Yaz aylarında böcek ısırmalarına dikkat!

Yaz aylarında görülen hastalıkların başında böcek ısırıklarının geldiğini belirten Dr. Saraçoğlu, “Böcek ısırıklarından korunmanın en önemli yöntemi...

Yaz aylarında görülen hastalıkların başında böcek ısırıklarının geldiğini belirten Dr. Saraçoğlu, “Böcek ısırıklarından korunmanın en önemli yöntemi mümkün olduğu kadar kapalı kıyafetler seçmektir” dedi.

 

Yaz aylarında özellikle kamp veya yeşil alanlarda konaklayanlar da böcek ısırıklıkları oldukça sık görülmektedir. En sık pire, kene, sivrisinek ısırığı görülür. Pire ısırıkları birkaç taneden yaygın alerjik döküntüye benzer döküntülere kadar değişen tablolara neden olabilir. Kene ısırığı, kan emici bir böcek tarafından olması ve salyasında barındırabildiği bakteri ve virüslerini bulaştırması nedeniyle önemlidir. Deri hastalığı olarak Kene ısırığı ile en sık Lyme hastalığı gelişir. Bu hastalıkta da bir virüsün etken olduğunu biliyoruz. Sivrisinek ısırığı sonrası hepatit, sıtma gibi bulaşıcı hastalıklara da rastlanabilir.

 

Bu nedenle böcek ısırıklarından korunmanın en önemli yöntemi mümkün olduğu kadar kapalı kıyafetler seçmektir. Açıkta kalan alanlara ise böcek kovucu krem, losyonlar uygulanarak korunulabilir. Fakat tüm önlemlere rağmen özellikle sivrisinek ısırığına maruz kalan kişilere bir Dermatolog olarak önerim; bu tip ısırıklar, kanamaya veya enfeksiyona yol açacağı için bu bölgeyi kesinlikle kaşımamanız gerekir. Bol sabun ve suyla temizlemelisiniz. Bunun dışında şişmeyi ve kaşınmayı azaltmak için de soğuk kompres uygulanmalı veya kalaminli losyonlar sürmelisiniz. Kene ısırmalarından ise; Bir cımbızla, kenenin başını tutup ayırın. Bunu yaparken kenenin karnını sıkıştırmamaya dikkat edin. Keneyi tutup hemen çekin ve alkolle dolu bir kaba atın ve doktorunuza gösterin. Keneyi ayırdığınız alanı sabun ve suyla yıkayın. Alkol veya antibiyotikli merhem sürün. Keneyi sökmek için vazelin veya kibrit çöpü kullanmayın.

#

21 Haz 2015 - 09:59 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.457.725 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.