Yakup Yıldız: Düğmeye basamayan mezun öğrenciler var

İl İstihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısı Valilik binasında bulunan Karamürsel Alp Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Vali Hasan Basri Güze...

İl İstihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısı Valilik binasında bulunan Karamürsel Alp Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Vali Hasan Basri Güzeloğlu katılım göstermezken toplantıya Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set başkanlık yaptı. Karamürsel Alp Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen İl İstihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısına İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgün, Türk İş İl Temsilcisi Yakup Yıldız, Hak İş İl Temsilcisi Şerafettin Koç ve İl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Kadir Durmuş katılım gösterdi.

 

İSTİHDAM ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Sanayi kenti olan Kocaeli’de istihdam önemli bir konudur diyen Vali Yardımcısı Set “Kentimizin istihdam durumuyla alakalı yıl boyu büyük bir çalışma ortaya koyulmaktadır. Belediyelerimiz ve diğer kurumlar vatandaşlarımızın istihdamı için meslek kursları açmaktadırlar. Özel kuruluşlarda yine kurslar açarak kalifiye eleman yetiştirme çalışmaları yapmaktadır. Fakat nitelikli iş gücüne ulaşılabilmiş değil. Bu talebi karşılamak için Valilik, belediyelerimiz ve tüm kurumlarımız bu konuları değerlendirme gayretinde çalışmalar yapıyor” dedi.

 

BİN KİŞİLİK GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Toplantıda konuşan İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz önümüzdeki dönem hayata geçirmeyi planladıkları projelerle ilgili “KOÜ, kent konseyi, büyükşehir belediyesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile kurumumuz arasındaki işbirliği kapsamında kasım içerisinde başlayıp 2017 yılında da devam edecek olan yaklaşık bin kişilik girişimcilik eğitiminin düzenlenmesi planlanmıştır. Okullarımızda 8. Sınıf öğrencilerine meslek seçiminin önemine dair,  12. Sınıf öğrencilerine de iş arama teknikleri hakkında seminerler vermeyi de planlıyoruz. Ayrıca 2016 yılı işgücü eğitim planında 31 meslek grubunda 9 bin 385 kişiye eğitim vermeyi de planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

BAŞVURU RAKAMLARI

İŞKUR verilerine göre 2014 yılında kuruma 66 bin 683 kişi başvururken, 20 bin 724 kişi işe yerleştirildi, İşsiz sayısı ise 69 bin 260 olarak belirlendi. 2015 yılında ise 67 bin 696 kişi başvuru yaparken bu kişilerden 26 bin 35 kişi işe yerleştirildi. Kayıtlı işsiz sayısı 50 bin 418 kişi olarak açıklandı. 2016 Eylül ayı verilerine göre ise kuruma 66 bin 761 kişi başvururken bu kişilerden 18 bin 729 kişi işe yerleştirildi. İşsizlik sayısı rakamı ise 54 bin 211 olarak kayıtlara geçti.

 

İŞSİZLİK BAŞVURULARI VE ÖDEMELER

İşsizlik başvuruları ve ödemelere bakıldığında ise 2014 yılında 27 bin 630 kişi işsizlik başvurusunda bulundu. Bu kişilerden 13 bin 303 kişinin başvuruları reddedilirken, 14 bin 327 kişinin başvurusu kabul edildi. 2014 yılında 55 Milyon 800 bin 311 TL işsizlik ödemesi yapıldı. 2015 yılında ise 36 bin 606 kişi işsizlik başvurusunda bulundu. Bunların 20 bin 633 kişinin başvurusu reddedildi. 15 bin 973 kişinin başvurusu kabul edildi. 2015 yılında 76 milyon 950 bin 812 TL işsizlik ödemesi yapıldı. 2016 Eylül ayı verilerine göre ise 35 bin 366 kişi işsizlik başvurusunda bulundu. 21 bin 387 kişinin başvurusu reddedildi. 13 bin 979 kişinin başvurusu kabul edildi. 2016 Eylül ayı verilerine göre 83 milyon 216 bin 864 TL işsizlik ödemesi yapıldı.

 

MESLEK EDİNDİRME KURSLARI

Meslek edindirme kurslarına bakıldığında ise, 2015 yılında 7 bin 185 kişiye mesleki eğitim verilirken, 5 bin 347 kişiye kurs içi hizmet verildi. 2016 yılı içerisinde 13 bin 380 kişiye eğitim verilmesi planlanırken 6 bin 749 kişiye kurs içi hizmet verildi.

 

İŞKUR İLE ÖRNEK PROJELERİMİZ VAR

Toplantıda söz alan Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Haluk Görgün, “Üniversite mezunu olup iş bulamayanları Yazılım alanına ve sektöründe yer alan meslek kollarına yönlendirerek donanımlarını arttırmak istiyoruz. Gebze Teknik Üniversitemiz içerisinde bu eğitimler tamamlandı. Yakından ilgilendik mezunlarımızı verdik. Çeşitli ARGE merkezlerinde yazılım alanında bu gençlerimizi yönlendireceğiz. İnşallah bunlar işe başladığında projemiz başarıya ulaşacaktır. Çalışan mezunlarımız yeni bilgi ve beceri ile öne çıkarlarsa ilimiz özelinden ülkeye yayılacak bir proje. Çok yakında bilişim alanında dünya devi olan firmaları görebileceğimiz bir bilişim vadisi platform çalışmasında sona yaklaşıyoruz. İŞKUR ile örnek bir projemiz var. Özellikle OSB’lerde bulunan büyük firmalarla yerinde eğitim uygulamaları yapıyoruz. Yaklaşık 150’ye yakın projemiz var. Bölge gençleri ve sanayicilerimize de hizmet ediyoruz” dedi.

 

PRATİKTE ÖĞRENCİLER ACAYİP YETERSİZ

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgün’ün ardından konuşan Türk-İş İl Temsilcisi Yakup Yıldız, “Eğitim geçmişte daha kaliteliydi. Öğretmenler atölyeleri bizlere emanet ederdi. Teorik bilgi var ama pratikte öğrenciler acayip yetersiz. Makinen başında düğmeye basamayan mezun öğrenciler var. Bu sanayi İŞKUR’un açtığı kurslarla nitelikli eleman yetiştirmesi mümkün değil. Nitelikli İş gücü açısında tekrardan bu konunun ciddiye alınmasını talep ediyorum” dedi. Serkan BORLAK 

#

26 Eki 2016 - 15:27 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.