Zeytinoğlu: Açıklanan her bir gösterge daha yüksek büyümenin işareti

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkan Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeyt...

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkan Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Temmuz ayında sanayi üretiminin geçen yıla göre yüzde 14,5’luk artışı beklentilerin üzerinde çıktı. Bu üretim iklimine ilişkin politikaların yerindeliğini gösteriyor. Takvim etkisinden arındırılarak bakıldığında ise yıllık artış yüzde 25,6 ile çok daha yüksek. Geçen yıl temmuzda özellikle darbe girişiminin etkisiyle üretim çok düşük kalmıştı. Bu yıl ise baz etkisinin üzerinde bir üretim artışı görüyoruz. Sanayi üretimindeki bu umut veren artış ülkemizin GSYH büyümesini de destekleyecek” dedi. .

 

KAPASİTE KULLANIMI

Sanayideki artışın son altı yılın en kuvvetli verisi olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu; “Tabii temmuzdan sonra baz etkisi kısmen kalkacak. Buna rağmen gerek kapasite kullanımı, gerek ihracattaki artışlar, gerekse PMI imalat sanayi satın alma endeksindeki son altı aydır görülen üst üste iyileşme, sanayi sektöründeki büyümenin süreceğine işaret ediyor. Bu öncü göstergelerin işaret ettiği gibi bundan sonraki aylarda da sanayide pozitif büyüme bekliyoruz. Diğer taraftan sanayinin bir evvelki aya göre de ivme kazandığını görüyoruz. Geçen aya göre yüzde 2,3’lük artışı da olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

 

EKONOMİK BÜYÜME

Zeytinoğlu sanayi üretimindeki artışın ülke ekonomisinin büyümesinin en önemli göstergelerinden biri olduğuna dikkati çekerek, “Yılın üçüncü çeyreğine güçlü bir performansla başlayan sanayi üretimindeki artışı ekonomimiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Sanayideki üretimin üçüncü çeyrek büyümesine de güçlü bir katkı sağlayacağını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

 

TÜKETİM MALLARI

Enerji, dayanıklı tüketim malları ve sanayi malları grubundaki artışa dikkat çeken Zeytinoğlu, “Aylık olarak en yüksek artışın yüzde 3,2 ile enerji sektöründen geldiğini görüyoruz. Enerji talebindeki artış da daha yüksek bir üretim düzeyine gidiş anlamına geliyor. Geçen yıla göre baktığımızda ise en yüksek artışın yüzde 28,4 ile dayanıklı tüketim malları ve arkasından yüzde 24,1 ile sermaye mallarında olduğunu görüyoruz. Artışın kaynağının imalat sanayinden gelmesini olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

#

08 Eyl 2017 - 15:20 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.