Yeni vergi affında neler var?

Vergi borçlarının ödenmesine ilişkin yeni yapılandırma stoklar , kasa ve ortaklarda görünen tutarların affı ve matrah artırımı yolu ile incelemelerden kurtulmaya ilişkin yeni yasal düzenleme meclise geldi.

Plan bütçe komisyonundan geçen metne göre yeni düzenlemede aşağıdaki hususlar yer almaktadır.

 

Hangi döneme ait borçlar yararlanıyor?

30 Haziran 2016’dan önce tahakkuk ettiği halde Kanun’un yayımlandığı tarih itibariyle ödenmemiş olan kanun kapsamındaki kamu alacakları (vergi, harç, ceza vb.), 30.06.2016 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak kesilen vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları, 30 Haziran 2016’dan önceki dönemlere ait olup kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan prim borçları yapılandırmadan yararlanacak. 2016 yılına ilişkin tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergisinin ikinci taksiti kapsam dışında tutulduğundan yapılandırmadan yararlanamıyor.

 

Gecikme zammı enflasyon oranında faiz

Alacak asıllarının tamamı ile gecikme zammı ve gecikme faizi yerine, vade tarihinden kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon artışı oranında hesaplanacak olan bedelin Yasa’da öngörülen şekilde ödenmesi halinde, vergi cezalarının tamamı, gecikme zammı ve gecikme faizinin tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

SGK prim borçları, idare para cezalarının yüzde 50’si, gecikme faizi, gecikme cezası, gecikme zammı yerine enflasyon artış oranında hesaplanacak bedel ile birlikte ödenmesi halinde, para cezalarının kalan yüzde 50’sinin, gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden de vazgeçilecek.

 

Başvuru tarihi

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin, yasanın Resmi Gazete ’de yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar başvuru yapmaları şart.

 

Yapılandırılan borcun ödenmesi

Maliye Bakanlığı’na Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini bu Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksiti bu Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen dördüncü aydan başlamak üzere 36 ayda, ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri şarttır.

 

Kasa ve ortaklardan alacak ve borçların düzeltilmesi

Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31.12.2015 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilecekler. Bu kapsamda beyan edilen tutarlar üzerinden “yüzde 3” oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenecek.

Bu düzenlemelerin meclisten nasıl geçeceğini tasarı kanunlaşınca göreceğiz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler