Yoğun ve sık yağışlar tesadüf değil!

Bu günlerde hep konuşuluyor “İnsan ne giyeceğini bilemiyor. Havalar tam düzeldi derken aniden gök gürültülü yoğun yağışlar oluyor. Bir - iki gün serin bir hava, sonra sıcak ve daha sonra yine yoğun yağış.”

Neden şaşırıyorsunuz? Çünkü bu olay kesinlikle tesadüf değil. Yani “kırk yılda bir oluşla” ilgisi yok. Olayın temelinde dünyanın iklim dengesinin  bozulması yatıyor. Bu dengeyi kim bozdu? Kim olacak, biz insanlar bozduk; atmosfere saldığımız gazlarla…Özellikle karbondioksitin atmosferdeki  oranının artışı sonucu doğal sera etkisi de arttığından küresel hava sıcaklığı yükseliyor ve iklim dengesi bozuluyor. Karbondioksitin günümüzdeki seviyesi 370 ppm’dir. (ppm, gaz halindeki kirleticiler için kullanılan bir birimdir. Milyonda kaç olduğunun karşılığıdır). 1958 yılında bulunan ilk değer 180 ppm olduğuna göre artış şimdilik %100 düzeyindedir. Artışın böyle devam etmesi durumunda 2030-2050 yılları arasında +15 olan dünya ortalama sıcaklığı +18-20 dereceye kadar yükselecek ve bunun çok olumsuz sonuçları olacaktır.

Bu konudaki bilimsel uyarıları, ekonomik gerekçelerle siyasiler başta olmak üzere kimse umursamamaktadır. Hatta bu konuda yazanları, çizenleri kimileri  “Allah’ın işine karışmak size  mi kaldı” diye sorgulamaktadır.

Yağışlar konusunda neler olacağını daha önce bilim adamları çeşitli yayınlarda net olarak ortaya koymuştur: Bunlardan biri  Bellouard isimli bilim insanıdır. Kendisi daha 1977 yılında, yani kırk yıl önce, sıcaklık artışına bağlı olarak okyanusların yüzeyinden çok yoğun buharlaşma sonucu yağışlarda ve sel baskınlarında da artış olacağını belirtmiştir.  

Yazdığı şüphe edilmeyecek şekilde gerçekleşiyor: Yapılan tespitlere göre dünyada son on yılda sellerin verdiği zararlar ondan önceki otuz yılda olandan daha fazladır. Yurdumuzda da son yıllarda sel baskınlarının sayısı çok artmıştır.

             Ama burada dikkat edilmesi gereken bir başka durum var: Dünya bazında ele alındığında yağışların toplam miktarının artmasına karşın  öncesine göre daha az yağış alan bölgeler de bulunmaktadır. Hatta bazı yerlerde yağış noksanlığı kuraklığa bile neden olmaktadır. Türkiye’de de aynı durum söz konusudur. Bazı yörelerde yağış miktarında belirgin  düşüş görülmektedir. İzmit’te  büyük sel baskınlarına neden olabilecek yoğun yağışların olması coğrafik konumu nedeniyle her zaman  beklenmelidir.

 Bu arada unutmadan belirteyim: Dünyada, üstüne düşen yağış miktarını okyanus suları dışında etkileyen bölgeler de vardır. Örneğin Amazonlarda olan yağışların %75’inin ekvatorial ormandan buharlaşmayla atmosfere yükselen su buharından kaynaklandığı belirlenmiştir. Ancak bunun çok özel bir durum olduğu açıktır.

Isınma böyle devam ederse kasırga gibi ekstrem olayların süresi ve sıklığı da artma gösterecek ve kış periyodunda kardan ziyade yağmur halinde yağışların artması sonucu yüzeysel akışın fazlalaşmasına bağlı olarak toprak erozyonu  hız kazanacaktır. Okyanuslar ve atmosfer ile ilgili çalışmalar yürüten NOAA (National Oceanic and Atmosferic Administation) gibi uluslararası kuruluşların kayıtlarına göre küresel ısınma nedeniyle son on yıllarda fırtınalar ve kasırgalar küresel bazda %10 artmıştır. Küresel ısınma okyanuslarda akıntıların ve hava akımlarının yön değiştirmesine neden olarak da iklim değişikliği yaratmaktadır.

Mevsimlerin başlangıç ve bitiş zamanlarında da değişimler olmaktadır. Öyle ki ABD’inde yapılan araştırmalarda hayvanların ilkbahar göçlerinin artık daha erken olduğu belirlenmiştir.

Sakın küresel ısınmanın sadece yağışların zamanı, miktarı ve dağılımını etkilediği gibi bir düşünceye sahip olmayınız. Başka ve yaşamsal önemi çok yüksek etkileri de olmakta ve olmaya devam etmekte. Bu nedenle bazı bilim insanları küresel ısınma yüzünden 2120 yılına gelindiğinde dünyanın yaşanır olmaktan çıkacağını ileri sürmektedir. Hemen endişe etmeyiniz, önünüzde daha 100 yılınız var!

Bir başka nokta ; Bu yağmurlu, serin günlerin kıymetini bilin. Çok, ama çok sıcak, gecikmiş bir yaz bizi bekliyor. Çünkü çok sıcak hava akımları sık sık ülkemizi etkileyecektir. Ben söylemiyorum, bilimsel olaylar bunu gösteriyor.

 

Kaynak:

  • Bellouard P. 1977.  Le climat, l’environnement et la foret de production. La foret privée. Mars-     Avril.1977.  
  • Özgener B. Küresel Isınma ve nükleer enerji. İTÜ Nükleer Araştırmalar ABD Enerji Enstitüsü. İ.T.Ü.
  • Zamberlen S., 2007. Cause ed effetti del cambiamento climatico. Estratto   “Economia e ambiente”. Anno xxvı.n.4-5.
  • Anonim. LENNTECH.  effetto-serra/soluzioni.htm#ixzz4FRcEDglF.http://www.lenntech.it/
  • Anonim, 2007-2008. Universita degli studi di Padova. Facolta di agraria. Urban forestry e stima del carbonio. Anno Accademico 2007/2008
  • Anonim. 2010.Fondazione Gas Natural.Foreste e ciclo del carbonio in italia: Come mitigare il cambiamento climatico.1.Edizione 2010. Barcelona-Espana
# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Necdet Güler - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

gökhan - Bazı şeyleri yazmak için yazıyorsunuz. Bunlar bilinen şeyler zaten. 100 yıl sonrasını değilde, şuan memleket meselelerini yazın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Haziran 17:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler