• BIST 107.212
  • Altın 151,535
  • Dolar 3,6828
  • Euro 4,3280
  • Kocaeli : 21 °C
  • İstanbul : 25 °C
  • Sakarya : 21 °C

Yaz ishaline dikkat!

Yaz ishaline dikkat!
Yaz ishali, çoğunlukla yiyecek ve içeceklerdeki mikropların neden olduğu bir ishal durumudur.

Mide üşütmesi denilen bir hastalık yoktur, böyle adlandırılanların hemen hepsi mikrobiktir. İshallerin az bir kısmı beslenme alışkanlığındaki değişmeye veya aşırı meyve-sebze tüketmeye bağlıdır.

 

Mikroplar genellikle sıcak ortamlarda daha iyi ürediklerinden dolayı yaz mevsiminde yiyecekler içinde daha çok bulunurlar. Yaz ishaline virüs, bakteri veya parazit sınıfından birçok mikrop sebep olabilir.  


Yaz ishalleri genelde hafif veya orta ağırlıkta seyreder ve birkaç gün içinde iyileşir. Ancak nadir de olsa ağır seyredecek olursa aşırı su kaybına bağlı ölümlerin sebebi olabilir.

 

İshalde en büyük tehlike sıvı ve elektrolit kaybıdır. Sıvı kaybı çok miktarda olacak olursa şok ve akabinde ölüme neden olabilir. Özellikle çocuklarda sıvı kaybına bağlı şok daha çabuk gelişir. İshal olan çocuğun gözleri ve bıngıldağı çöker, dudakları ve ağzı kurur, daha seyrek ve koyu idrar yapmaya başlar, ağlarken gözyaşı akmaz ve uykuya eğilimi olmaya başlarsa önemli derecede sıvı açığı var demektir. Bu sebeple tedavide öncelikle sıvının ve elektrolitlerin yerine konması gereklidir. Beraberinde veya sonrasında etkene yönelik tedaviye de başlanır. Hafif-orta seyirli ve kusmanın olmadığı ishallerde sıvının ağızdan alınması yeterli olurken, ağır sıvı kaybının olduğu veya kusma sebebiyle ağızdan yeterli sıvının alınamadığı durumlarda damardan serum uygulaması ile sıvı kaybı karşılanmalıdır.

 

Yüksek ateş, kusma ile beraber, kanlı, mukuslu veya bol sulu dışkılama ile beraber olan ishaller ile 6 aydan küçük çocuklarda görülen her türlü ishal önemlidir ve hekim kontrolünde takip ve tedavi edilmelidir.

 

Yüksek ateş ve kusmanın eşlik etmediği, kısa süreli, yumuşak veya az sulu dışkılamalı ishallerde başlangıçta ishal diyeti uygulanabilir. Ancak iyileşmenin görülmediği ve rahatsızlığın arttığı durumda yine hekime müracaat edilmelidir.

 

İshal durumlarında yapılan hatalardan birisi hastanın kendi kararıyla antibiyotik veya ishal kesici ilaç kullanmasıdır. Aslında çok az ishal durumunda antibiyotik kullanımı gerekmektedir ve ishal kesiciler de bazen ciddi zararlara yol açabilmektedir. Bu nedenle doktora danışılmalıdır.

 

Yaz ishalinden korunmak için;

  • El hijyeni çok önemlidir. Her yiyecek öncesi ve sonrası eller temiz su ile yıkanmalıdır.
  • Kaynağı bilinmeyen musluk, çeşme sularını içmeyiniz,
  • Çiğ yenecek besinler ve diş fırçalamak için kullanacağınız su da güvenli olmalıdır.
  • Çiğ sebze ve meyveler için güvenli su bulamıyorsanız soyarak yiyiniz.
  • Çiğ et ve deniz ürünlerini yemeyiniz.
  • Şüpheli suları 5 dakika kaynatmak güvenli hale getirir.
  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini tüketmeyiniz.
  • Pişirilmiş de olsa, oda ısısında 3 saatten daha uzun süre kalmış ve buzdolabında 3 günden fazla süredir bekleyen yiyecekleri şüpheli kabul ederek yemeyiniz.
  • Çay, kahve gibi sıcak içecekler veya ambalajlanmış meyve suları güvenle tüketilebilir.
  • Posa oranı fazla gıdaları (incir, kayısı, ham meyve vb)  aşırı tüketmeyiniz.
  • Deepfreze koyacağınız gıdaları bekletmeden, en kısa sürede koyunuz. Çünkü bekleme sırasında mikroplanacak olursa deepfreze mikroplarını öldürmez sadece üremelerini yavaşlatır, eritip yediğinizde besin zehirlenmesi yapabilir.
  • Sokak gıdalarını tüketirken (hamburger, tavuk döner, çiğ köfte, tantuni, katkılı kumpir vb), mekanı hakkında dikkatli olunuz, çünkü en sık ishaller bu gıdalardan sonra gözlenmektedir.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim