Zeytinoğlu: Hükümet bir an önce kurulmalı

Son iki yılı seçimler nedeniyle frene basarak geçiren ülkemiz sanayicileri sanayici, terör ortamının yeniden alevlenmesiyle 2015’i ‘kayıp yıl’ olarak...

Son iki yılı seçimler nedeniyle frene basarak geçiren ülkemiz sanayicileri sanayici, terör ortamının yeniden alevlenmesiyle 2015’i ‘kayıp yıl’ olarak tarif etti. 2016 için acil harekete geçilmesi, hükümetin kurularak güven ve huzur ortamının yeniden sağlanmasını isteyen sanayiciler, adeta tüm siyasilere bir çağrı yaparak “2016 da kayıp yıl olmasın” dedi.

 

DİKKAT ÇEKİLEN NOKTALAR!

Hızla hükümet kurulması gerektiğini ve Türkiye’nin içinde bulunduğu belirsizlik ortamından bir an önce çıkmasını isteyen iş dünyası temsilcileri, “Kaybedilen zamanın telafi edilmesi için de şimdiden 2016 yılı için hedefler ve politikalar revize edilmeli; cari açık, istihdam, faiz oranları, ihracat, teşvik, inovasyon ve Ar-Ge, yabancı yatırımcılara yönelik politikalara ağırlık verilmeli” açıklamalarını yaptılar.

 

FED’İN KARARI ÖNEMLİ

Seçimden bu yana dövizin tarihi rekorunu aşması üzerine bazı iş çevreleri ihracat için ümitlenirken, özel sektörün borçlarına dikkat çeken iş dünyası temsilcileri, bu durumun 2016’nın ilk çeyreğini zorlayacağını da söylüyorlar. Her ne kadar cuma günü Fed’in faiz artırmayacağı yönünde bazı öngörüler olmuşsa da genel beklentinin Fed’in faiz artıracağı yönünde olduğunu söyleyen iş çevreleri, Türkiye’nin duruma uygun bir pozisyonu derhal almasını istiyor.

 

“GÜVENLİK RİSKİ ORTADAN KALKMALI”

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da, ekonominin yavaşladığı ve risklerin arttığı bir dönemden geçildiğini söyledi. Yaşanan gelişmelerle birlikte ülkede bir uzlaşma ortamının hala sağlanamamış olmasının da ekonomi dünyası üzerinde önemli bir güvensizlik sorunu yarattığını kaydeden Zeytinoğlu, “İçerideki siyasi belirsizlikler ve çevre ülkelerdeki önemli ticari partnerlerimizde yaşanan karışıklıklar, AB pazarındaki yavaşlama, euronun dolar karşısındaki değer kaybı gibi faktörlerden yeterince etkilenen ekonomimiz için; hükümetin hala kurulamamış olması mevcut riskleri daha da artırıyor” dedi.

 

“HÜKÜMET BİR AN ÖNCE KURULMALI”

2014 yılını düşük bir büyüme ile kapatıldığının altını çizen Zeytinoğlu, şöyle konuştu: “Yaşanan gelişmelerin ışığında gelinen noktada 2015 yılında da yüzde 3’ün altında bir büyüme öngörüyoruz. Bu oranın hükümet bir an önce kurulmaz ise daha da düşmesinden ve 2016 yılında da büyümedeki düşüşün devam edecek olmasından endişe ediyoruz. Özel sektör yatırımları da bu süreçte olumsuz etkileniyor. Önceliğimiz siyasi belirsizlik ile güvenlik risklerinin giderilmesi ve bekleyen yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi olmalıdır” diye konuştu.

 

İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI

  • Seçimler nedeniyle beklemedeydik, şimdi hükümet için beklemedeyiz. Bir an önce güçlü bir koalisyon kurulsun, bekleme bitsin.
  • Üretmek için güven ortamı şart. Güven ve huzur ortamı hukuksal zeminde sağlansın. Terör son bulsun.
  • Dövizdeki artış ihracatı olumlu etkiler diye düşünülse de özel sektörün döviz borçları var. 2016’ya da sıkıntı yansır. Acil önlem alınsın.
  • Türkiye’ye 2014’teki gibi 2.9’luk büyümeler yetmez. Türkiye tekrar enerjisini ekonomik büyümeye verecek tedbirler alsın.
  • Sanayici olarak yatırımlarımızın arkasındayız. 2016’yı kazanmak için vakit var. Küresel ekonomideki kırılganlıkları telafi edecek politikalar ve hedefler konulsun.
#

05 Ağu 2015 - 12:33 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.457.725 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.