Varsa annesine çöp tenekesi dedirtecek, buyursun gelsin!

Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününü “Anneler Günü” olarak kutluyoruz.

Peki annelerimize adanan bu özel gün nasıl ortaya çıktı, ne zamandır kutlanıyor hiç merak ettiniz mi? 
Kökeni Sümerlere kadar dayandırılan “Anneler Günü”yle ilgili ilk resmi kutlama önerisi, 1872’de Amerikalı Julia Ward Howe’den geldi. 
“Barışa adanan gün” olarak Anneler Günü ilk kez Boston’da düzenlenen bir yürüyüşle kutlandı. 1907’de Philadelphia eyaletinden Anna Jarvis, annesinin ölüm yıl dönümü olan mayıs ayının ikinci pazarının “Anneler Günü” olarak kutlanması için bir kampanya başlattı. Amerikan Kongresi 1914’te bu günü tatil ilan ederek, tüm dünyada bir geleneğin başlamasını sağladı. 

***
Türkiye’de de, 5 Mayıs 1955’te, Türk Kadınlar Birliğinin girişimiyle, her yıl Mayıs ayının ikinci pazar gününün “Anneler Günü” olarak kutlanmasına karar verildi. 
1955 yılında, yılın annesi Nene Hatun seçildi. 
93 Harbi’nde 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) Erzurum Aziziye Tabyaları’nın savunmasına genç bir gelin iken katılan Nene Hatun, Erzurum’da 22 Mayıs 1955’te zatürree hastalığından dolayı 98 yaşında vefat etti.

***
Bugün Anneler Günü… 
Anneler kutsal varlıklardır… 
Aşağıda size yaşanmış bir olayı aktarmak istiyorum… 
Bu olayı okuduğunuzda anneniz aklınıza gelecek ve ona daha çok sarılmak isteyeceksiniz… 

***
“Henüz çok gençken kocasını kaybetmiş, ondan kalan tek oğlunu yetiştirmek için dişini tırnağına takarak çalışmıştı. 
Onu kimseye muhtaç etmeden okutabilmekti arzusu. 
Bu hayallerle geçirdi günlerini. 
Gençti, güzeldi ama geri çevirmişti evlenme tekliflerini; oğlunu yaban ellere vermemek istiyordu. 
Başkalarına çamaşır yıkadı, temizlik yaptı, oğlunu hiçbir şeye muhtaç etmedi. 
Oğlu okuyacaktı, mesleğini eline alınca artık kalan ömrünü yavrusunun yanında geçirecekti. Bu hayallerle geçti yıllar, bu hayalle bitti yıllar… 
Nihayet oğlu hukuk okudu, hâkimlik görevine başladı. 
Anne sevincinden yere göğe sığmıyordu. 
Sıra oğluna layık kız bulmaya geldi, bunu da bulunca artık gözleri arkasında kalmayacaktı.
Tam istediği gibi bir kız buldu. 
Dışını görüyor, içinden haberi yoktu. 
Seviyordu gelinini öz evladı gibi. 
Bir an önce düğün olsun istiyordu. 
Sanki kendi evlenecekti. 
Bir an önce taşınmak istiyordu yeni evlerine; artık bir köşeye oturup torunlarını sevecek, geçmiş onun için tatlı bir hatıra olacaktı.

***
Nikah gününe 1 ay kalmıştı… 
Damat, gelini alarak yeni evlerine yerleşecek, eşyaların yerlerini ayarlayıp ölçülerini alacaklardı. Bütün eşyaların yerleri ayarlanmış, tek tek güzel bir görüntü kazandırılmıştı. 
Bu sırada gelin kız nişanlısına dönerek “Cihan! Böyle güzel oldu ama şu Çöp Tenekesini nereye koyacağız?” Şaşırdı genç adam, hayret dolu sesle” Koskoca evde bir çöp tenekesini koyacak yer bulamıyor musun?”
Tezgahın altına koy! 
“Yok yok hiç olur mu” 
Balkona koyarsın? 
“Oraya da hiç uymaz” 
Yahu çöp tenekesini koyacak yer bulamıyor musun?” 
“Onu demiyorum canım ANNENİ diyorum ANNENİ!”

**
Genç kızın ağzından çıkan cümleler genç adamın kalbine işlemiş, beynini döndürmüştü. 
Varlığında baş tacı olan annesi, kendisi için el kapılarında çalışan annesi demek bir çöp tenekesi yerine koyuyordu. 
Demek annesi çöp tenekesiydi. 
O çile kâr o fedakar kadını, canı gibi sevdiği annesini koyacak yer bulamıyordu… 
Hayat arkadaşı olan kız da, anasına çöp tenekesi diyordu!
**
Tek kelime konuşmadı, eve dönünce de bir şeyden bahsetmedi; Zavallı anne gelinin kendisi hakkında düşündüklerinden habersiz nasıl olduğunu soruyordu durmadan, onu övüyordu. Acı acı güldü bu durum karşısında genç adam.
**
Nihayet nikah günü gelmişti. Bütün hazırlıklar bitmiş, arabalar dairenin yolunu mekan tutmuşlardı. Salon ağzına kadar doluydu. Dışarıya taşan davetli kulesinde heyecan kol geziyordu, yeni evlilikleri görebilmek için.
**
Ve memur geline sordu:
“Kızım ! Ahmet oğlu Cihan’ı zevceliğe kabul ediyor musun?”
 “Evet”
“Peki oğlum sen Zeynep kızı Zeliha’yı zevceliğe kabul ediyor musun?” “Hayııırr. Etmiyorum”
**
Salonu ayağa kaldırdı bu ses. Gözlerinde hayret ifadesiyle herkes şok geçirmiş gibi erkeğe, Cihan’a bakıyorlardı.
Memur şaşırmıştı: “Peki şimdiye kadar neredeydin”
“Efendim! Babam beni küçük yaşlarda bırakıp vefat etti.
Annem dışarılarda çalışarak gençliğini bana harcadı ,çalıştı ve çabaladı.
Giymedi giydirdi, yemedi yedirdi.
Beni büyüttü okutup adam etti.
Annem benim yanımda oturacak, rahat edeceği zaman bu gördüğünüz gelin hanım annemi bir çöp tenekesi yerine koyarak evde onu koyacak yer bulamıyor.
Annemi bir çöp tenekesi olarak görüyor ve istemiyor.
Benim annemi istemeyen, ona o şekilde muamele yapan kadını bende istemiyorum.
“Varsa annesine çöp tenekesi dedirtecek, buyursun gelini alsın!”

***
Yerinden kalkarak annesini aldı, hayret ve gözyaşları içerisinde salondan ayrıldı.
Bu olaydan sonra gelin kız evine döndü ve aradan 20 yıl geçmesine rağmen evlenememiş. (Alıntı:  www.secmehikayeler.com) 

***
Canım annemin ellerinden öperken, bir gün değil, her gün hatırlanmaları temennisiyle Anneler Günü kutlu olsun… 

5 ayda 90 bin trafik kazası meydana geldi

Medya Takip Ajansı Interpress, trafik kazalarıyla ilgili çarpıcı bir rapor açıkladı. Türkiye’de trafiğe çıkan araç sayısı bu yıl 20 milyonu geçerken, yılbaşından bu yana ülkemizde 90 binden fazla trafik kazası meydana geldiği belirlendi. Bu kazaların 500’den fazlası ölümlü, 35 bine yakını ise yaralanmalı kaza olarak kayıtlarda yer alırken, söz konusu kazalarda 600’den fazla kişinin hayatını kaybettiği saptandı. Meydana gelen trafik kazalarında 50 binden fazla vatandaşımızın da yaralandığı tespit edildi.

Körfez’de eğitime destek

Körfez’de hizmet veren okulların çatısının onarımından, boyasından badanasına, çevre düzenlemesinden, spor tesislerine kadar birçok konuda destek olan Körfez Belediyesi, eğitim kurumlarına da destek veriyor… Eğitime verilen desteği önemsiyorum… Her nereye destek verirseniz verin, ama eğitime desteği hiçbir zaman unutmayın. Körfez Belediyesi önceki gün okuldan gelen talep üzerine Yarımca Anaokulu’nun su gideri tamir etti. Okul yönetimi belediyeye memnuniyetini dile getirdi. 

 

Dilenciler için 153’ü arayın!

Zabıta ekipleri, Gölcük’te cami önleri, üstgeçitler ve Gölcük çarşısı civarında yoğun olarak görülen vatandaşların dini duygularını istismar eden dilencileri topladı. Adres ve kimlik tespiti yapılan dilencilerin üzerinden çıkan bozuk paralar da zabıtalar tarafından tek tek sayıldı ve tutanakla kayıt altına alındı. Zabıta ekipleri, vatandaşların duygularını istismar ederek dilenciliği bir meslek haline getirmiş bu ve bu gibi kişiler ile ilgili olarak 153 numaralı hattın aranarak şikayette bulunulmasını istedi. İstediğiniz kadar arayın, nafile… Önceden Türk dilenciler vardı, şimdi de Suriyeli dilenciler piyasaya çıktı… 

Sima Vakfı’ndan Laz Kültürü atağı

Sima Vakfı Başkanı Orhan Bayramin, başkan yardımcısı Aziz Cengiz ve yönetim kurulu üyeleri Nevin Gülen ve Gülin Başak, önceki gün Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın’ı makamında ziyaret etti. Başkan Bayramin, Büyükakın’dan Laz kültürünü ve dilini yaşatmak için yaptıkları projelere destek istedi. 

Seyfettin Karamızrak  öğrencilerle buluştu 


Gölcük Belediyesi, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü Gölcük’te Öğrenci Olmak Projesi kapsamında Okur Yazar Buluşması’na yazar Seyfettin Karamızrak oldu.Karamızrak, Üşüyen Düşler adlı şiir kitabı ile Adnan Menderes İmam Hatip Lisesi 10. ve 11. sınıf öğrencileriyle bir araya geldi. Karamızrak, öğrencilere kişisel ve mesleki tecrübelerini aktarırken, yayınladığı şiir kitabından da eserlerini okudu. Program, öğrencilerin Seyfettin Karamızrak’a kitaplarını imzalatmasıyla sona erdi. Bu projenin eğitime katkı sağladığını düşünüyorum. 

Denlikol başkan seçildi

Gölcük Kültür Dernekleri Platformu’nun Kadın Kolları önceki gün yapılın toplantıda belirlendi.  Bayanların kendi aralarında yaptığı görüşmelerin ardından Kadın Kolları Başkanlığına Ayşe Denlikol, Başkan Yardımcılığına Mürvet Kocatürk, üyeler İlknur Demirkesen, Satı Aydın, Esma Sayar ve Emine Dandal seçildi. Başkan Denlikol ve yönetim kuruluna başarılar diliyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler