Yapılandırmalar KSMMMO’da konuşuldu

Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (KSMMMO), Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü birlikteliğinde düz...

Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (KSMMMO), Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü birlikteliğinde düzenlenen toplantıda vergi yapılandırması ödemeleri konusu ele alındı. Buna göre 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamında ilk iki taksitin ödeme sürelerinin uzatılması ile ilgili olarak bilgilendirmede bulunuldu. Odanın konferans salonunda gerçekleşen toplantıya, KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen, Kocaeli Vergi Dairesi Başkan Vekili Halil İbrahim Temiz, SGK İl Müdür Yardımcısı Nasır Durmaz ile ilgili birimlerin yöneticileri katıldı. Toplantıda ilk olarak 6736 Sayılı Kanun’un mükelleflere neler kazandırdığı konusu ele alındı ve yapılandırılan tutarların peşin veya ilk taksit ödeme sürelerinin de 30 Kasım 2016 tarihinde sona erdiği belirtildi. Toplantıda katılımcılara şu bilgiler verildi:

 

“KANUNDAN YARARLANILABİLİR”

Bazı vatandaşlar, Kasım 2016 ayında ödemelerini yapmamaları nedeniyle kanundan yararlanma haklarını kaybetti. Ancak kanuna eklenen geçici bir madde ile kendilerine son bir şans verildi. Yapılan düzenleme gereğince, yapılandırması bozulan vatandaşlar, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödeyebilecek. Böylece kanundan yeniden yararlanma imkânına kavuşmuş olacaklar.

 

TAKSİTLER ÖTELENDİ

Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini tercih ederek yapılandırılan tutarları ödemeyen vatandaşlar, yine 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemelerini peşin yaptıkları takdirde peşin ödeme indiriminden yararlanabilecekler. 6736 Sayılı Kanun kapsamında 2017 yılının ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme süreleri dörder ay uzatıldı. Buna göre, ocak ayında ödenmesi gereken taksitler mayıs ayında, şubat ayında ödenecek taksitler de haziran ayında ödenecek. Diğer taksitler de aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren dörder ay uzamış olacak.

 

ZOR DURUMDA OLANLARA FIRSAT

İlgili kanunun getirdiği önemli şartlardan biri de taksit ödeme süresince tahakkuk eden vergilerin gününde ödenmesi konusu. Cari dönem ödeme şartını ihlal edenlere de hak verilmiş ve bu mükellefler cari dönem yükümlülüklerini 31 Mayıs 2017 tarihi sonuna kadar yerine getirerek ya da çok zor durumda olmaları nedeniyle bu yükümlülüklerini yerine getiremediklerini tecil başvuruları ile belirterek kanundan yararlanmaya devam edebilecekler.

 

ÖDEME ZORUNLULUĞU VAR

Söz konusu kanunun getirdiği imkânlardan yararlanmaya devam edilmesi için mayıs ayında yapılması gereken ödemeler de büyük önem taşıyor. Zira 6736 Sayılı Kanun’dan yararlanabilmek için getirilmiş olan önemli şartlardan biri de ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. Kanun hükümlerine göre borçlarını yapılandıran mükelleflerin, peşin veya ilk iki taksit ödemelerini her şekilde 31 Mayıs 2017 tarihi sonuna kadar yapmaları gerekiyor.

 

BU ŞANS SON OLACAK

Kanun kapsamında ilk taksitlerini Kasım 2016 ayında ödeyen mükellefler de ikinci taksit ödemelerini 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapabilecek. İlk taksitlerini süresinde ödemeyen kişiler ilk taksitle birlikte ikinci taksitlerini 31 Mayıs 2017 tarihi sonuna kadar ödemedikleri takdirde kanundan yararlanma hakkını kaybedecekler. Özellikle birikmiş borçların ödenmesine büyük kolaylık sağlayan 6736 Sayılı Kanun’dan yararlanmak için tanınmış olan bu son şansın kaçırılmaması gerekiyor.

 

SGK’DA DA UZAMA VAR

SGK yapılandırması yapan ancak çeşitli nedenlerden ötürü 31 Aralık 2016 tarihinde ilk taksiti ödemeyen kişiler, bu ödemelerini yine gecikme zammı ile birlikte 31 Mayıs’a, şubat ayında ödenecek olan ikinci taksiti 4 ay uzatılmış olarak 30 Haziran’a kadar ödeyebilecekler. Bu uzatılan süre sonuna kadar herhangi bir faiz uygulanmayacak. Ayrıca diğer taksitler için de ödeme süreleri 4 ay uzatıldı. Bunun yanı sıra, peşin ödeme ve indirimden yararlanmak için müracaat eden, ancak çeşitli nedenlerle kasım sonuna kadar ödeme yapamayanlar da, mayıs sonuna kadar peşin ödemelerini yaptıkları takdirde indirimden yararlanabilecekler.

#

22 May 2017 - 14:50 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.