırladığımız yemler hayvanları olumlu yönde etkiliyor. 400 kilo aldığımız hayvan burada daha da gelişiyor.

hayvan-(1).jpg

Müşteri portföyünüz nasıl?

Genellikle Kocaeli, Yalova, Sakarya ve İstanbul’dan müşterilerimiz geliyor. Kesimhanemiz oldukça hijyeniktir ve işlerinde uzman ekipler tarafından kesimler yapılmaktadır. Her yıl müşteri portföyümüz yüzde 40 büyüyor. Bizden kurbanlık alanlar seneye bir akrabasını ya da arkadaşlarını da getiriyor. Bunun en büyük sebebi ise kaliteli hizmet anlayışımızdan kaynaklanıyor. Biz yaptığımız her işte önce kaliteyi kendimize hedef koyduk ve asla kaliteden taviz vermeyeceğiz. Şuanda bile kurbanlıklarımızın yüzde 80’ini satmış bulunuyoruz.

 

Kurbanlık hayvanlardaki doğal lezzetinizi farklı sektörde, mesela restoranda vatandaşlara sunmayı düşünüyor musunuz?

Vadi Besicilik olarak hem restoran hem de kasap işine giriyoruz. Bugüne kadar sadece Kurban Bayramı dönemlerinde hayvan satışı yapıyorduk. Artık etlerimizi yılın 12 ayında üreteceğiz ve vatandaşımıza sunacağız. Her iki sektör için de vatandaşların talepleri etkili oldu diyebilirim. Kurban Bayramı’ndan sonra herkes arıyor ve et almak istediğini söylüyor.

hayvan-(2).jpg

Peki kasap hangi bölgede olacak?

Kasap dükkanımız Başiskele ilçesinde TED Koleji’nin karşısında olacak. Çok lüks bir mekan hazırlıyoruz. Ben burada hayvanı 12 aylıkken keseceğim. 12 ayı geçtikten sonra hayvanda sinir ve kaslar oluşmaya başlıyor. Damarlar büyümeye başlıyor. Etin lezzeti 12 aylıkken çok daha güzel oluyor. Biz vatandaşımıza en kalitesini sunmak için adım atıyoruz. Öyle bir sistem kuruyoruz ki kentte eşi benzeri yok. Kasaptan satın alacağınız etlerin hangi gün kesildiği, hangi yemi yediği bilgileri etin hemen yanında yer alacak. Dilerseniz kesilen hayvanla ilgili görüntüleri, kesim anını görebileceksiniz. Bunu videosunu izleteceğiz. Küpe numaralarıyla her şey ortada olacak. Kasabımızda bir de Türkiye’nin çok ünlü şarküteri firması olacak. Bir köşede de Malatya Pazarı yer alacak. Söz konusu şarküteri firmasının kentimizde henüz bir satış mağazası yok. Kocaeli’de ilk olacak.


Kasap hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz? Reyonlarda hangi ürünler olacak?

Bizim işimiz sadece et olacak. Sucuk, sosis gibi şeylerle biz ilgilenmeyeceğiz. Onları da şarküteri firması hazırlayacak. Ben kasabın sucuk, salam, sosis yapmasına karşıyım. Ben kendim kasabın imal ettiği salamı, sucuğu almam. Çünkü kasap satamadığı eti sucuk yapar. Kararmış, elinde kalmış ettin salam yapar. Ben kendim almıyorum. Kendim almadığım bir ürünü başkasına satmam. Soslu et satışı da yapmayacağız. Ette bir kokuşmuşluk varsa onu almak için et soslanır genelde. Biz de hile hurda olmayacak. Sadece ve sadece et satışı yapacağız. Bu işte de ‘en kaliteli hizmeti’ halkımıza sunmak için geliyoruz.

hayvan-(3).jpg

Kasapta ve restoranda fiyatlar nasıl olacak?

-Tarım Bakanlığı’nın çiftçilerle ilgili aracıları aradan çıkarmak için bir çalışması var. Ben bunu örnek alıyorum. Aracıyı ortadan çıkaracağım. Kendi yetiştirdiğim hayvanı kendi kasabımda satacağım ve böylelikle aracılar ücreti artırmamış olacak. Bu da fiyatların düşmesini sağlayacak. Şimdi kasap benden 30 liraya 29 liraya karkas et alıyor. Yüzde 10 üzerine koyuyor markete satıyor. Market de yüzde veya 20 ekleyip vatandaşa satıyor. Biz ne yapacağız? Hem en kaliteli hem de en ucuz eti satmak için çabalayacağız. Üreten de biziz, satan da biziz.

 

Restoran hakkında bilgi alabilir miyiz?

Son zamanlarda Başiskele yolunda bir yemek kültürü gelişti. Kekik Et’in hemen yanındaki araziyi satın aldım. Oraya 5 bin metrekarelik bir restoran inşa ediyorum. Aşçılarımın tamamı Malatya’dan gelecek. Bir de restoranımız sadece Steak House olmayacak. Setak House’un dışında pek çok özel yemek de yer alacak. Bunu özellikle belirtmek isterim. 15 aileyi Malatya’dan buraya getirdim. 7-8 ay içerisinde restoran faaliyete geçecek ancak ustalar şimdiden Kocaeli’de. Bunun sebebi de inşa sürecinde ustaların işe müdahale etmesini ve kendi çalışma ortamlarını kendilerinin hazırlamasını istemem. Mesela pide yapacak olan usta kendi fırınının inşaatını kendi istediği gibi yaptıracak. Ben ustaların tamamını restorana ortak ettim. Beni benim. Kira almayacağım hiçbirinden. Ay sonunda karı bölüşeceğiz, eti de Vadi Besicilik’ten alacaklar. Sermayeyi de ortaya ben koyuyorum. Buradaki amacım herkesin işine sarılmasını sağlamak. Ben 2 Adana ustası getiriyorum. Türkiye’de o iki isim üzerine kebap yapabilen yok. Ben pide ustaları getiriyorum, Adana ve pide işleri için özel, alanında yetenekli ustalar gelecek.

hayvan-(5).jpg

Hem göze hem mideye hitap edecek

Restoranımızda kıyma makinesi olmayacak. Köfte dahil etlerin tamamı özel zırhla çekilecek. Tabi bunlar hep sanat isteyen işler. Mesela bacanağımın Malatya’da fırını var. O fırını kapattırdım ve onu buraya getirdim. Restoranda o ve ailesi sadece ekmek pişirecek. Kahvaltı için özel ufak peynirli ekmekler, etli ekmekler, yağlı ekmekler hazırlayacak. Kendi ekmeğimizi üreteceğiz ve restoranımızda servis edeceğiz. Hafta sonu kahvaltılarımız açık büfe olmayacak. Çeşitli bölgelerin meşhur yemeklerini getireceğiz. Öyle bir organizasyon yapacağız ki hem gözünü hem midesini doyuracağız.

 

Kocaeli’de faaliyet gösteren restoranlar ile nasıl bir farkınız olacak?

Restoranın ismi Rayiha olacak. Farsça’da hoş koku anlamına geliyor. Türkiye’de artık her şey standart olmuş. Kent lokantası, semt lokantası. Bilmem ne. Bir de değişik bir markamız olsun dedim. Bu sebeple ismi Farsça olarak belirledim. Bir rakibimiz olacağını pek sanmıyorum. Ben bir restorancının iyi olabilmesi için kestiği eti görmesi, bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilmiyorlar. Bizim bu konuda büyük bir farkımız olacak. Biz hayvanlarımızı yapacağımız yemeğe göre besleyeceğiz. Mesela düve besleyeceğiz, yağlandıracağız o hayvan steak olarak kullanılacak. Ben Nusret’in kestiği hayvanları gördüm. 600 kiloluk düveler kesiyor. Ben de Nusret’e çok hayvan verdim zamanında. İyi tanışıyorum. O yemekler için özel hayvanlar beslenmesini ister. Ben de elimdeki gücün, lezzetin farkındayım ve bunu Kocaelililere sunmak istiyorum.

rahat-(3).jpg

Fiyatlar herkesin bütçesine göre olacak

Burada kimse tek başına 100’lük olup gitmeyecek. Onu söyleyebilirim. Şimdi bizim Malatya’da özel yemek tabakları var. Bu tabakta hemen her lezzet yer alıyor. Bu tabak 25-30 lira arasında satılıyor. Biz bu tabağı daha da genişleteceğiz. Ufak ufak lezzetlerimiz yer alacak içinde ve yiyen herkes doyacak. Bizim düşüncemiz maksimum 50 liraya bir kişinin karnını doyurup, en lezzetli etleri tadıp restoranımızdan ayrılması.

 

İlerleyen dönemde Kocaeli için yeni projeleriniz var mı?

Gayet tabi. Kocaeli Üniversitesi’nin karşısında bir yurt inşa ediyorum şimdi. En kalitelisini yapmak için çabalıyorum. İddia ediyorum ki Türkiye’de yok öyle bir yurt. İçinde yüzme havuzu var, saunası. Fitness salonu, buhar odası mevcut. Kuaför salonu ve kafelerimiz bile var. 500 kişi kapasiteli olacak bu yurt sadece kız öğrencilere hizmet verecek. Ben bu işe girmeden önce diğer yurtları araştırdım. Bizim yatırımcımızdaki mantık şu; ilk önce yarım yamalak yapalım işi. İnsanları içine sokalım. Para kazandıkça ilerleriz. Fakat bu mantık yürümüyor. Nuri AKÇAHARMAN

tesis-004.jpg

yem-001.jpg

#

01 Ağu 2017 - 11:27 Kocaeli-

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

İSMAİL AY - Geçen sene gitmek nasip oldu Osman Yıldız Atkadaşım sayesinde,

İnanılmaz bir tesis hiç elinizi sürmeden Kurbanlıklar kesiliyor koli yapılıp size teslim ediyorlar,

Sadece Kurban Kesilirken Dua etmede sorun oluyor hangi kurban kesildiği zor anlaşılıyor,

Restorant içinde çok aşırı lüksten ziyade herkesin gidebileceği makul fiyatlarla satış yapılan bir Mekan olursa daha iyi olur para nasıl olsa kazanılıyor..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ağustos 11:27