Yapamadınız …

İzmit’in trafiği her geçen gün daha da içinden çıkılmaz duruma geliyor. Çok yakın bir gelecekte yollarda, birçok noktada trafik kilitlenecek, motorlu araçlar hareket edemez durumda kalacaktır. Bu kadar nüfus, bu kadar araç, bu kadar kısıtlı yol ile bunun olması, gerekli tedbirler alınmazsa kaçınılmazdır. Öyle ki kimse trafik sıkışıklığı nedeniyle arabasını kent içinde kullanmak imkanı bulamayacaktır.

**

Bu trafik kargaşasından kurtulmanın yolu, kent içinde herkesin faydalanacağı türden sağlıklı, rahat ve ucuz ulaşım imkanının sağlanmasıdır. Aklınıza hemen şu yeşil otobüsler gelmesin. Biniş ve iniş yeri yol seviyesinden kırk santimetre  kadar yüksek olan araçlarla bu mümkün değildir.

**

Sağlıklı, rahat ve ucuz ulaşım nasıl sağlanacak? Akla ilk gelen, ekonomik yönüyle ve hava kirliliği açısından raylı sistemdir. Ama halihazırdakinin çare olmasını beklemeyiniz. Çünkü yapılmış olan hat bugünkü haliyle Yahya Kaptan ile kent merkezi ulaşımı dışında pek işe yaramayacaktır. Bunun nedeni döşenen hattın Derince tarafındaki uç noktası yanlış yerdedir: SEKA camisinin batı tarafında yerleşik kentlinin çok büyük kısmı bu raylı sistemi kullanamayacaktır. Örneğin benim oturduğum Şirintepe’den kim bu raylı sistemin geçtiği bir noktaya yayan gidecektir. Böyle durumlarda sadece uç noktaların isabetle seçimi de yeterli değildir. Raylı sistem Avrupa kentlerinde olduğu gibi nüfusun yoğun olduğu yerlerde kilit noktalara bağlantılı olmalıdır.

**

İzmit’in trafik düzeni açısından ağlanacak halinin bir nedeni de araba park yeri konusundadır. Aslında bu kentte her yere araba park etmek mümkündür!... Ben, yeni yapılan tramvay hattında, iki ray hattı arasına bile park eden arabalar gördüm ve fotoğrafladım. Bu kentte paran varsa ve inanmayacaksınız ama arabanızın flaşörleri çalışıyorsa araba park yeri için sorun yoktur. Para konusu iki türlüdür; Birincisi Heykel’in oradaki otel gibi 150 m2’lik bir kamusal alanı, yolun bir kısmını da içine alacak şekilde, para verip Belediyeden kiralarsınız. Oraya babalar dikip, zincirle çevirip yayalara bile yasaklayabilirsiniz. İkincisi, yol kenarında park etme için ayrılan yere para ödemektir. Bu kentte, önceden trafik kanun ve nizamlarına göre araba park edilmesi uygun olmayan ve bu nedenle yasak olan yol şeritleri paralı olunca trafiği önlemez! konuma gelmiştir. Dünyanın başka yerinde böyle bir uygulama görülmemiştir. Dün yasak, bugün paralı olunca uygun.

**

Flaşöre gelince… Bu halkın büyük çoğunluğu flaşörü çalışır durumda iken  istenilen her yere araba bırakmanın normal olduğuna inanmaktadır. En berbat, en olumsuz yere park edilmiş araba flaşörleri çakıyorsa trafiği engellemez ! Gidin cadde ve sokaklarda gezin… Her yerde, trafik açısından en sakıncalı yerlerde flaşörleri çalışır durumda park edilmiş  arabalar görürsünüz. Geçenlerde İstasyon otelinin karşısında otobüs bekliyorum. Adam arabasını durak levhasının tam altına bıraktı. Arabadan inen ikinci kişi ”Burası uygun değil” dediğinde arabayı kullanan “Merak etme, flaşörleri açık” diye cevap verdi. İşte bu kadar!

**

Ama önemli bir şeyi yapamadınız; Elinizde trafik düzenini yenileme imkanı varken “Yürüyüş yolu” denilen “Zehirlenme” yolunu bütün araçlara kapatarak Avrupalı olamadınız. Çok yazık…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Necdet Güler - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler