• BIST 109.058
  • Altın 151,093
  • Dolar 3,6599
  • Euro 4,3238
  • Kocaeli : 23 °C
  • İstanbul : 20 °C
  • Sakarya : 23 °C

Zeytin, zeytinyağı ve sağlık

Bilgutay Bağdat

Bugünlerde sosyal medya da abuk sabuk ve cahilane bazı yazılar geziyor. Zeytin, İsrail ağacı olduğu ve kesinlikle yok olması gerektiği hatta 3 yıllık bir süreçte yok edileceği yazıyor. Yahu biz bu kadar mı kendimizden geçmişiz. Bu kadar mı boş adam haline gelmişiz toplum olarak anlamıyorum. Zeytin konusunda yüzüme söyleyende oldu. Zeytin ağacını kestin mi bir daha yetişmesi gür hale gelmesi en az 15 – 20 yıl ister. Türkiye’deki çoğu zeytin ağacı en az 500 senelik ve hala verimli kullanılıyor. Bu ağaçları kestin mi yerine yenisi gelmiyor. Özellikle zeytin bağları yerleşim merkezlerinin hemen içinde veya üst kısımlarındadır. Böylece çok kolay imara açılan alanlardır.

Zeytin sahip olduğu besin değeri ile insan sağlığını koruyan bir mucize, sağlık saçan bir meyve, bir bitkidir. Zeytin Akdeniz, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu’nun belli kesimlerinde yetişen ve tam tamına 8000 yıldan beridir var olan ağaçtır. Yani zeytin İsrail falan filan ağacı değil. Bizden öncekilerin ve daha sonra da yerleşen atalarımızın, bizim ninelerimizin, dedelerimizin binlerce yıldır yemek olarak ya da ilaç niyetine kullandığı bir meyve ve o meyvenin özü yani yağıdır. Bunu bir kere bilmek lazım.

Çok eski çağlardan bu yana tüketilen zeytin zamanla önemini daha da arttırmış, sofralardaki daimi yerini alarak insan sağlığının önemli bir koruyucusu olmuştur. Besin değeri oldukça yüksek olan zeytin, aynı zamanda yağıyla da sağlığa olan katkısını arttırmaktadır. Sağlığa olumsuz hiçbir etkisi olmayan zeytinyağı içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu bir etki gösterir. Özellikle günümüzde kalp ve damar şikâyetlerinin çoğalması bu mucizevi besinin insan sağlığı açısından önemini daha da artırmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar zeytinin yalnızca lezzetli bir gıda değil, bunun yanında yüksek kaloriye sahip önemli bir besin kaynağı olduğunu da ortaya koymuştur.

Zeytinin yanı sıra Zeytinyağı da, önemli bir besin kaynağıdır. Zeytinyağı tüm katı yağların aksine, tüm uzmanlar tarafından başta kalp ve damar sağlığı için olmak üzere en çok tavsiye edilen yağ türü olarak bilinmektedir. Zeytin ve zeytinyağı; Kalp ve Damar Sağlığı için çok önemlidir. Kolesterol içermez 1 hafta boyunca her gün yaklaşık 2 yemek kaşığı doğal zeytinyağı tüketen insanların kolestrol düzeylerinde son derece olumlu sonuçlar elde edilir. Zeytinyağı Kanseri Önlemede de büyük rolü vardır. Yüksek oranda zeytinyağı tüketen kadınların göğüs kanserine yakalanma riski çok azdır. Zeytinyağında bulunan ß-sitosterol’ün prostat kanser hücrelerinin oluşumunu engellemede yardımcı olmaktadır ve bunun yanında zeytinyağının bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bol miktarda zeytinyağı ve sebze yiyen insanlarda, eklemlerdeki kronik bir hastalık olan romatizmal arterit (atardamar enfeksiyonu) geçirme riski azalmaktadır.

İçerdiği E, A, D, ve K vitaminleri çocukların ve erişkinlerin kemik gelişimine yardımcı olması, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri güçlendirmesi bakımından zeytin oldukça önemlidir. Zeytin, yaşlılara da özellikle tavsiye edilmektedir; çünkü sindirimi kolaydır ve minerallerle vitaminlerin vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Ayrıca minerallerin kemiklerde çökmesini sağlayarak kalsiyum kaybını da engeller. Kemikler organizmanın mineral yapılarının deposunu oluşturur ve kemiklerde mineral birikimi olmadığı takdirde kemik erimesi gibi ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan zeytinin iskelet sistemimiz üzerinde çok olumlu katkısı vardır.

Zeytinyağının içerdiği vitaminler hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar. Besinlerle beraber bedenimize “serbest radikal” denilen bazı maddeleri de alırız. Zeytinyağı başta E vitamini olmak üzere, içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle bu zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.

Şu ana kadar yararlarından yüzde birini sayamadım. Yüzyıllar Öncesinde Bildirilen Gerçek: Görüldüğü gibi bugün birçok bilim adamı zeytinyağını esas alan beslenme modelinin en ideal model olduğunu düşünmektedir.

Allah’ın pek çok ayette dikkat çektiği zeytin bitkisinin faydaları, ancak tıp biliminin gelişmesiyle keşfedilmiştir.

Hal böyle iken biz elimizde bulunan zeytin bağlarını her geçen gün azaltıyoruz. Yahu bizim ana ilacımız zeytin ve zeytinyağı. Biz neden bu kadar bize yararlı her şeyi yok ediyoruz? Acaba yok edicilik bizim içimizde mi var?

Bırakın böyle abuk sabuk işlerle uğraşmayı. İmara açmayın her yeri. Var olan binalar yeter. Yapılanı planlı yapın artık. Bizi birçok ana besin kaynağında olduğu gibi başka ülkelere muhtaç etmeyin yeter artık.

Ve kim ne derse desin sonuna kadar da inatla üzerinde duracağım.  Bu sene salamura yapmak için yine zeytin bulamazsam yine buradan haykıracağım. 

Bu yazı toplam 1510 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim